Swings Sportdepå var en affär och postorderrörelse, där huvudsakligen sportartiklar såldes. Ägaren Allan Hagberg (1906-1980) var intresserad av trolleri, så en hel del skämt- och trolleri-artiklar fanns tidigt med i firmans sortiment. Eftersom försäljningen av trolleri ökade, så öppnade Allan Hagberg i december 1945 på Sveavägen 45 en specialaffär för dessa. Trick från olika utländska tillverkare importerades. En del köptes från svenska trollerifirman Jack Lowely och en del material tillverkades av Klas Öquists Trä- och Metallfabrik i Sundbyberg.
1946 kom den första trollerikatalogen. Elegant utformad, och Olle O:son Liberg hade all heder av utformningen! 1947 kom en ny betydligt större katalog med Magnus Gernes teckningar. Efter 11 år kom firmans sista större katalog.
Stig Rune Roggentin (1920-2002) var Swings Hobbys förste föreståndare och han efterträddes 1953 av Bengt Bergö (1927-2004). Båda dessa var välkända trollkarlar. Jag köpte en hel del från katalogerna men aldrig direkt i affären. Zarro-Zarro var däremot flitig besökare där. Han berättar för mig:
“Allan Hagberg var en originell person, som utmärkte sig genom att klä sig i en slags overall, när andra affärsidkare bar kostym och slips.
Roggentin hade tillsammans med Johan Öberg (1920-1992) ett kraftekvilibristiknummer 2 Roggentinos. De var bl.a. engagerade hos National Scala, Köpenhamn. Roggentin var utan utbildning men tekniskt begåvad och titulerade sig som constructor.
Olle Kvick, som idag skulle kallats bodybuilder, arbetade tidvis hos Swings, och var också akrobat, med tre andra, hos Cirkus Mijares Schreiber bl.a. Olle var en glad garsong och en habil trollare – mycket sympatisk. Han trollade vid juletid i skyltfönstret – det var animation för folk på gatan i vinterkylan.
Jag lärde mig att vara diskret, men lyssnade – och lärde mig mycket om trolleri, då många  artister, och icke de ringaste, kom till Swings. Detta var ett vattenhål för trolleri och artistintresserade - jag menar det var många som startade sin karriär där. Firman hade ett fint sortiment av rekvisitor, flott målade eller förnicklade och mina begränsade fickpengar gick dit. Jag agerade som expedit under julförsäljningen då och då.”
Den 30 april 1961 utbröt i affären en brand orsakad av fyrverkeripjäser, varpå det var slut på Swings Hobby. Trolleriet såldes nu bara genom sportartikelskatalogerna. 1965 lades Swings Sportdepå ner, och Egelo köpte de resterande trolleriartiklarna.
Vilken synnerligen intressant artikel om en affär man hört talas om så mycket. Många berättar om besök hos Swings med Bengt Bergöö bakom disken. Det dyker ju upp rekvisita från Swings i diverse sammanhang. Det jag skulle vilja veta mer om är just träföremålen från Klas Öquists Trä- och Metallfabrik i Sundbyberg. Jag har en bollpokal som köpts från Swings och det är verkligen inte bra kvalitet, dålig passform och dålig dimension på boll och insats. Däremot, med några timmars jobb, går det att få till den, men frågan kvarstår – är dessa tillverkade i Sverige? Jag har inte sett liknande från utlandet.
Trevligt att läsa om Swings som jag besökte en gång i min ungdom. Minns att jag gick på Sveavägen, och skulle till nummer 45. Det var en lång gata, men jag hittade affären, och fick med mig deras katalog i A4-format. Härliga minnen.
Roligt att vi är några kvar som minns denna butik. I åldern tio till tretton ungefär var jag fascinerad av trolleri. Köpte ringarna som syns nertill till höger och några speciella spelkort. Någon talang för trollandet hade jag inte, men det var roligt att ha prövat på.