Karneval Macabre på Liseberg

Halloween firas storslaget på hela Liseberg under läslovet. Vid scenen Polketten spelar varietén med skådenummer av olika slag. Föreställningarna spelas lite olika beroende på veckodag. Jag besökte Liseberg en tisdag och då spelades varietén varje timme från 17:30 på kvällen och numren varierade vid varje tillfälle så man kunde gott se flera föreställningar. Jag såg två och en halv föreställning innan jag var tvungen att bege mig till tåget tillbaka till Stockholm.

Vi får se en enbente cirkusdirektören Doktor Cagliostro som presenterar föreställningen i en härlig roll där han rycker med publiken och varnar oss med att vi får skylla oss själva om vi stannar och ser på detta. Doktor Cagliostro presenterar Gaston som jonglerar med knivar och svärd ståendes på en planka som balanseras på ett rör. Naturligtvis med en brinnande flaska på huvudet samtidigt. Allt utfört på Gastons maner i högsta klass. Vi får träffa Varulven Vårcolac Orthae som kommer in i en stor stålbur för att släppas ut på scenen där han lyfter en person med ett rep. Det kan vara ganska tungt att lyfta en annan person. Men publiken blir nog mest imponerad av att repet fästs i varulvens rygg där han har köttkrokar fastsatta i skinnet. Publiken blir imponerad, får lite ont i magen och får också se på när det rinner riktigt (varulvs)blod från köttkrokarna.

14947562_10154157189145819_2149037784130863275_n

Doktor Cagliostro presenterar sin nästa artist som är vampyren Greve Garott. Han kliver ur en kista som stått på scenen under hela förställningen och charmar oss alla med sin eleganta stil och sylvassa tänder. Han vill visa oss ett korttrick. Det är det klassiska korttricket ”kort trollas bort och hittas i en persons mjälte”. En åskådare får välja ett kort och tas upp på scenen för att lägga sig på en bänk och bli opererad. Åskådaren har lite svårt för instruktionerna och Garott får hjälpa åskådaren på plats. Arkadia visar hög klass när han hanterar situationen. Han får några extra skratt när lite oväntade situationer uppstår men behandlar åskådaren väl trots att denne har svårt att göra en sådan enkel sak som att sitta ner. Åskådare satte sig efteråt bredvid mig i publiken och var lyrisk själv över numret. Mycket humor under operationen när åskådarens kort ska återfinnas i dennes mjälte. Vilket det naturligtvis gör.

11225218_10154157189260819_2235407300000157916_n

Jag ska inte vara långrandig och berätta allt som sker för det bör ni försöka se med egna ögon på Liseberg. För detta är bra mina damer och herrar. Riktigt riktigt bra. Karaktärerna är roliga och spännande. En del yngre barn blev nog lite nervösa på riktigt när varulv och vampyr sprang omkring på scenen. Scendekoren är vacker med kandelabrar med levande ljus, stålburar och Doktor Cagliostros kabinett. Kostymerna är välarbetade och härligt detaljerade. Skådespeleriet hos ensemblen som inte utför skådenummer är också lysande. Vi ser monstertämjaren Sir Butler som håller koll på vampyren Orthae, den hemsökta flickan Beatrix som får deltaga i spökkabinettet och zombien Marcus som bland annat hängs i en snara på scenen vid ett tillfälle. Alla tre gör sina delar med bravur. Istället för att bara ha scenhänder som bär in och ut rekvisita så spelar de här samtidigt riktiga roller i varietén. Regin är riktigt bra. Användandet av ljuseffekter och ljudeffekter är också genomtänkt och väl utfört. Tempot är högt och publiken gillar det. 14000 personer uppskattas ha sett föreställningen i skrivande stund och då är det många dagar kvar. Jag är oerhört glad att jag stannade lite extra under mitt Göteborgs besök så jag hann med ett se detta.

Rolllistan: Oskar Hejll – Dr Cagliostro, The Doctor Robert Dahlström ”“ El Sheznu, Gaston Anders Sebring ”“ Greve Garott, Arkadia Martin Lundström ”“ Vårcolac Orthae, Gamle Lurven Tore Eriksson – Sir Butler, Monstertämjaren Stina Hellrönn ”“ Beatrix, Den hemsökta flickan Pelle Hellrönn ”“ Marcus, Zombien Ljustekniker ”“ Jimi,  Regi – Willie Christiani.
Referat och bilder: Göran ”Dozzie” Sjöberg

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Karneval Macabre på Liseberg”

  1. Ösregn och svinkallt idag så jag trodde det skulle bli ensamt på Liseberg men jag har aldrig sett så många pumpor i den mysigt halloweeniga parken. Mycket bra jobbat Liseberg och det drog fullt med folk trots det dåliga vädret. Jag gick och såg två föreställningar av Karneval Makabre och det är en fantastiskt varieté. Publiken tjuter av skratt och skriker av skräck samtidigt. Polketten har gjorts om till en mysig lokal och det finns inte mycket mer att tillägga till Dozzies fina recension vad det gäller föreställningen. Artisternas nummer sitter perfekt och publiken är mycket nöjd. Hela ensemblen sliter i kylan med 6 föreställningar per dag och ger 100% till publiken i denna häftiga varietépärla. I morgon är sista dagen. Missa den inte!

  2. Tack Dozzie för recensionen och de fina orden! Och tack Leif för att du kom och kollade på båda showerna. Det är roligt när kollegor kommer och ser på de dumheter vi sätter ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.