Stadsmästerskapen i trolleri är sedan 19 år ett lika säkert vårtecken som att den första talgoxen slår sig ner på mitt balkongräcke och vill bli kliad. Från när och fjärran vallfärdar trollerikonstnärer i början av februari till Västerås för att bli omhändertagna av VMK. Det är trevligt, alltid lika trevligt, men varför? På något sätt ligger värdet i det opretentiösa, att allt inte behöver vara så märkvärdigt. Du behöver inte ha lärt dig allt i Luke Germay´s Premise & Premonition eller alla tekniker i LAP, du behöver inte ens känna till dessa produkter, du behöver bara vara en glad trolleri-entusiast. För dig som aldrig har varit på ett Stadsmästerskap kan det vara bra att ge dig några detaljer. Så här går det till:
- Du som vill sälja rekvisita anländer tidigt till IOGT-lokalen i Västerås. Du packar upp och slås av att du faktiskt gjort rätt i att ta med sådant du köpt men aldrig använt själv i förhoppningen att någon annan ska köpa det och sedan inte heller använda det. Denna magiska loppmarknad är alltid mycket uppskattad.
- Stadsmästerskapen öppnar 11.00. Nu kramas det en stund och skakas hand, sedan dyker alla ner bland sakerna på loppmarknaden. Här kan repliker av typen ”den här har jag också försökt att sälja” och ”den här köpte ju du av mig förra året” höras. Det skrattas och berättas anekdoter.
- Så serveras det mat och du kommer osökt att tänka på tiden då du gick i grundskolan. Trollerikonstnärer är hungriga, men alltid trevliga att äta tillsammans med. Samvaron fördjupas och har du tur hamnar du bredvid någon du inte träffat tidigare och en ny vänskap knyts. Hemtryckta visitkort byts.
- Tävlingen startar. Stadsmästerskapen har sin egen tävlingsform ”“ lagtävling i form av representanter från olika trolleriföreningar. I år ställde MIC, ÖMC, SMC och VMK upp. Varje lag ska presentera en akt på högst tio minuter där minst två trollerikonstnärer medverkar. Akten ska ha en röd tråd. Tråden kan också vara gul, eller grön, det beror i efterhand på hur domarna uppfattat uppdraget. Slutresultatet är alltid omdiskuterat.
- Tävlingen genomförs. Detta är fantastisk kul och underhållande. Det är verkligen folkligt trolleri där högt och lågt fogas samman. Nya grepp testas, nya karaktärer träder fram på scenen, nya kombinationer skapas. I år minns jag särskilt en framtrollad varmkorv, eller repliken ”Vill du hjälpa mig ”“ du kan sitta kvar och skämmas”. Här finns mycket glädje och värme. Det skrattas och underhålls. Så här borde varje möte hos en trolleriförening vara.
- Domarna sammanträder medan loppmarknaden öppnar igen. Tur att det finns en dealer på plats, Magnus Vihagen, som alltid har ett professionellt utbud. Det som inte fått sina loppisprylar sålda packar nu ihop ”“ tro mig, det gjorde jag. Att den rekvisita jag nu hade kvar var helt oanvändbar hade fler upptäckt. Bra omdöme, bra omdöme!
- Nu hålls ett seminarium. I år var det Magnus Bodin som undervisade oss i minnesteknik. Det här var bra, riktigt bra! Vi fick prov, dels på Magnus väl inövade tekniker, dels hur vi själva kan träna oss i att använda minnestekniker i trollerisammanhang. VI fick också en översikt av olika tekniker samt prov därpå. Magnus memorerade dagstidning, dagens Aftonblad, var imponerande. Magnus har en alltid lika trevlig framtoning. Den som var uppmärksam fick i detta seminarium en mängd tips. Apropå tips; köp Magnus bok Möjligt med minnet!
- Så avslöjar domarna resultatet. MIC tog i år ännu en seger, därefter ÖMC följt av SMC och VMK. Bästa enskilda akt var Albin Staf från MIC. Nu följer prisutdelning, lotteri och diskussioner om resultatet. I år dök begreppet ”integrerat trolleri” upp som ett kriterium domarna använt sig av i samband med bedömningen. Intressant, eller inte. Tydliga regler är A och O, i år blev det bara O, eller möjligtvis Oj.
Jag ser redan fram emot nästa års Stadsmästerskap! Missa inte en av årets trevligaste trollerievents! Stort tack till VMK som under ledning av Erik Luttrop gav oss en magisk vårvinterdag att minnas.
Per Eklund