Istället för FISM-kongressen…

Vi tyckte att vi sett nog med världskongresser (Paris, Wien, Bryssel, Haag, Dresden, Haag, Stockholm), så i år gjorde vi en liten tur med husbilen istället för att åka till Rimini. Vi ville se vad som fanns av bra trolleriupplevelser i vår närhet.

Första stoppet gjordes i Filipstad, där vi hälsade på Lily Pedro, den kvarvarande delen av det internationellt kända trollarparet Inge Pedro & Lily. Tillsammans med hennes gode man drack vi kaffe på en uteservering och pratade minnen – så gott det gick.

Så till Norge och Oseberg Kulturhus i Tönsberg, där Alexx Alexxander skulle ge sin tredje och sista helaftonsföreställning av “Defying Gravity” fredagen den 3 juli klockan 21.00. På en gavel fanns denna imponerande reklam om showen.

P1040717

Precis som Joe Labero har Alexx stor försäljning av material med sitt namn på och en tribun, där han efter showen låter sig fotograferas och skriver autografer.

P1040715

När vi kom haffade en vaktmästare oss och sa att Alexx ville prata med oss före föreställningen. Alexx verkade bli jätteglad över att vi kom och presenterade sin personal för oss – varav flera var svenskar, och vi fick en stunds trevligt samtal.

 DSC_2414

Salen var till 95 % fullsatt. Showen var mycket modern med massor av lasereffekter och -ljus – ibland så avancerat att tricken nästan försvann.

Så här skrev ortstidningen om showen:

“Magisk og stilfullt !

5 / 5
Et show med mystikk, humor og eleganse. Den gode opplevelsen sitter i kroppen flere dager etter showet. Vi vet det er en illusjon, men kan ikke stoppe å undres på hvordan han får dette til. Alexx Alexxander er en stor illusjonist!”
Alex har en helt egen presentation av tricken och illusionerna. Jag tyckte nog att tempot kunde varit lite högre. Showen börjar med att Alex dyker upp Rökboxen, han hälsar och pratar med publiken och lovar flera nya illusioner. Kraschljus hörs – “kanske blir det någon illusion mindre…”
DSC_2421
Illusionen Things go Bump in the nights. Streching-illusionen presenteras som Alex´ dagliga motionsövningar. Jättelek ritas på block och det dragna kortet stiger upp – vad nu tricket heter… Halmgubbe som reser sig i handen, läggs i låda och blir inledningen till Svävande bordet. Origami-illusionen. Svävande damen som fortsätts med Ashra. Alex tar plats i en “flygmaskin”, en explosion och Alex är försvunnen men kommer från salongen.
20 minuters paus där tiden räknas ner på skärm på scenen.
Alex kommer ner från taket i fallskärm. Armillusionen. Svävande kulan. Produktion av assistent. Bowlingklot från teckning. Stor skärm på scenen visar sig ha förutsägelser av vad en dam på scenen väljer – land, tid, mat, pris m.m. Här var det väl alltför många val – 4-5 räcker gott. Snöstorm. Svävning av dam och Alex.
Publiken älskar Alex och showen, vilket de visar genom applåder och även genom de långa köerna efteråt vid tribunen.
 x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
Så vidare till Skien, där Cirkus Arnardo låg den 4 juli. Hittade Quinns husvagn med hela familjen Kenny, Joan och Jack med hunden Louis. Fick en trevlig pratstund i solskenet och ett Hederskort med fri entré av direktören.
P1040722
Föreställningen började klockan 16.00 och var mycket väl besatt. Och vilket kanon-program!

Den 8 man starka cirkusorkestern spelade en hel timme före föreställningens början. Clownen Jimmy lät publiken tävla i applådering och förvandlande ett ägg till en kyckling i burk. Helen Arnardo hälsade publiken välkommen, och var sedan föreställningens conferencier ”“ på ett lite omodernt sätt där man inte hörde vad artisterna heter. Laura Urunovas prisvinnade pudlar hoppade fartfyllt genom ringar, gick på bakbenen ovanligt långt och var mycket duktiga. Desy Rich visade ett omväxlande rockringgprogram. Jimmy var stark man och bröt sig ur kedjor och jonglerade med tunga stålkulor ”“ en råkade han få i huvudet och bars ut på bår (tur att det var den fejkade kulan”¦) Are Arnardo producerade sin hustru/assistent, utförde Origamo-illusionen och körde en bunt brinnade spjut genom henne. Så kom det elegantaste artistparet ”“ ficktjuven Kenny Quinn och Joan. Bland publiken valdes två åskådare ut, vilka kom in i manegen och blev av med det mesta de hade på sig ”“ tyvärr är det ju inte så mycket dessa varma sommardagar. Men klockor, sedlar, plånböcker och glasögon försvann och lämnades tillbaka till de förvånade ”offren”. Jimmy lekte med en ballong. Trampolinartisten Max Weldy skulle nu kommit, men då han råkat ut för en olycka, så utgick han. Duo Urunov ”“ högskoleridning i romantisk valstakt ”“ var ett mycket vackert nummer. Ruslan rider på en häst och Elena sitter i en vacker vagn spänd efter en annan häst, medan två ryska varghundar gör konster.

Efter pausen inledde Familia Popey andra avdelningen. De var rubricerade som clowner men lite försök till trolleri, musicerande utan fel och en lång episod med ljud utan tal lockade inte ner några skratt. Inga skratt men massor av applåder fick däremot Alessandro Gillert och Christina Moia på slak respektive spänd lina. Det var många svåra saker som visades ”“ balans på boll och bräda på linan, enhjulig cykel på linan, hon står på hans axlar på linan och balans på stege på linan. Vilket balanssinne! Laura Urunova var säker jonglör till häst ”“ bollar, käglor och stora ringar. Cesar Pindo är gummiman med final där han packeterar sig i en liten glasbox. Jimmy tar fram några livrädda barn, som slås ut en och en genom att försöka sätta sig på stolar när musiken slutar”¦ Duo Kovatchevi har ett djärvt nummer i Wasingtontapets. Man hade nästan önskat ett skyddsnät! Sista numret var Kenya Boys, tre glada akrobater med ett härligt program, som avslutades med den klassiska limbodansen under brinnande ribba.

En parad följde och långa applådåskor! Detta var ett både bra och väldigt innehållsrikt program. Betydligt över två timmar utan pausen ”“ och då hade ett nummer ändå utgått.

DSC_2426 DSC_2431
DSC_2437 DSC_2439
DSC_2443 DSC_2449
DSC_2457
DSC_2469 DSC_2473
DSC_2481 DSC_2482
Foto Gertrud Nilsson

Efter en tur hemåt längs Västkusten kom vi den 6 juli till Falkenberg. Och här sken solen lika mycket som Conny Ray och Ulla. Vi välkomnades med kaffe med tillbehör på altanen ”“ paret hyr en villa här under juli sedan flera somrar. Som vanligt hade vi massor att prata om”¦ Det blev en trevlig eftermiddag och kväll. Den 7 juli skulle Ingvar Holmander komma på besök, så vi inbjöds vara kvar. Det var länge sedan vi sågs. Ingvar var Svensk Magisk Cirkels ordförande 1972-1973.

P1040737

P1040735

Det blev ett glatt återseende ”“ och nu blev det ännu mer att prata om”¦ för trolleriintresset har Ingvar kvar, liksom både Thorbjörn och jag.  Till och med några trolleritrick dök upp! Dagen avslutades på Laxbutiken Restaurang. Mätta tackade vi för oss, för trevligt sällskap och fortsatte till Halmstad.

Här måste man ju hälsa på vännen Åke Hallberg och hans hustru Solveig. Vi hade ju lite maginytt att berätta, och Åke och Solveig hade också ett och annat att upplysa oss om, så det blev ett livligt berättande till kaffet, som vi intog i den sköna trädgården.

P1040746

I Södra Vi besökte vi lite släktingar till omväxling till alla trollkarlar. Men härifrån till Fårhult, där Näsströms Trolleritält finns, är inte långt, så det blev ett besök där också. Vi var på plats i god tid före föreställningen klockan 17.00 onsdagen den 8 juli. Det var lite ödsligt men strax före showdax, så kom det ett 20-tal intresserade – bl.a. trollkarlen Niclas Jacobsson med son, som kom att assistera på scenen.

Vi fick se: Dockhuset som dolde den talade hönan, som sjöng för oss, samt partnern Carina. Mjölk i tidning, Sönderriven tidning som återställs. Stolen som vänder sig om används som genomgående gag. Blomproduktion ur låda, Multum in Parvo, ett korttrick med texter på kort som assisterande får läsa upp (Cue the Magic), korthus, blomtallrik. Boktest, Kravattmysteriet, Parasollillusionen. Borttrollning av assistenten, svävande kniv, nål genom armen, Jannes favorittrick – en pojkes sko lånas och trollas med. Origamiillusionen (det blev tredje gången på denna resa!) som final efter 55 minuters effektivt trollande. Men vi fick så se ett orepeterat extranummer till Carinas förskräckelse – Huvudfängselillusionen där parterna byter plats.

DSC_2496 DSC_2498

DSC_2504

DSC_2508

Och med detta slutade denna semester-trolleri-resa.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.