Per Eklund på besök

Den 18 september hade vi besök av Per Eklund. Vid en kopp kaffe och ostfrallor fick vi höra en hel del om arbetet med boken ”Trolleri ”“ som konst och kultur”. Intressant att höra om var och hur Per hittat alla uppgifter om de i Sverige besökande trollkarlarna på 1800-talet! Och mycket annat förstås!

p1050127

Sen åkte vi ner till den praktiskt taget tomma f.d. arkivlokalen, där Per fick hämta bl.a. sex fyllda banankartonger med material som passar bättre i Pers arkiv än i Sveriges Trollerimuseum. T.ex. originalmanuset till Erik Truxas bok om paret Truxas karriär ”“ en bok som ingen ville ge ut”¦ Stencileringsapparaten som Terje Nordnes gjorde alla Magikeren på. Massor med ovärderliga klippböcker från professionella trollkarlar som Solimann & Solimanne, Rani, Max Torello, Thorée, Oswald Thureo, Terje Nordnes, Mr Miller m.fl. Material som jag numera inte har plats för, och som jag är mycket glad över att andra vill ta hand om, bevara och använda i forskning.

I oktober kommer Tim Star och Mattias och hämtar ett otal fyllda kartonger, affischskåp, hyllor m.m., som ska till Trollerimuseets stora lagerlokal. Sen är det bara att säga upp lokalen och tacka för de roliga och intressanta  år som Magi-Arkivet haft där! Som tur är finns alla hundratals pärmar med trolleri- och trollkarlsdokumentationer kvar här i Nyköping liksom min trolleriutställning i Kulturhuset Slottsvakten och 2000 affischer att pyssla om!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Per Eklund på besök”

  1. Tack för som alltid trevlig samvaro! Så mycket intressant material jag fick med mig hem. Nu ska det sorteras och läsas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.