Mystique  – Djävul med blå kortlek

Så var det äntligen dags för premiär för Mystique som är ett magiskt initiativ av gruppen Stockholm Magic, en lite diffus grupp av trollkonstnärer och skådeartister. (Ska vi vara noga så föddes idén av Martin Hansson och pådriven av Tom Stone anslöt sig också Leif Olberius, John Henry och Olav Holten till gruppen.) Inspirerade av alla goda stunder på Magic Bar i Stockholm och Spellbound Club i Göteborg, är målsättningen är att visa upp trollkonst när den är som allra bäst, Ny föreställning sista tisdagen i varje månad i Scalateaterns källarscen.

Kvällens föreställning ”Djävul med en blå kortlek” började bra. Känslan och atmosfären i den fullsatta lokalen var på topp med en förväntansfull publik. Man sitter tätt och alla ser bra. Med andra ord väldigt goda förutsättningar för en riktigt nära och magisk upplevelse.

Hur gick det då. Jo det gick bra, väldigt bra. Det blev en fantastisk kväll som måste upplevas och är svår att beskriva med ord. Men vi gör ett försök att berätta lite av vad som hände:
Kvällens värdinna Harley Queen aka Gabriella hälsar välkommen och musiken går igång med alla artister på scen som kastar saker till och från varandra på ett magiskt vis.
Sen blir det kortmagi med fokus på byxfickan med Martin Hansson. Riktigt bra.
En förvirrad Tom Stone bärandes på en låda passerar in och ut i detta och kommande nummer. Skapar en oviss förväntan”¦
Gaston skrämmer slag på publiken med sin woodoo-docka.
John-Henry gör en fin sponge-hjärtan-rutin med två åskådare.
Tom Stone presenterar sin innovation Factory Blanks. Publiken gapar av förvåning.
Leif Olberius trollar fram ett äkta ägg i klassisk stil och följer upp med att svälja nålar. En rutin som blir extra bra på nära håll.
Martin Hansson gör sin egna ring-flight-rutin där ringen på ett obegripligt sätt återfinns i en åskådares cigarettpaket.
Å så blir det äntligen dags för Tom Stones lådor. Och ja, det är ju inte vilka lådor som helst. Det är tre lådor i Toms fantastiska rutin Quantum Logic med många magiska vändningar. Så ja, det gäller att hänga med i svängarna.
Efter det följde en paus på 20 minuter, då fanns möjlighet till öl och kaffe i baren.

Efter pausen var det dags att putsa close up-mattan grundligt. Alla artister hjälps åt och försöker göra sitt allra bästa för att förstöra ett korttrick som Tom Stone försöker utföra. Efter ett marathon av blandningar lyckas ändå Tom få till fyra högar av matchande sviter. Eller var det kanske de övriga artisterna som fick till den effekten? Hursomhelst, väldigt roligt att se hela gänget tillsammans.
Så var det dags för Gaston och hans antika mekaniska docka Philippe, som inte bara kunde skriva. Han kunde också läsa publikens tankar. Riktigt spännande mystisk och mekanisk mentalmagi.
Fluff-trolleri är en alldeles egen nisch inom trolleri och Leif Olberius bjöd oss på en fin käpp & mouthcoil-rutin assisterad av en förvånad Tom Stone. Allt detta fluff blev till en improviserad ridå igenom vilken John Henry klev in på scenen.
John Henry trollar med kort, flyttar stansade hål från kort till kort och ändrar färg på kortlekar. Riktigt bra och obegripligt.

John Henry och Martin flyttar magiskt en sedel till mitten av en frukt (!), Tom kommer in och stämningen blir återigen lite absurt mystisk (tänk Twin Peaks).
Tom gör sin reprutin som närmast har blivit en signatur för honom till episk musik.
Gaston avslutar kvällen med sitt bägarspel som är så extremt bra och rent att ingen av undertecknade kunde tänka sig att det som hände skulle hända när det hände. Men det hände så då måste det ju ha hänt.

Håkan Berg skötte ljudet på premiären av Mystique.

Missa inte kommande föreställningar om du har möjlighet, det finns ett begränsat antal platser (ca 70) och till premiären märktes det att fler hade behövts. Men det här är en intim, undanskymd del av Scalateatern så fler får helt enkelt inte plats.

www.facebook.com/MystiqueSthlm kan du se kommande datum och gästartister. Nästa föreställning är den 26 september och då kompletteras Stockholm Magic av gästartisterna mystikern Hedne från Norge och samt gycklar- och magikerhybriden Arkadia i ytterligare en specialskriven föreställning.
Biljetter kan du köpa här: http://mystique.nu/eventet/den-rostiga-trollstaven/

Uppmärksammat av:
Manne Schagerström
Anders Modén

Foton Olav Holten

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Mystique  – Djävul med blå kortlek”

  1. Tack för dessa uppskattande ord! Det var en del nervositet innan, eftersom ingen av oss hade en aning om hur våra mer experimentella inslag skulle mottagas. Väldigt skönt att se att det blev som vi hoppades!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.