Forlystelser på Bygdöy

Herman Berthelsen har blivit klar med en ny bok. Den heter ”Forlystelser på Bygdöy”. Bygdöy är en halvö  utanför Oslo, och här har alltid varit många sorters underhållning under årens lopp.  Som vanligt när det gäller Hermans böcker, så ligger det ett enormt inhämtande av material bakom boken.  Den är på 144 sidor och mycket rikt illustrerad med intressanta bilder.

img012

Redan 1691 kom ett förslag om att bygga en djurpark ”“ ett menageri ”“ på Bygdöy, och från omkring 1840 blev platsen mer och mer ett nöjesområde. 5000 människor kom för att höra en norska operasångerska, scener för operett och revyer fanns, liksom det stora Fredriksborg Tivoli och Ernst Rolf uppträdde här flera gånger och blev en favorit ”“ för att nämna något.

Givetvis gavs det plats även för trollkarlar. Francesco Cetti trollade men uppsteg också med sin ballong. En ung Truxa utförde blindkörning med Bygdöyfärjan och uppträdde tillsammans med sin dåvarande hustru Madeleine. Trollkarlen och tankeläsaren Louis Brinkfort medverkade i en kabaret med flera varietéartister på 1940-talet. Tore Torell trollade flitigt här på 1950-talet. Bolero hade en talande dödskalle och bakade kakor i en hatt.  Som omväxling till trolleri kunde man t.ex. se loppcirkus eller damer som lät män stå ovanpå deras bröst i stående ställning”¦

Idag är ju Bygdöy mest känt för sin många museer ”“ Framhuset, NorskSjöfartsmuseum, Kontiki-museet m.fl.

Boken kostar 250 nkr och kan beställas från baneforlaget@gmail.com

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.