Boken om stjärnorna på Kronprinsen 1961-1991

“Alla var där” heter den nyutkomna boken som Christer Borg har skrivit om den internationella varietérestaurangen Kronprinsen i Malmö.

Efter starten den 31 oktober 1961 dröjde det inte länge förrän Kronprinsen hade etablerat sig som en av de ledande show- och varietérestaurangerna i Europa. En stor del av framgångarna får man tacka det äkta paret Carlo och Meta Tornedo, när de anställdes som artistchefer. Paret var  en av de största akterna inom trolleri, som Sverige haft, och de arbetade på de allra förnämsta varietéerna och kände alla stora artistnummer. Inte oförtjänt har paret Tornedo fått hela 6 sidor i boken!

På 1960-talet var det renodlade varietéprogram med toppartister som bjöds på Kronprinsen. Jag var nog inte ensam om att med spänning varje månad läsa Kronprinsens nya program. På 1970-talet blev det mera sång och musik, även detta av mycket hög klass. Man tyckte sig ha märkt att varieténummer hade fått ett minskat intresse, men även i fortsättningen fanns ett och annat sådant nummer med. Världsstjärnor som Lena Horne, Josephine Baker och Judy Garland blandades med svenska favoriter som Bosse Parnevik, Sven-Åke Cederhök, Alice Babs och många, många flera.

Jag vill gärna nämna några av de stora trollkarlsnamnen som sågs på Kronprinsen: Los Tornedos, Jag Palmer & Doreen, Viggo Jahn, Viggo Spaar, Wychwoods Johnny Hart, Luxor Gali Gali, Rudy Horn, Michael Allport & Jennifer, Marvin Roy, The Keeners, Gentleman Jack, Johnny Lonn, El Globo.

Boken är på 236 sidor, rikt illustrerad, utgiven av Kira Förlag, www.kiraforlag.se, varifrån boken bl.a. kan beställas till priset 299:-

Christer Borg har gjort en fantastisk kartläggning av Kronprinsens  historia och han skriver roande. De som har det allra lilla minsta intresse för artisthistoria bör läsa boken! Kronprinsen var en viktig del i denna!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.