John Ajvide Lindqvists nya skräckbok

“Den unge John Lindqvist flyttar in i ett gårdshus vid Luntmakargatan. Han har just flyttat hemifrån och tänker satsa på en karriär som trollkarl. Huset är slitet och mörkt, vem som har bott där och vad som hänt är oklart. Det är upptakten till John Ajvide Lindqvists nya skräckroman ”Rörelsen”, där han själv är huvudperson. Eller snarare en uppdiktad John Lindqvist. Det väcker naturligtvis frågor om hur mycket som är sant.
”“ En del är taget ur mitt eget liv. Jag har bott i det där gårdshuset, det var precis så hemskt som i boken. Det var ett eländigt ställe, säger författaren, som bor på Rådmansö.

Trolleriet är också hämtat ur hans eget liv. Han har ett förflutet som trollkarl och visar snabbt, vid bordet där vi sitter, hur ett par enkronor osynligt kan förflytta sig mellan hans båda händer.
”“ Jag är väldigt förtjust i trolleri, jag ville skriva om det konceptet eftersom jag har den kunskapen.

”Rörelsen” är andra delen i den trilogi som inleddes med förra årets ”Himmelstrand”, där en campingplats plötsligt förvandlas till en oändlig, ödslig gräsmatta. Ett välklippt helvete, som öppnar dörrar till det okända. I ”Rörelsen” bor mörkret i duschrummet innanför tvättstugan. Den unge John upptäcker att något pågår där inne och dras in i en krets, där alla drivs av en längtan efter något utanför deras vardagliga liv.
”“ Det handlar om att man kan gå längre i sin sammansmältning och gemenskap än man borde, säger John Ajvide Lindqvist.”

Från Norrtelje Tidning

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.