Conny Ray fyller 80 år!

Lerums egen trollkarl jubilerar

Från Lerumstidningen

Thorbjörn Holmqvist
Familj: Fru Ulla, en dotter och två barnbarn
Bor: Lägenhet vid Dergården. Bott i Lerum sedan 1966, tidigare Partillebo
Gör: Arbetat på bank i Göteborg. Trollat och buktalat på kvällar och helger. Nu ligger trollspöt på hyllan
Intressen: Golf, medlem under 60 års tid i Göteborgs magiska klubb och i Jonsereds hemslöjdsförening. Promenerar gärna och tycker om socialt umgänge
Några utmärkelser: Fick Lerums kulturpris 1990 och blev Årets Kal 2000
Aktuell: Fyller 80 år på söndag.

För några år sedan lade trollkarlen och buktalaren Conny Ray trollstaven på hyllan, men då hade han roat en mängd barn med sina färdigheter.
Sedan dess har han hunnit vara omslagspojke i det internationella trollkarlsmagasinet The Linking Ring och även stöttat unga trolleritalanger.
På söndag firar han sin 80:e födelsedag.

Conny Ray, som egentligen heter Thorbjörn Holmqvist, har varit underhållare i över 60 år. Barnen har inte bara gillat hans trollerikonster, utan även den buktalande kaninen Tokige Totte.

”“ Jag minns en gång då en mamma var väldigt upprörd, och sa att jag hade ställt till det för henne, eftersom hennes son upprepat ramsan Hej, hej Conny Ray hela eftermiddagen, kvällen och natten.

Det var på en julfest på Rondo, som Thorbjörn lanserade ramsan för första gången. Det kom efter att några göteborgare hälsat på trollkarlen.

”“ Hej, hej Conny Ray, sa de på bred göteborgska.

Ramsan spreds

Det var efter ett framträdande i Trollerihörnan i Go Morgon Sverige som ramsan spreds över hela landet.

Men Thorbjörn Holmqvist var inte bara trollkarl, utan även buktalare med kaninen Tokige Totte.

”“ En buktalare kan inte säga B och P, så Totte var lätt att säga.

Thorbjörn är född på andra våningen i ett hus intill järnvägen i Kåhög. Han ville snabbt till världen så föräldrarna ringde barnmorskan i Jonsered. Sina första skolår gick han på Jonseredsskolan, men som tolvåringen började han på det som idag är Schillerska gymnasiet.

”“ Vi började alltid dagarna med morgonbön. En morgon satt en kille bredvid mig som fått en trollerilåda och lärde mig mitt första trick med tändstickor. Jag tyckte det var häftigt.

”“ När jag sedan i julklapp fick dubletter av boken om Robinson Kruse bytte jag den ena mot en trolleribok med hundra roliga trollkonster.

Och så började trollandet att rulla på. Samtidigt som Thorbjörn bokades in i det aktiva föreningslivet som fanns träffade han sin Ulla, som han idag varit gift med i 57 år, och började studera på det två­åriga handelsinstitutet.

”“ Det tog mig tre år att bli färdig med den utbildningen för jag hade bara trolleri i huvudet, avslöjar han.

Trollade i TV

När Thorbjörn hunnit bli 21 år fick han chansen att trolla i TV hos Lennart Hyland i programmet Stora Famnen. Redan på den tiden var han medlem i Magiska klubben, vilket gör att han idag varit med i över 60 år.

Några år senare var han med i amatörtävlingen De okändas revy i Göteborg med Lasse Dahlqvist som programledare. Revyn arrangerades i samarbete med Göteborgs-Posten, och dagen efter han blivit uttagen till revyn stod det i GP: ”En trevlig ung man framträdde som buktalare och hade ett livfullt samtal med dockan Agaton.”

”“ Det här var naturligtvis stort och den sommaren fick jag åka på turné med Lasse Dahlquist.

Thorbjörn Holmqvist har inte varit trollkarl på heltid, utan jobbade på SE-banken på dagarna, men åkte runt och trollade på kvällar och helger. Buktaleriet kom han i kontakt med vid ett tillfälle då han skulle trolla på dansbanan i närheten av Herrgårdsbacken i Jonsered och det skulle även buktalaren Benny Leyton.

”“ Jag blev väldigt fascinerad och intresserad av att själv lära mig, så jag började öva. Jag pratade för mig själv, innan jag fann rösten långt bak i svalget och började ha med mina dockor på föreställningarna.

Under många år hade Thorbjörn trolleriskola på Liseberg och vid ett tillfälle ordnades en talangtävling, som Torbjörn ledde. Vinnare den gången var Carl-Einar Häckner, som på den tiden kallade sig för Wick Mack.

”“ I samband med det här kom Per Ragnar fram till mig och undrade om jag ville vara med i God morgon Sverige. Det ville jag naturligtvis väldigt gärna.

”“ Jag var med i rutan vid ett 30-tal tillfällen och fick varje gång fem minuter då jag visade trick och sedan berättade hur det gick till. Jag använde enkla saker som papper, pennor och tändstickor, sådant som barnen hade hemma.

1985 blev Thorbjörn inbjuden till en trollerikongress i England, där hans teknik att trolla för barn utvecklades. Några år senare blev han inbjuden till världens största clownskola i USA för att leda seminarium i barntrolleri och konsten att buktala.

Thorbjörn är medlem i Brotherhood of Magicians, som ger ut medlemstidningen The Linking Ring. Över 10 000 trollkarlar i hela världen är med i föreningen.

Omslagspojk

För några år sedan fick han frågan om att skriva om några av sina trick i denna tidning, vilket han blev första svensk att göra. När han i det närmaste skrivit färdig sin artikel kom frågan om han ville var med på bild på omslaget.

”“ Att jag fick frågan tror jag beror på att jag fortfarande var ett känt namn i trollerikretsar i USA och England.

Efter drygt 50 år på scenen har han nu trappat ner den utåtriktade verksamheten med föreställningar.

”“ Men trollintresset finns förstås kvar och det har kliat i fingrarna när jag fått något intressant erbjudande, men jag är ringrostig. Det krävs mycket repetitioner för att komma igång igen.

Det är inte bara trollstaven Thorbjörn haft som arbetsredskap utan även pennan som han började använda på allvar då han skrev den första trolleriboken. Nio stycken har det blivit innan ämnet för pennan blev hur man kan använda sig av olika presentationer.

”“ Kort gick det ut på att lära andra hur man får människors intresse med hjälp av olika trollerieffekter. Underhållande presentation, helt enkelt.

”“ Förlaget sa att om jag skrev boken Presentationsteknik skulle jag kunna sluta jobba på banken. Boken sålde verkligen bra, så två år senare slutade jag och startade mitt trolleriföretag.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Conny Ray fyller 80 år!”

 1. Gamle vän och kollega från förhistorisk tid CONNY RAY –
  Gratulerer till din runda dag – men ändå mest till din storartade karriär – vilken bringat glädje till ett okänt antal barn – och deras föräldrar –
  ett storartat resultat, och en nobel verksamhet – nämligen att bringa en ljus-stråle, glädje och gamman till folk, som i många fall, kan hålla sig för skratt i en okänd vardag.
  Det är precis vad det hela går ut på: att skapa positiva stämningar – detta har du lyckats med – alltid med stil, la grande classe och – färg !!
  Jag önskar för dig och din familj MANY HAPPY RETURNS OF THE DAY !!!
  HAPPY BIRTHDAY och från mitt fönster i Paris sänder jag BON ANNIVERSAIRE !!!!

  Vännen och kollegan ROLF R. WOLLERT – ZARRO ZARRO.

 2. Zorro Zarro, tack för dina vänliga ord. Trevligt när någon som också är “från förhistorisk tid” hör av sig, och jag förstår att du lever livet bra i Paris. Det är några år sedan vi träffades men jag förstår att du håller kontakten med Sverige. Tack för hälsningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.