“Magi på nätet” – Göteborgs Magiska Klubbs månadsmöte 8 maj 2017

Temat för kvällen var ”Magi på nätet”, som Leif Densloe mycket väl förberedd och med bravur lotsade oss igenom.

Vi började med filmtajm och såg två GMK filmer från 1950 och 1970, fint restaurerade av Leif. Många namn ur klubbhistorien virvlade förbi: Egonni, Jonnie Casino, Mr. Wallentin, Ralf Hultin, Jean Cennard och Conny Ray för att nämna några. Själv kände jag bara igen Conny, men han satt ju nästan intill mig ikväll.

Vi tittade på, och kommenterade och diskuterade, filmer om trolleri, som våra medlemmar : Jonis Larsson, Anders Fox, Benjamin Pettersson och Conny Ray lagt ut på nätet. Ja, vi fick även njuta av en ”reklamfilm” om A:son B:son C:son.

Nu var det dags för fikapaus som vår klubbmästare Alexander som vanligt fixat mumsigt i baren på Buratino.

Efter vi stärkt oss med fika startade årets myntrullningstävling. Där ställde Jan Stenberg, Jonis Larsson, Martin Roswall och Christer Jönsson upp. Efter diverse rullande på fingrar och golv så stod Jonis som klar segrare med 22 rullningar på en minut. Grattis Jonis! Jonis Larsson ”“ 22 myntrullningar i minuten.

Myntrullning: Jonis, Martin, Janne, Torbjörn (varvräknare) och Christer

Därefter gav vi oss åter ut i cyberspace. Leif rekommenderade några bra sajter, när man får frågan om hur man lär sig trolla:

Vi såg och diskuterade filmer på nätet, både bra och dåliga. Pratade en del om filmteknik, ljud och ljus när man filmar. Leif demonstrerade prisvärda belysningspaket för användning vid filmning, hur man kan använda green screen och möjligheterna i olika redigeringsprogram. Han visade ett avancerat program som går att köpa, Power Director, men det finns också gratisprogram som Windows Movie Maker för Windows och iMovie för Mac.

Webbläsaren Firefox har funktionen ”Youtube downloader”, som gör att man kan ladda ned filmklipp från Youtube till datorn.
Gratisprogrammet HandBrake använder man för att ta ned storleken på filmfiler och skala bort onödig information.

Sedan tittade vi på lite magirutiner av Gregory Wilson som han kallar ”On the spot”. Han har lång erfarenhet av street- och bar magic och hans tankar om misdirection och focus för publiken är mycket lärorika för all magi. Vi fördjupade oss lite extra i hans rutin Recap Revisited som är ett expempel på detta.

Efter vistelsen i cybervärlden återvände vi till Buratino, där trollandet fortsatte i realtid. Mynt, gummiband och kort trollades det med som vanligt i minglet innan vi avslutade kvällen.

Text och Foto: Christer Wilén 

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.