Museum of London, som behandlar Londons historia under tusentals år, har en specialutställning om Sherlock Holmes. Utställningen om ”The man who never lived and will never die” pågår till den 12 april. Det här är en utställning som är särskilt populär bland trollkarlar. Från början trodde jag bara att det berodde på att berättelserna om Sherlock Holmes rent allmänt fortfarande har många fans. När det väl gick upp för mig att utställningen har ett speciellt magiskt dragplåster blev jag själv eld och lågor.
Efter att ha gått igenom flera korridorer med foton och målningar av London från Sherlock Holmes era, studerat Arthur Conan Doyles pyttelilla skrivstil i originalmanuskript, lyssnat till en intervju där han bl.a. berättar om alla de brev från kvinnor som var övertygade om att Holmes var en livs levande person, och knackat på porten vid Baker Street 221 ”“ efter allt detta stod jag så äntligen öga mot öga med Psycho.
Automaten Psycho var en sensation i slutet av 1800-talet. Denna mekaniska figur konstruerades av John Neville Maskelyne och debuterade på scen i the Egyptian Hall år 1875. Maskelyne hade fyra olika automater med olika färdigheter, men det var Psycho som ådrog sig mest intresse och blev föremål för flest spekulationer. Hur kunde denna figur ”“ som var för liten för att rymma en människa ”“ vinna i kortspel, röka cigaretter och lösa matematiska uppgifter genom att visa fram kort med olika siffror på?
Psycho ”uppträdde” i över 4000 föreställningar. Sista gången var 1910, då automaten var delvis omgjord. År 1934 donerades automaten till Museum of London.
För att skydda automaten visas den fram i en glasmonter med dåligt ljus som dessutom har speglar. Det gör det mycket svårt att fotografera om man inte är fotoproffs, så om ni vill se hur han verkligen ser ut kan jag bara rekommendera utställningen.
Antikt tryck som visar Maskelynes fyra automater. Psycho spelar kort, Zoe ritar porträtt och Fanfare och Labial spelar varsitt blåsinstrument.
Idag är det ingen hemlighet hur dessa mekaniska underverk fungerade. Däremot är det lite oklart varför Psycho är med i denna utställning. Jag trodde att Psycho var med i utställningen eftersom Arthur Conan Doyle var engagerad i spiritism och höll séanser, men den kopplingen görs inte i texten till montern. Men det spelar ingen som helst roll. Huvudsaken var att jag äntligen fick möta denna fascinerande kortspelare från magins historia!
Christina Nyman