Cirkusutbildningen på Vasaskolan läggs ner

Utbildningsnämnden i Gävle tog den 16 september beslutet att Nordens äldsta cirkusutbildning på gymnasial nivå skall läggas ned. Cirkusutbildningen på Vasaskolan i Gävle, som startades 1988, kommer att gå i graven då de elever som finns där idag tar studenten vårterminen 2017.

Vasaskolan har med kunniga cirkuslärare erbjudit det Estetiska programmet med CIRKUS som en riksrekryterande inriktning. Det är vikande elevunderlag som ligger bakom beslutet, som samtliga politiker i nämnden ställde sig bakom.

”’ Lägg ner nerläggningen och K-märk oss i stället! Det är vi värda, säger Assen Panov, cirkuslärare, som avslutning i sin debattartikel i Gefle Dagblad.

I våras uppmärksammade Cirkusakademien Vasaskolan, som då på World Circus Day erhöll priset ”Årets Charlie”. En gång tidigare har skolan erhållit priset. Det var 1996 genom den dåvarande ledaren Seved Bornehed.

Den ideella branschorganisationen Manegen har på Facebook berättat om nedläggningen och uppmanar till upprop.

Skoltidningen Gevaliensis (post@gevaliensis.se) ämnar i kommande artiklar berätta lite från utbildningens historia och och fundera över om det beslut som fattats var riktigt. Även Cirkulära Notiser återkommer när det gäller Gävle och cirkusskolor..

Artister som luftakrobaten Fatima Hedman, kontortionisterna Karin Krisström och Duo Vilja, jonglören Johan Wellton, kaskadörerna Zwei Martinis, luft- resp. jonglörduon Fofo & David, vertikalrepartisten Anna-Carin, adagioakrobaterna Louise och Henrik samt luftakrobaten David Hammarberg, är några som utbildat sig vid Vasaskolans cirkusprogram.

Lennart Strandner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.