Vilken härlig känsla det är att packa upp en nytryckt, oläst bok! Och har den samma kvalitet som Per Eklunds ”Trolleri ”“ som konst och kultur”, med en lockande omslagsbild, vägande hela 1,2 kilo och har 475 sidor, då känns det ännu bättre!
Fem år har det tagit Per att skriva denna bok. Jag förvånas över att han på denna tid har hunnit samla så mycket information om de trollkarlar som på 1600-, 1700- och 1800-talen framträdde i Sverige ”“ uppgifter som tidigare aldrig publicerats i någon bok. Men det är inte bara trollkarlar som uppträtt i Sverige som det berättas om ”“ många stora andra namn har fått stor plats i boken. Â Den skildrar nämligen tydligt trolleriets utveckling från forntiden och fram till cirka 1950.
Jag gläds åt att få läsa utförliga uppsatser om de trollkarlar som uppträdde i Sverige ”“ sådana som Simon Danenfels, Epstein, Philip Jonas, Philadelphia, John Henry Anderson, Le Tort, Höökenberg med flera. Â Givetvis figurerar också Max Hofzinser, Hector El Neco, Solimann och Solimanné, tidiga svenska trollerifirmor och mycket, mycket annat.
Jag rekommenderar boken på det varmaste till alla som gillar trollerikonsten. Boken kanske inte lämpar sig till non stop läsning, men som ett uppslagsverk är den ovärderlig.
Den enda anmärkning jag har, är att bildmaterialet skulle varit större, vilket också Per hade önskat, men förlaget tyckte tyvärr annorlunda.
Boken finns i bokhandeln nära dig och kostar 250-300 kronor.
”Genom Trolleri som konst och kultur får du insikt i den kunskap man måste ha och det arbete man måste lägga ner för att kunna arbeta som professionell artist.” Joe Labero
”Trolleri som konst och kultur fyller ett vetenskapligt tomrum, såväl nationellt som internationellt, då det gäller inte bara trollerikonstens, utan också populärkulturens historia.” Fil. dr Björn Ivarsson Lilieblad, Linköpings universitet
Kommentar:
Jag har läst den med mycket stor glädje och det var roligt med allt det som jag inte kända till.