Göteborgs Magiska Klubbs klubbmöte 7 december 2015

Det är redan december, tänka sig vad tiden går. I detta sista mötet för 2015 hade vi ett seminarium med ingen mindre än den ständigt briljante Tom Stone. Stone har varit medlem i GMK sedan 1983 och var faktiskt ordförande 1992-1995. Så från en ordförande till en annan: välkommen tillbaka till GMK, även om det bara är för en trevlig måndagskväll i vårt blåsiga Göteborg.

Tom Stone Magiskt

Blast from the past: Japp, Tom Stone i TV4 ”Magiskt”. Ungefär 1994. (Jag var tvungen, Tom)

Senaste gången Tom gästade GMK var 2010, läs mer på magiarkivet.

Den nya programpunkten med ett gratistrick förmedlades av Alexander Siemers. Tricket går ut på att blåsa upp en lång, smal ballong så den får en bula på mitten. Denna bulan kan man sedan manipulera på ett enkelt men väldigt visuellt sätt. Uppskattat av medlemmarna, trevligt.

GMK_Tom-Stone_06

Alexander Siemers presenterar ett ballongtrick.

Då var det så dags för själva huvudattraktionen på mötet. Nedan varvas foton med text. Se även Anders Ripas fotoalbum från mötet, när det läggs upp.

Tom började med en ”kupp” som gick ut på att få upp Anders Ripa på scen och medverka i ett trick. Efter tricket röstade vi in honom som officiell medlem i GMK. GMK motiverade beslutet med att han i många år fotografiskt dokumenterat trolleritillställningar, exempelvis ”Spellbound”, ”Magic Weekend” men även under året fotat GMK’s klubbmöten. Han har i och med detta klubbmöte även stått på scen. Enligt våra stadgar, står det

”intresset för trolleri skall prioriteras, framför praktiskt kunnande.” och att ”För inval i GMK fordras kvalificerad majoritet (2/3).”

Vi hälsar därför Anders Ripa välkommen till GMK genom att dela ut klubbnålen.

GMK_Tom-Stone_05

Introllning på ett lite annorlunda sätt av Anders Ripa.

Sedan var det hög tid för Tom Stone på riktigt.

Först ut var Tom’s kända äggrutin. Han gav oss en hel drös med tips, bland annat hur man skall hålla i ett ägg så man har full kontroll, vilket är viktigt. Det blir inte samma effekt annars. Han har stenkoll på sin rekvisita så den inte överraskar honom när det väl gäller. Detta påminner mig hur Tommy Wonder var. Faktum är att Tommy Wonder sa om Tom Stone:

”Tom is one of the most creative magicians here in Europe. His work is always stimulating and worthy of attention.” ”“Tommy Wonder

GMK_Tom Stone_03

Torbjörn och Tom.

I sitt nästa trick visade Tom tre lådor och två transpositioner. Det som är intressant är hur Tom tog två trick och smälte ihop till en rutin. Han anser att man ofta begränsar sig själv i vad man får göra och inte och detta tricket visar hur man bör tänka, vad skall man säga”¦ ”outside of the box” ;-).

Lådorna som designats av Andreas Sebring var mycket fina och tekniken bakom metoden var så sinnrik att medlemmarna var tvungna att känna på lådorna under fikat.

GMK_Tom Stone_02

Isidor och Anders Sylvan med en fundersam Tom.

Det är speciellt intressant när Tom förklarar bakgrunden till tricken. I vissa trick, som äggrutinen, förklarar han hur han först tänkt ut vissa detaljer, men sedan ändrat till något bättre. Detta bjöd oss på en trevlig inblick i hur han tänker och att man inte skall vara låst i redan upptrampade tankebanor.

Tom gick raskt vidare och visade en effekt som inte är släppt ännu som har med till synes blanka kort att göra. Mycket smart idé som kommer säljas tidigt nästa år.

GMK_Tom Stone_04

Felix Fallkvist väljer ut ett kort.

Tom fortsatte som en virvelvind vidare i sitt program.

GMK_Tom Stone_01

Isidor och Caroline gästar Tom Stone. Foto: Alexander Siemers.

Sedan gick det undan så jag inte hann med, men jag lyckades identifiera kortrutiner från Vortex, bland annat: ”Among The Mad Men” och ”The Etude”. Etude, eller etyd är franska för ”studie”. En etyd är ett övningsstycke för studenter som spelar ett instrument. Tricket var menat som ett övningsstycke, men efter att Tom tänkt vidare så hade han modifierat metoden till den milda grad att det inte längre var en etyd. Detta är fascinerande då det visar på Toms förmåga att ständigt hitta lösningar på problem.

Det faktum att han är kolumnist på Genii där han varje år tänker ut ett tema som han vill jobba med och att ”så fort det blir lätt att skriva kolumnen så slutar jag” visar på hans totala dedikation i sitt konstnärskap att han på detta sättet ständigt utmanar sig själv och går emot strömmen. Även om vissa trick kanske reduceras till något som inte var tanken från början.

Efter denna kavalkad av korttrick så blev det frågestund och nu vet jag att frågar man Tom någonting så kan man förvänta sig ett långt och utförligt svar. Klockan hann slå 22:45 och ordförande sa vänligt men bestämt att tiden runnit iväg och att vi fick avsluta mötet.

Som om inte det var nog så stod Tom kvar och pratade efter mötet.

Tänka sig vad tiden går.

Text och Foto: Matz Johansson Bergström

Tips-tack till Leif Densloe

Foton från Anders Ripa:

https://www.flickr.com/photos/ripa/sets/72157662898102159/

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.