MIC:s månadsmöte den 3 december

Lill-jul stod på programmet för årets sista möte i Moderna Illusionisters Cirkel. Just “Lill-jul” fick känneteckna kvällen dels för att våra lillemän, juniorerna, fått bestämma inriktningen och innehållet för kvällen. Dels att vår gäst Leif Olberius blev bestulen på en väska med i princip all rekvisita inför kvällen. Det blev inte någon stor show, men dock en mycket bra lill-show ändå!

Leif Olberius var även med våra juniorer under deras timme. Där fick de unga visa några tricks för Leif och därefter visade han lite olika sätt att jobba vidare med rekvisitan som var spongbollar och kort. Det blev en timme som kändes alldeles för kort, den bara rann iväg. Men vi lärde oss mycket och roligt, det hade vi!

Själva Lill-julen började med att de 16 närvarande fick äta en väldigt god jultallrik. Fint upplagd och bra tilltaget. Det berikade våra ögon och smaklökar på ett välbehagligt sätt! Det var en av våra nya medlemmar som ordnade med maten. Tack Peter Pettersson för ditt engagemang och din finess! Dessutom bör tilläggas att samtalen rund borden blev härligt gemytliga. Det var ovanligt svårt att bryta av den härliga stämningen… Men trots allt väntade något annat gott, att få sitta och njuta av en oerhört duktig artist och ni vet ju vem det är….

Leif Olberius visade sin stora klass genom att trolla med mynt. Han visade på en fin reprutin, kortmanipulationer, svävande bord, ett papper som blev till en svan(!), 4 stycken mynt som vandrade från en åskådare till en annan, bollmanipulationer, framtrollande käppar och en rutin med näsdukar.

Det är verkligen en fröjd att se Leif jobba, snyggt, stilrent och med mycket energi som fångar vilken publik som helst. Till en del av rutinerna använder han musik och det lyfter rutinerna!

Som nämnts tidigare var det någon som stal en av Leifs trolleriväskor på tåget från Stockholm till Norrköping. Det är ingen bra förutsättning för att visa den planerade showen. Men att ändå vara så närvarande och kunna skapa en ny show på så kort tid som håller en så hög klass. Ja, det är imponerande! Han tackade även Tim Star och Göran Nordfeldt för lån av rekvisita till sin show.

Nu blev det ett avbrott med kaffe och pepparkaka innan Leif fortsatte med ett seminarium där han berättade om teater och trolleri. Han utgick ifrån sin skådespelarbakgrund och hans intresse för trolleri. Hur det går att ta hjälp av båda konstarterna och kombinera de med varandra. En viktig aspekt som han tog upp är hur vi förhåller oss till olika saker. Han gav ett tydligt exempel med hjälp av en pall och det han kallar för “clownmetodik”. Går jag direkt och sätter mig på pallen? Eller tittar jag på pallen, sedan på publiken, tittar återigen på pallen och fundera på varför den står där och först efter det går och sätter mig på den? Poängen är: varför har vi trollkarlar en boll eller en kortlek i handen? Hur förhåller vi oss till det och hur ska vi skapa intresse och spänning för vår rekvisita och berättelse? I clownmetodiken finns tre steg där ett är “registrera”, två är “reagera” och tre är “agera”.

Ett tips från Leif var att spela in en show som du har och titta på den tillsammans med några som du inte känner så väl. Då är det intressanta att se hur, när och var de reagerar!

Vidare menade Leif att vi trollkarlar är dåliga på att berätta berättelsen till slutet. Han menar bland annat att vi lägger undan rekvisitan vi använt och avbryter vår berättelse allt för fort.

Vad bör vi tänka på när vi gör våra shower? På det svarade Leif med att nämna variation. Börja med att visa att du kan trolla genom att visa ett trick som skapar förtroende för det du gör och är! Jobba med att öka och minska energin under en akt. Byt “bild” på scenen genom att jobba själv, ta fram någon på scenen, gå ner till publiken. Tempot och intensiteten bör gå upp och ner under en akt.

En av de vanligaste frågorna Leif brukar få är hur ska jag fixa/klara av publiken jag ska uppträda för. Givetvis finns inte bara ett svar på den frågan, men bästa svaret är att “vi måste tycka om det vi gör” samt att “vi måste gilla publiken”!

Efter att Leif avslutat sitt seminarium avbröts de långa applåderna av att Tomten kom med en julklappssäck! De som ville hade chans att byta trollerijulklappar och det var många som blev som barn på nytt!

Styrelsen avslutade Lill-julen med att tacka Leif för en trevlig kväll samt önskade alla en God Jul och ett magiskt 2019!

Göran Nordfeldt

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.