Magiska Brödernas Johnny Lonn Memorial

Det blev ett stort intresse för Magiska Brödernas “stand up magic” tävling “Johnny Lonn Memorial” som ägde rum söndagen den 25 november på Norra Brunn. Norra Brunn är ett klassiskt ställe för “stand up comedy” och Magiska Bröderna har haft flera träffar där. Nu var det dags att hedra minnet av en av de största trollerikonstnärer som verkat i Sverige.

Det var 80 personer som träffades på Norra Brunn den 25 november vid 14-tiden. Pegani hade dukat upp flera stora bord med det senaste inom magisk rekvisita. Allt av hög kvalitet och många spännande effekter. Intresset var stort och det gick nästan inte att ta sig fram till borden för alla deltagare som trängdes framför alla spännande saker.

Klockan tre var det dags för ett seminarium med Sten Pegani. Han började med att samla in frågor från publiken om vad han skulle tala om för ämnen. Därefter gick han igenom olika effekter bland annat en trevlig rutin med en Colaflaska, pringles chipps-rör, där en duk försvann och dök upp i flaskan som hade stoppats i röret. Efter några turer hamnade även en korv i flaskan.

Därefter blev det 7 regler för att få fler bokningar (enkel att arbeta med, löpande kontakt med kunden, lös kundens problem, etc). Han visade även en variant av den matematiska gåtan som var enklare att hantera och med mycket välgjord rekvisita. Därefter hur man förbereder sig inför en föreställning (uppvärmning, lyssna på introduktionen, ställ frågor till medhjälpare och var intresserad av svaren, etc). Hur man kommer på nya effekter, hur hantera åskådare på scenen, marknadsföringstips, etc. Ett mycket intressant och välmatat seminarium. Efter det fanns det tid till ytterligare shopping bland rekvisitan.

Klockan 17 började middagen som bestod av tre rätter samt kaffe. Det var nästan fullsatt, några till kanske hade fått plats i baren och det var en god och trevlig stämning. På scenen stod ett ställ med svenska flaggan och Magiska Brödernas egen flagga samt ett stort fotografi på Johnny Lonn som hängde mellan flaggorna.

Tävlingen började 19:00 och man började märka att de deltagande rörde på sig lite innan dess. Det var två avdelningar med en kort paus emellan och fyra akter före och efter paus. De tävlande hade max 8 minuter på sig men rekommenderad tid var 6 minuter. De som fått plats att tävla tillhörde Sveriges bästa artister inom trolleri och startlistan var:

Mr Dannyman presenterade en snygg linking ring rutin där åskådaren lyckas medan trollkarlen hela tiden misslyckas. Han gjorde också en alkoholtest med en tändsticka som blev ett stort eldmoln när han andades på den.

Mr Dannyman med assistans av Sophie Perulf.

Dozzie tog upp en åskådare och gjorde en rutin med en hand-guillotine och några morötter där åskådaren blev så osäker att hon drog undan handen. På slutet visade han en avhuggen hand som var kvar från ett tidigare misslyckat försök. Tydligen ganska nyligen för handen rörde på sig fast den var avhuggen.

Även Dozzie fick hjälp av Sophie Perult.

Jens Jadebäck lät en åskådare blanda en lek och välja ett kort som vid tre tillfällen visade sig vara samma som Jens hade tagit ur sin lek. Efter att åskådaren valt ett av de tre korten visade sig just detta kort finnas i ett kuvert som hängt på sidan av scenen hela tiden.

Lars Peter Loeld visade en mentalrutin där fyra personer väljer plånböcker (där en av dem hemligen innehåller en trisslott) och platser samt byter valfritt med varandra. Förutsägelsen stämmer och en person vinner en trisslott.

Lars Peter instruerar Johanna Adsjö (MB:s sekreterare) och John Lönnqvist (Johnny Lonns son).

ANDRA AVDELNINGEN

Love Melander börjar med en energisk entré med inspelad presentation och hög musik. Han hade solglasögon på sig och ursäktade sig med att han ville skydda sina ögon, när han tog av dem hade han två utstående glosögon under. Love berättade om sina minnen från sin idol Johnny Lonn och hur han blivit inspirerad av honom.

Love gjorde även ett trick med en förutsägelse, en liten ordbok i fickan samt en tankeläsning där ett ord bekräftades av åskådaren men senare visade sig vara ett helt annat ord (Eat).

Love med assistans av Tintin Boghammar

Tom Stone och Martin Hansson började med att låna en ring som försvann därefter en förutsägelse med tre olikfärgade garnnystan samt slutligen fick åskådaren välja en färg på ett nystan som när det hade nystats upp visade sig innehålla åskådarens ring.

Återigen fick John Lönnqvist hjälpa till.

Rolf Isberg gjorde en poetisk reprutin som var en utveckling av Tabarys rutin med en historia om den långbenta mannen och kortbenta flickan. En mängd obegripliga och mystiska effekter med rep, knutar och rep utan ändar.

Seth Engström kom upp på scenen och frågade om någon hade en kortlek han kunde låna men då ingen hade en tillgänglig lek använde han en ny oöppnad lek. Publiken fick ropa ut olika kort som han sköt ur leken eller som visade sig inte finnas i leken utan i hans ficka. På slutet stoppade han in två av publikens valda kort i leken och han sköt sedan iväg en joker i luften ut över publiken som han sedan fångade i leken. Jokern visade sig, när en åskådare kontrollerade, ha hamnat mellan de av publiken valda korten.

Efter att domarna konfererat en lång stund presenterades slutligen tre vinnare som fick varsitt porträtt i guldram av Johnny Lonn.

Första pris    Seth Engström – 5000 kronor

Andra pris     Love Melander – 3000 kronor

Tredje pris    Dozzie  – 2000 kronor

Magiska Bröderna tackar även sponsorerna av Johnny Lonn Memorial : Corian – Irené Lönnqvist – Satori.

Irene Lönnqvist med överdomaren Stefan Haglund.

Kvällen avslutades så småningom med allmänt småtrollande, magiska samtal och allmänt gemyt. En mycket trevlig kväll som med stor sannolikhet återkommer nästa år. Söndagen den 24 november 2019 är redan bokad på Norra Brunn.

Vid pennan Dag Lofalk. Foto Katta och Johanna Adsjö.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.