Besök i Magi-Arkivet

Tredje gången gillt blev det för Dozzie, när han den 16 november efter Finspångsjobb stannade till i Nyköping. Första gången vi bestämt träff blev Finspångsresan inställd, andra gången pajade Dozzies bil”¦ Denna regniga och mörka måndagskväll fick vi en längre stunds trollerisnack över saft och gifflar (Dozzie dricker inte kaffe), och som en riktigt glädjande överraskning fick Sveriges Magi-Arkiv en donation av Dozzie ”“ mera därom längre fram!

Så ner till arkivkällaren ”“ utställningen i Slottsvakten hanns inte med denna gång ”“ där Dozzie tittade på det mesta, och en och annan sak kanske skulle passat i Dozzies stora samling av trolleriapparater utförda i omålat trä. Men en sak fick han med sig: Joe Berg´s Sucker Sliding Card Frame, som jag en gång ropade in på auktionen efter Terje Nordnes.

P1040919

12246788_10153367336660819_6675123197510705832_n

Foto Dozzie

Efter tre timmars samvaro åkte Dozzie hem, men jag hann få en stor härlig affisch och tre olika tryck av hans reklamkort. Tyvärr är det inte många trollkarlar som har sådant här tryckt material idag ”“ allt finns på Internet.

DSC_2720

Ancient Coins of China by Ho-Yam var den donationen som Dozzie gjorde till Magi-Arkivet. 1953 beslöt Carl-Oscar Howing/Cagoni att bygga denna illusionette. Varför och hur han fick idén därtill har jag ingen aning om, men han kontaktade mig och frågade om jag hade en beskrivning av tricket. Jag hade boken Magic By Ho-Yam och kopierade texten ”“ och sen satte han igång. Det blev en mycket välgjord och snyggt dekorerad apparat.

Howings Ancient Coins of China´s  vidare öden hänvisar jag till bifogade text, som gavs Dozzie tillsammans med apparaten på hans 30-årsdag:

img014

Jag är mycket tacksam för att denna illusionette nu finns i Magi-Arkivet. Det är ju inte bara en snygg och intressant trolleriapparat – dess hela historia är ju faktiskt ett tidsdokument!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.