GMK:s majmöte 4 maj

Göteborgs  Magiska Klubb:s majmöte (som föga förvånande hölls i maj) var ett klubbmöte med temat ballonger. Vi började som vanligt med att prata om vad som hänt sedan sist. Vi hade Yann Frisch på stora teatern, polska trollkarlen Arsene Lupin, som höll sin turné genom Sverige samt en loppmarknad av Jakob Ståhles gamla trolleriprylar.

Det blev visning av den nya matrikeln, där alla medlemmar som betalat årsavgift var med. Värt att nämna är att matrikeln inkluderar även några hedersmedlemmar som inte aktivt är med i klubben just nu, men som gjort nåt speciellt för GMK eller trollerivärlden. Matrikeln kommer skickas ut via e-mail.

På årsmötet i februari föreslogs det att vi i styrelsen skall återinföra medlemstidningen ”Tricks”. Styrelsen meddelade att vi har diskuterat om medlemstidningens innehåll och utgivningsfrekvens, men behöver hjälp från medlemmarna. Vi behöver hjälp att fylla tidningen med intressanta saker som är i samma anda som de gamla Tricks. Såsom: trick, skämt, anekdoter, foton. Om ni vill bidra med material som nya foton, gamla foton eller jättegamla foton eller nåt annat kul som inte finns nån annanstans, hör då av er till gmk1942@gmail.com. Vi är tacksamma för all hjälp.

Vi pratade om den gamla tidningen Tricks, som var vår medlemstidning 60-början av 2000-talet (väl?) (Första två numren kom 1947 och sista – som finns i Magi-Arkivet – december 1979. Red.s anm)). Tyvärr bröts denna traditionen. Jag anser själv att Tricks är ett trevligt komplement till klubbmöten. Läser ni i Tricks är det som att ha ett fönster till det förflutna med putslustiga texter, foton från medlemsmöten och anekdoter. Tidningen fungerar som ett fotoalbum, ett fönster, där tiden står still, redo att plockas fram och spelas upp. Jag tycker detta är jättetrevligt och borde bevaras på ett bra sätt. Så därför har jag och Alexander Siemers tagit åt oss mastodontjobbet att skanna in samtliga Tricks och lägga upp dessa på hemsidan, så ni kan läsa. Jag upskattar mängden arbete till cirka 150 tidningar, där varje tidning ligger på 15-20 sidor vardera. Dessa sidor skall sedan behandlas och komprimeras och göras om till PDF filer som vi lägger upp på hemsidan. Det kommer ta tid, men vi undersöker just nu metoder för att snabba upp processen men samtidigt garantera jämn kvalitet.

Vid förra styrelsemötet tog jag med mig en trave Tricks hem och började skanna. Jag hittade foton på Copperfield när han var i Sverige, Michael Ammar, Tommy Wonder, Dusenberg med Carl-Einar Häckner när han var liten grabb. Carl-Einar alltså. Så roligt. Jag hittade även ett foto på en ung Stefan Berggren, som är med i styrelsen i GMK. Jag förvånades över hur slående lik han var Jack Cassidy i ett avsnitt av Columbo. Tyvärr avled Jack 1976 i en lägenhetsbrand. Orsak: sängrökning.

Av en händelse visas Columbo i SVT och just det avsnittet visades i fredags. Avsnittet finns just nu och fram till denna fredag på SVT Play. För er som har samlingen är det säsong 5 avsnitt 5 och den heter ”Now you see him”.

JackBerggren

 Till vänster Stefan Berggren från Tricks September 1984 SMB 25 år. Till höger Jack Cassidy i ett avsnitt av Columbo.

Vi gick snabbt över till ballonger med en maskerad Cyril Takayama där han trollar med ballonger/bowlingklot och skrämmer slag på folk. Se https://www.youtube.com/watch?v=kTEeVu5Djrk

Vi laddade våra batterier med fika och sedan tog Robert Berlin över med sitt 2 timmar långa seminarie där han beskrev hur man kan vika ballongdjur.

Såhär i efterhand kommer man knappt ihåg hur man vrider och böjer och har sig. Det är topologi på hög nivå och Berlin har stenkoll. Han tar upp en ung man på scenen och visar nåt med en ballong. Rätt som det är ser man att han plockat en lysande boll ur luften och lägger ner i sin ficka.

IMG_1757

Hela gänget vred och smällde ballonger i kör.

Inte nog med demonstrationer, utan han gav även praktiska tips som han använder när han arbetar. Som exempel hade han en knippe foton på ballongdjur som han kunde vika. Detta är viktigt eftersom han annars hade spillt tid på att försöka förklara för kunden vilka djur han kunde göra. Det fungerade som en ”portfölj” med exempel, redo att delas ut till de borden han skulle uppträda för. Han hade även möjligheten att skriva ut dessa foton och t.o.m. laminera fotona.

Gäster

De glada gästerna Charlotte och Annelie som studerar Hospitality Management på Yrgo. Så roligt kan man ha det på GMK.

I slutet blev det efter påtryckning från flera i publiken att även får se tvättbjörnen Rocky, som var en riktig knock out. Rolig rutin med bra kommentarer och ett intressant exempel på hur man använder David Williamsons ”strike vanish” med en tvättbjörn, riktigt trevligt.
IMG_1776

 Robert Berlin med Rocky, tvättbjörnen eller illern eller hur det var.

IMG_1765

 Mama mia.

Efter seminariet gav Robert bort alla ballongdjur. Alla gick då hem glada och belåtna.

Tack och hej. Matz Johansson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “GMK:s majmöte 4 maj”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.