Så var det dags för trollerifestival i Stadra. Denna gång efter ett års uppehåll då arrangemanget numera  går vartannat år. Årets uppsättning bestod av i vanlig ordning Malin Nilsson från Sverige och Robert Jägerhorn från Finland. Ny för i år var Anders Lilleöra, en ung man från Danmark som visade att han kunde ungefär två meningar på svenska ”“ resten blev för hans del på engelska. Till föreställningarna hade stadra bjudit in ett antal nyanlända från olika länder och jag hörde många dra efter andan och yttra förtjusta skratt under föreställningen, trots språkbarriären.
Foto Dragan Popovic
Anders fick äran att inleda med att trolla bort en kortlek varefter Robert visade en förutsägelse som visade sig vara ett gag.
Malin stoppade ned ett gäng russin i en påse, tillsatte vatten och fick fram vindruvor.
Anders förvandlade ett papper till en origamifågel.
Robert utförde en akt utan tal där hantrollade bort och fram ett antal mynt med hjälp av en röd duk. Felfritt utfört och det var bl.a. under denna akt som dragningarna efter andan som jag nämnde ovan tog plats.
Anders visar en gammal trolleribok som han säger sig ha fått mycket inspiration av och utför en ACAAN (Any Card At Any Number). Kortet som väljs ligger på sidnumret som också väljs. En kul variant.
Robert gör en kul vända med Rocky Racoon där Rocky nyser ut konfetti ur en näsduk som blir full med hål.
Malin visar sin fina rutin med tesilar av klämmodell och en liten röd duk. Duken trollas bort och återfinns gång på gång i tesilen som stått i ett glas på bordet hela tiden. Till slut sitter det en tesil på varje finger på båda händerna a la fingerborsgstrick
Robert utför en klassisk myntrutin, three fly där mynten osynligt flyger från ena handen till den andra. Skillnaden var bara det att Robert gjorde det med fyra äss!
Anders gjorde en version av Simon Aronssons Shufflebored utan tal men med skyltar a la Jon Allens Silent Treatment.
Nu kom den ryske gästartisten El Droppo och utförde hattjonglering samt ett repgag. Bakom utstyrseln dolde sig naturligtvis Robert Jägerhorn
Som avslutning av första akten lånade Malin en ring av en åskådare och trollade bort den. Som tröst erbjuds åskådaren en femkrona för att köpa sig en present ur en tuggummimaskin. Naturigtvis återfinns ringen i plastkulan som kommer ut. Gumball machine.
Akt två inled med Robert som trollar fram både glas sked och glasögon.
Malin gör en stoor version av Tile Puzzle.
Anders utför en kortrutin med gag kort där det står ”Ja”, ”nej”, ”katt” etc beroende på vad frågor och svar mellan trollkarlen och åskådaren ger.
Favorit i repris: Malin illustrerar sagan om Conny Kanin med skuggspel. Jodå, kamelen gjorde ett gästspel!
Robert visar två papperspåsar och lägger en tegelsten i den ena och en lånad telefon i den andra. Naturligtvis lyckas han få dem att byta plats.
Anders producerar fyra ess, sedan utför han Sympathetic 10 där två identiska tiokortssekvenser ställs i varsitt glas. Den ena kortbunten blandas huller om buller av åskådaren men när korten visas ett och ett är den andra korthögen i exakt samma ordning som den blandade.
Malin trollar fram glas och flaskor och blåser såpbubblor. Plötsligt förvandlar hon en såpbubbla till en glaskula, något som de andra också gör. Detta är finalen på årets föreställning.
Visst känner man igen en del rutiner från tidigare år, framför allt hos Malin, men det uppvägs av att Robert hela tiden har nya grejer och att den tredje gästartisten är ny från år till år (nåja) så som helhet är det en mycket roande föreställning som varmt rekommenderas om den återkommer om två år. Ett stort tack till Malin, Robert och Anders men också till Stadras konstnärlige ledare Magnus Wetterholm som satsar på en egen trollerifestival år efter år till åskådarnas glädje.
Vi ses 2018! Leo Kim, Örebro Magiska Cirkel