Recension av Mystique: Besynnerligt Beteende

Mystique ”“ ”Besynnerligt Beteende”
Olympiateatern, Stockholm
18 December 2018
Recension av Holger Wästlund

Mystique-gänget imponerar, dels med sin ambition, vilja och uthållighet när det gäller att ständigt förnya och hitta nya infallsvinklar till gamla trick och dels att lyckas engagera intressanta och spännande gästartister. Ensemblens decemberföreställning var inget undantag. Du får en bra uppfattning av föreställningen genom att njuta av Arto Airaksinens illustrerande foton som även finns här på Magi-arkivets blogg.

Förnyelsen fortsätter. Vi fick t.ex. se en kul kortrutin där storyn byggdes upp kring frågan ”Hur gör vi när vi skapar nya trick?”, framtrollande av 6 ägg från Leif öron, näsa mun med Leifs härliga och tacksamma mimik och Martins och Leifs rutin när Martin ”dricker” mjölk med ett sugrör i sin ena hand samtidigt som mjölken minskar i ett glas som Leif håller.

Andra höjdare var John-Henrys fågelmanipulation och ett bra ensemblenummer där alla fyra står bredvid varandra och borstar av sina kavajer med varsin klädroller som en efter en försvinner och ersätts med en sko, en hatt osv. Som i allt förnyelsearbete finns det mer eller mindre bra nummer, men klädborstnumret är värt att vidareutveckla till något riktigt bra.

Ensemblenumren blandas med solonummer på ett omväxlande sätt. Vi får bl.a. se Tom Stone göra Anders Modéns nummer när han krossar ett ägg under en pappersmugg ovanpå en lånad kavaj, John-Henrys jonglering med ”såpbubblor” och Martin som gjorde ett kul tankeläsningsnummer när han tjuvtittar i en bok på ett sätt som åskådaren på scenen inte ser. Tricket avslutas med att Martin visar att den bok han tjuvtittat i bara innehåller blanka sidor.

Dagens gästartist var Robert Jägerhorn som passar bra in detta gäng. Även han förnyar kontinuerligt gamla kända trick genom sitt skickliga skådespeleri och nya oväntade infallsvinklar. Förutom att vara en skicklig magiker som behärskar sitt hantverk så är han en utbildad och rutinerad skådespelare som kan konsten att suga på varje tillfälle att skapa effekt av ibland mycket små detaljer. Att han är en skicklig magiker visade han bl. a. med sin ”Silk and Silver”-rutin och hans skådespelartalang kom främst fram i hans ”Chapeaugraphy”-nummer som inte är magi utan enbart ren underhållning.

Mystique-gänget har nyligen presenterat sitt program för våren 2019 med flera spännande gästartister. Det visar att ambitionerna fortsätter och att vi magiker som bor i eller reser till Stockholm får en fortsatt trevlig och inspirerande träffpunkt ungefär en gång i månaden.

– Holger Wästlund

Bilder från föreställningen finns här!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.