MIC:s försommarfest

Moderna Illusionisters Cirkels försommarfester är en mycket trevlig tradition. I år skedde samlingen lördagen den 20 maj i strålande vårväder vid Sveriges Trollerimuseum (sverigestrollerimuseum.se/) i hantverksbyn i Sandvik, Kolmården.  Ett 25”“tal medlemmar hade samlats klockan 14.00. De allra flesta beundrade alla de intressanta trollerirekvisitorna från Sveriges Magi-Arkiv m.fl. källor, som fått ett sådant fint hem, allt perfekt arrangerat av Tim Star. Men utanför fanns ju också gott om sittplatser för att prata trolleri med gamla och nya vänner.

Så tog vi en liten promenad till en samlingslokal, där en riklig buffé stod uppdukad och klar klockan 15.30. Maten smakade alldeles utmärkt och kaffe och smaskig tårtbit kom som avslutning.

Klockan 16.00 började Per Eklund sitt fördrag, som baserade sig på hans nyligen utgivna bok ”Trolleri som konst och kultur”. Vi fick höra mycket av intresse om trollerikonstens början och fortsättning, och Per är en bra föreläsare! Dessutom bjöd han på ett par i sammanhanget väl inpassade trick ”“ bl.a. ett korttrick med åskådare, Astralklockan, Kanini som drar önskade kort, Kravattmysteriet. Allt i egna versioner. Vi fick också ta del av innehållet i den stora lådan Per hittat, som innehåller ett helt trolleriprogram, som använts av okänd svensk trollkarl på 1900-talet början. Fantastiskt fynd! Den timmen försvann fort! Efteråt sålde Per sin bok och även lectures han skrivit, vilka var nya för t.o.m. “Bibliografi över svensk trollerilitteratur”!

Tyvärr var bara två från styrelsen närvarande, och man hade inte tänkt till så mycket om arrangemanget. Samlingen vid museet blev lite lång för de som inte fascineras av trollerisamlingar. (Ja, det finns en och annan sådan!) Här hade man ju kunnat ordna en liten föreställning på scenen framför museet, när det fanns så många duktiga trollkarlar på plats, till glädje för både MIC-arna och alla andra besökare. Och att köa vid buffén och äta på en halvtimme var ju en riktig missbedömning. Den goda maten hade vi ju velat sitta och njuta av, hungriga som vi var. Nu blev det många som fick störa föredraget genom att gå och fylla på tallrikarna”¦

Därmed var vårens program avklarade, och så ses vi 4 september med programmet  ”Att tävla i trolleri” och ”Känslan för grupptrolleri”.

Tim Star och Tomas Blomberg med ett trick i andra våningens utställning

Tim Stars reklambil utanför trollerimuseet

Per Eklund berättar

Kaninitricket

Foto Christer & Tim Star

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Utställningar som Sveriges Trollerimuseum och Sveriges Magi-Arkivs utställning i Kulturhuset Slottsvakten betyder oerhört mycket för att visa vilken fin konstart trolleriet är  och hur gammal konstarten är. Tim Star har, bara under det första året museet varit öppet, kunna hälsa över 4.000 gäster välkomna till rundvandring och få se trolleri mitt under ögonen. Utställningen i Nyköping har varit öppen i tre år och man har räknat in över 11.000 besökare, vilka givetvis inte bara sett trolleriutställningen utan även alla de andra utställningarna, som finns i Slottsvakten.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.