“Conjuring Workshop” med Tom Stone och Tim Star i Sigtuna 2018

Från 30 Juli till 3 Augusti hölls en femdagars workshop med titeln “Conjuring” på Sigtuna Folkhögskola. Den visade sig vara populär, och fylldes på bara några timmar från att kursen utlystes.
Kursledarna var Tom Stone och Tim Star. Dessutom bidrog John-Henry Larsson, Caroline Ravn och Nalle Laanela generöst och ideellt med sin kunskap i enskilda sessioner.
Deltagarna var följande:

  • Från Sverige: Hanna Günther, Nalle Laanela, Erik Nordvall, Stefan Eriksson, Lenn Hardht, Anders Björkman, Niclas Jacobsson, Martin Nilsson, Simon Söderqvist, Vilhelm Boman.
  • Från Ryssland: Kristal
  • Från Irland: Nicola McBride
  • Från Tjeckien: Ondrej Psenicka
  • Från Tyskland: Peter Schultz
  • Från Polen: Szymon Krzysztoszek
  • Från England: Alex Joseph
  • Från Ungern: Botond Kelle

Några av deltagarnas åsikter och kommentarer om kursens innehåll:

“Provocerande pedagogisk”

Jag har flera år sneglat och studerat Tom Stones arbete på håll; sett hur han har arbetat utifrån Tommy Wonders, Juan Tamariz och Keith Johnstones teorier om att få både sig själv och andra trollkonstnärer att progressivt utvecklas inom vår konstform. Så mina förhoppningar och orosmoln handlade mest om hur mycket kan jag ta in av denna lärare och omvandla till mitt material som jag använder i vardagen för att underhålla min publik?

Toms hantering, eller egentligen icke-hantering, av oss som individer i gruppen gjorde att det kändes skönt att kunna vara den man är. Det var inte viktigt vad jag hade för teknisk skicklighet jämfört med de andra i gruppen utan Tom satte oss alla ganska snabbt på samma plattform och sa, ”dags att börja utforska”. Genom att ge oss ett språk och verktyg som vi kan använda i vårt arbete med oss själva och det material vi väljer att framföra tycker jag att Toms pedagogik var otroligt givande, först hade vi en föreläsning om de olika teknikerna som finns, t.ex. ”Crossing the Gaze” och direkt efter så gav Tom oss delvis övningar så att våra kroppar skulle lära oss metoden och deras syfte men även uppgifter så vi kunde sätta metoden i relation till vårt egna arbete.

Veckan var alldeles för kort men så känns det alltid när man jobbar så intensivt och är så intresserade som vi var i gruppen, det fanns väldigt sällan en tyst sekund och tack vare våra olika bakgrunder så kunde vi alltid vrida och vända på samtalen och det kändes både relevant och nytänkande. T.ex. så var Nalle Laanela kursdeltagare, men tack vare hans bakgrund som clown professor på dans och cirkushögskolan gav han intressanta input på hur de inom cirkusvärlden jobbar med de metoder som Tom presenterade under veckan.
Nalle bidrog även med en övning i fysisk komik.

Dag två och tre gick åt att arbete med Tim Star, denna genomgoda människa som har ett sånt intresse av kunskap och som visar att man kan lära sig allt bara man vill. Det var inspirerande och befriande att alla i klassen fick bygga trollerirekvisita i ledning av Tim Star och tankegången att har man en idé så är det lika bra att bygga det själv eller försöka komma så nära sin dröm som möjligt innan man låter någon annan ta över och fullfölja den, för ju mer jag vet om hur jag vill ha det när det gäller rekvisita ju lättare är det för personen som gör den att faktiskt göra som du vill ha det. Vi fick också besök av John-Henry som pratade om sitt arbete runt 3D-printning och hur han har jobbat med det för att förverkliga sina visioner av rekvisita och material i sina akter.

Tom Stone är en provocerande pedagogisk person som egentligen är bäst på att peka, han leder oss inte utan låter oss bara gå åt det hållet han tycker att ’här borde det finnas något intressant’ och så får vi själva belysa det vi upptäcker. Ibland bara en teori men väldigt ofta nya akter som kan bli mästerverk. Det är så intressant hur mycket vi hann med, tillsammans producerade vi 36 olika akter under veckan.

Sigtuna Folkhögskola levererade när det gällde boende och mat, nära till vattnet och det vart flera kvällsdopp för gruppdeltagarna. En av kvällarna var det öppen scen vilket vi i Conjuring Workshop gruppen insåg ganska snabbt att ’detta är vår kväll’, deltagarna från de andra kurserna satt mest och betraktade oss underhålla med antingen trolleritricks, karaoke, grisorgel eller komisk mentalism. Ett perfekt ställe för oss att göra det vi är bäst på, att utforska och experimentera.

Nu när jag har kommit hem och låtit huvudet fått vila lite inser jag vikten att jobba med detta, vill utveckla och fördjupa mig i denna form av vår konstform för att delvis föra den vidare och bli en bättre trollkonstnär. Jag ser fram emot flera givande möten mellan oss kursdeltagare antingen per Skype eller i verkliga livet. Och till alla som någon gång skulle vilja bli en bättre trollkonstnär så kan jag bara säga: Lär dig göra din egen trollstav, kom upp på golvet och låt Tom Stone peka dig i någon riktning. Gå sedan med öppna ögon tillsammans med andra på upptäcktsfärd för att skapa magiska ögonblick. Jag lovar dig, din publik kommer tacka dig.

Anders Björkman

“En av mitt livs mest inspirerande veckor”

Många av oss kom redan dagen innan; en del sågs på stan i Stockholm och andra på skolan. Vi fick direkt en kortare info och ett förhållningssätt som satte tonen för kursen. Det gjorde att vi alla kunde och vågade delta på samma villkor utan prestige. Sen fick vi några praktiska övningar som var både utvecklande och nyttiga i det fortsatta arbetet.

Dag två och tre fick vi tillverka saker med Tim Stars handledning vilket var både inspirerande och lärorikt. Slutet på dag tre fortsatte vi med praktiska övningar och dag fyra fortsatte det med fler praktiska övningar.

Dag fem och den sista dagen fick vi jobba med vad vi lärt oss och överföra det på våra egna trolleritrick.

Som extra hade vi 3D-printing med John-Henry som var väldigt uppskattat och man förstår vilka möjligheter det finns om man verkligen vill. Ondrej hade ett mycket bra seminarium för oss andra om och med sin Butterfly lek.

Redan i bilen hem fick jag flera idéer som jag var tvungen att stanna för att skriva ner. Jag tror att om man vill komma någonstans med sitt trolleri så är det här helt rätt kurs att gå. Vi fick fantastiska verktyg att jobba med. Jag är så full av trollerienergi så jag har svårt att få stopp på vad jag vill. Det här har varit en av mina bästa mest lärorika och inspirerande veckor i mitt liv.

Martin Nilsson

“All min prestationsångest försvann”

Jag var väldigt stressad under sommaren och visste inte riktigt hur jag skulle fortsätta med min karaktär på scen och hur jag skulle ta nästa steg. Jag tänkte mer negativt än positivt, såg bara det jag inte kunde och det som inte fungerade. Med andra ord hade jag prestationsångest. Dock såg jag fram emot kursen och alla nya människor man skulle stöta på. Min förhoppning var att få en struktur på sättet att tänka kring skapandet av magi, en akt och karaktären på scen. Vem är jag, vad vill jag. Jag såg även fram emot samarbetet med kursdeltagarna och utbytet av erfarenheter och kunskaper.

Det var fantastiskt roligt och givande att prata med Nicola, Kristina och Caroline. Att kunna prata om allt vi ibland stöter på som kvinnlig artist, som kommentarer etc. (och då har man kanske inte alltid en person på plats att prata med när sådant händer) Kul också att vi håller kontakt för att peppa varandra och dela med oss!

Grupparbetet med de olika grupperna var väldigt roligt och jag är fascinerad över vad vi är kapabla att skapa tillsammans! Jag kände mej trygg hela vägen igenom. Dessutom är det otroligt lärorikt att titta på varandras grupparbeten! Man borde bolla idéer oftare annars sitter man för ofta själv och tror inte på sin egen idé.

Jag skulle vilja tillägga följande: all min prestationsångest försvann då stämningen i kursen var så himla trevlig och inte dömande. Plötsligt jobbade jag mycket mer effektivt och kommer även använda en del saker i min show.

Tim Stars pedagogiska sätt att lära ut gjorde att jag skulle kunna tänka mej att gå en hel kurs i prop-making. Det är dessutom fantastiskt just i en sådan praktisk kurs att läraren har ett sådant tålamod och förståelse för sina elever!

Jag är otroligt glad över att Tom Stone gör en sådan insats för oss kvinnor inom trolleriet! Vi kände oss trygga och överraskade över stödet! Självaste kursen var upplagd på ett sätt så att man kan använda alla metoder på sina egna akter/trick etc. Det enda var att jag har svårt att sitta still länge och önskar fler övningar som de vi gjorde med Nalle. Kanske som en uppvärmning på morgonen. Avslutningsvis är jag enormt motiverad nu att fortsätta jobba på min show och använda alla tekniker och även lära ut dem till andra trollisar.

Hanna Günther

“En skaparglädje jag inte visste att jag hade”

Upplägget att gå igenom en princip/upplägg, demonstrera det, för att sedan ge det som gruppuppgift att lösa på en timme och visa upp för resten av deltagarna. Detta drog fram ur mig (och många andra) en skaparglädje och spontanitet som jag inte visste jag hade. Efter flera dagars grupparbeten med samma princip så kändes det naturligt, om än nervöst, att göra sista uppvisningen solo på scen.

Så summan av grupparbetena/presentationerna gjorde att man inte tvekade att göra ett solonummer till sist.

Vilhelm Boman

“Otroligt inspirerad!”

Jag känner mig otroligt inspirerad efter en vecka med alla som gick kursen. Och jag försöker redan använda mig av det jag har lärt mig under veckan. Tycker det var bra fördelat med teori och praktik.
Är tacksam för jag fick vara med och skulle gärna köra en fortsättning eller något liknande.

Förutom Tom så var även Tim och Nalle väldigt inspirerande.

Niclas Jacobsson

Erik Nordvalls video

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.