“Förlorad Plats” med Leif Olberius

Den 20 september hade Leif Olberius premiär på sin föreställning ”Förlorad Plats” på en teaterscen på Yxsmedsgatan 1 i Gamla Stan i Stockholm. Regi står Micke Lidén för som även gjort regi till tidigare föreställningarna ”Deja vy” och ”Sista rycket” där Leif medverkat.

Det är en liten intim teater med endast 40 platser, som är väldigt mysig, i en källare i Gamla Stan. Premiären var slutsåld och lokalen var fullsatt. I publiken fanns en del trollkarlar som förväntat. Men de flesta var lekmän.

Föreställningen handlar om en trollkarl som minns tillbaka på sitt liv som artist och berättar om olika resor och platser som besökts genom åren. Till skillnad från en trolleriföreställning med en massa trick som ska visas upp får vi här ta del av en berättelse där huvudpersonen berättar för oss om hur livet varit. Även om vi får se en hel del trollerinummer känns det naturligt att få se dem som exempel på det som huvudpersonen berättar om.

Tonen i föreställningen är nostalgisk och drömmande. Även om det finns humor, och vi får skratta vid flera tillfällen känns det speciellt att få se trolleri i ett sammanhang där det finns en hel del sorg och förtvivlan. Vanligtvis brukar trolleri serveras med humor och show. Men här är det under långa stunder en allvarlig känsla.

Trolleriframförandet av Leif är naturligtvis så bra som vi kan förvänta oss av denna skickliga magiker. Tidningsrivningen har i mitt tycke aldrig framförts med en mer logisk presentation och vid flera tillfällen gick ett sus bland publiken av förundran för Leifs skicklighet.

cid_3132ad41-d50a-4a39-afd3-fbf72ec2d87a

Leif efter föreställningen

Tyvärr är scenen i marknivå och vi som sitter längst bak på rad 5 har ibland svårt att se allt som händer. Bortsett från det är inramningen mycket passande för föreställningen.

Det var en mycket trevlig föreställning. Passa på att se den vid de tillfällen som finns kvar.

Göran ”Dozzie” Sjöberg

27/9, 4/10, 11/10, 18/10, 25/10 samt 1/11 spelas föreställningen igen. Vid samtliga tillfällen gäller tiden kl 19:30.

Text: Leif Olberius, regi: Micke Lidén, skådespelare: Leif Olberius, ljus: Josse Rydqvist

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.