Stadsmästerskapen i Västerås 2015

Så var det dags igen! Just när vintern börjar ge vika och snödropparna kämpar sig uppåt likt hungriga trollerijuniorer, kunde vårkänslorna inte få bättre hjälp än via Stadsmästerskapen i Västerås. Samma lokal, samma dealer, samma begagnade rekvisita till försäljning, samma medlemmar, vad kunde gå fel? Svar: INGET gick fel. Det var precis lika trevligt som vanligt och VMK hade gjort ett jättejobb för att få allt att fungera för oss gäster som bara behövde komma dit och njuta och betala givetvis.

IMG_0725 IMG_0724

Mona Norén Benckert och Marianna Westerdahl.  Rolf Isberg.

Just själva stadsmästerskapen var givetvis dagens ”klo” men just detta år klöstes den lite mindre då endast tre lag ställde upp i tävlan; VMK, ÖMK och UMB. Vad bjöd då dessa lag på?

Västerås Magiska Klubb Lag: Peter Wallner, Martin Olivensjö, Erik Luttropp

Mynt var den röda tråden i denna akt. Det blev Coins Across, mynt försvinner med hjälp av en Chop Cup, mynt produceras i flash, mynt försvinner i duk. Samtliga borttrollade mynt återfanns sedan i en Chop Cup. ”Alla våra trick är från Tarbell”, sa Erik avslutningsvis och givetvis var det kul att veta för en inbiten bibliofil likt undertecknad. Akten gav en tredjeplacering.

IMG_0742 IMG_0748Västerås Magiska Klubb, Örebro Magiska Cirkel

Örebro Magiska Cirkel  Lag: Jonas Åhrhammar, Mikael Johansson (Leo Kim)

Två antagonister möttes här för att i buskisversion göra upp om vems tidningsrivning som var den bästa, Tarbells eller Gene Anderssons? Att tidningen blev hel är givetvis onödigt att säga. Självklart blev den det! Nödig var dessutom Leo Kim, nödig på att få klämma ur sin några grymt dåliga ordvitsar, men som satt som en smäck i sammanhanget. Upplev dem själv genom följande två exempel från akten: ”De har stulit alla toaletter i Polishuset. Polisen har inget att gå p唝. ”Jag vet en kille som dricker en liter bromsolja om dagen men han säger att han kan stoppa när han vill”. Så följde ett korttrick där ett draget och signerat kort hamnade på Mikaels namnskylt. Jonas tog vid och utförde Paper Balls Over the Head. Slydinis ande svävade genom rummet. Akten gav en andraplacering.

Upsala Magiska Bröder  Lag: Per-Johan Råsmark, Tim Pettersson

Här möttes också två antagonister, P-J och Tim bråkade lite lätt om vem som egentligen skulle ta över föreställningen. P-J vann och genomförde en komplex mentalist-rutin där ett kort drogs, ett ord valdes och ett tal skrevs. Åskådarna som valde kort, ord och tal valdes själva ut genom att P-skickade ut pappersflygplan ut i publiken, Efteråt visade det sig att han hade förutsagt allt och att det rätta kortet, det valda ordet och nedskrivna talet stod på pappersflygplanen! Tim tog därefter över och visade en stor påse där det låg ett antal DVD-filmer. En åskådare drog en film och Tim visade sin förutsägelse: PÅSKIVAN. Alla uppfattade det som ett konstigt namn. Det var Harry Potter som dragits men ”PÅ SKIVAN” stod Top Gun. En stor duk höjdes framför Tim och när de åter igen sänktes så stod han där klädd som Tom Cruise i Top Gun. Akten gav en förstaplacering.

IMG_0805 IMG_0806Per Johan Råsmark, Tim Pettersson

Låt mig här göra en lite reflektion utifrån förra årets Stadskamp. Vän av ordning minns kanske den sågning jag gjorde av seminariehållaren som talade om retorik. Detta år sökte han upp mig för att tacka för kritiken. Han hade ramat in den som ett exempel på att han skulle bli bättre. Snacka om professionell attityd! Riktigt bra jobbat och för mig blev det ett värdefullt samtal och en trevlig stund!

Årets seminariehållare var ingen mindre än Erik Luttropp som talade över ämnet ”Mina tankar om trolleri”. Eriks stora erfarenhet kom här till sin rätt. Han lyfte fram det speciella förhållande att vi som trollerikonstnärer förvaltar en upplevelse vilket också innebär ett stort ansvar. Hur förvaltar vi då detta ansvar? Här följer en sammanfattning av Eriks tankar i tio punkter.

 • Skapa dig ett förhållningssätt till det du presenterar. Vad passar dig?
 • Ju mer du är dig själv, desto mindre är du någon annan. ”Be natural”, sa Dai Vernon.
 • Behandla din rekvisita på ett naturligt sätt och efterlikna verkligheten.
 • Din egen inställning påverkar det åskådarna upplever.
 • Det ska inte finnas någon förklaring, först då blir det magi.
 • Undvik att skapa en känsla där åskådarna bara upplever att de blivit lurade.
 • Det behöver inte finnas någon koppling mellan svår teknik och stort underhållningsvärde.
 • Hitta en emotionell ”krok” som du kan ”hänga upp” presentationen på.
 • Använd olika metoder: A) Den konspiratoriska metoden – anförtro åskådarna en hemlighet, B) Triumfmetoden ”“ misslyckas men lyckas till sist, C) Berättarmetoden ”“ berätta en historia.
 • Tänk på att magin händer i åskådarnas huvud.

IMG_0809 IMG_0821

Erik Luttropp. Segrande laget Upsala Magiska Bröder

Än en gång tack till VMK som lagt ner ett stort arbete på att alla vi andra skulle få en trevlig dag. Curtelle ”“ jag saknade dig!

Per Eklund

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Stadsmästerskapen i Västerås 2015”

 1. Observera bilden på Erik Luttrop, som berättade hur vardagliga föremål kan fungera som rekvisita. Observera att han tog fram ett drink-mått och ställde på talarstolen och berättade hur detta kunde vara en chop-cup. Observera att loggan på talarstolen tillhör IOGT-NTO, vars lokal Stadsmästerskapen alltid huserar i…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.