“Avskalat” av och med David Persson

Det finns ett talesätt som de flesta av oss magiker som har kommit en bit på vägen i vår utveckling mer eller mindre köper; det är inte så mycket vad du gör, utan hur du gör det.

De senaste tjugo åren har det också kommit flera nya unga magiker som också är intresserade av frågan vem som gör det och varför. Det som egentligen är skådespelarens frågor.

David Persson, skånepågen, har ett bättre grepp än de flesta av oss om vem han är, varför han gör saker, vad han gillar att göra och hur. Enkla starka effekter, med högklassiga metoder, presenterade av en energisk, uppriktig och charmig personlighet som man bara måste älska.

Den här instinkten och mognaden kring trolleriets grundfrågor slår igenom tydligt i Avskalat, Davids första soloföreställning, som hade premiär på Slagthuset i Malmö den 11 /4-2019.

Föreställningen är 70 minuter lång, med en tydlig röd tråd till honom själv och den större värld han lyckas bygga upp på scenen och genom hela föreställningen ger oss glimtar ifrån.

Därför kan ett David-trick bestå i att han funderar högt kring kass inledningsmusik, eller gör ett standard-trick från Pegani, absolut oklanderligt utfört och med stark blås-effekt, men framförallt med en presentation som låter oss kika in i en för publiken hemlig värld; trolleributiken, där David interagerar med en fiktiv dansktalande säljare som är obetalbar, och med en knorr som är genialisk.

Våghalsigt att börja med Rocky Racoon! hinner jag tänka innan jag gapskrattar, ger upp motståndet och förundras över hur mycket han får ut av denna mer än lite utslitna tvättbjörn som finns i alldeles för många trollisars repertoar. Men här kvittar det, David Hur, vem och varför lyfter Rocky till medaljplats.

Jag tänker inte säga mer, gå och se den här föreställningen. Den är inte färdig, vilket David är den förste att hålla med om, det fanns småskit att gnälla på för den som ville det, men det mesta var riktigt bra och genomtänkt, och framförallt på ett spännande och självklart sätt inplacerat i det David-universum David Persson bygger upp.

Publiken älskar det. Liksom undertecknad. Peter Rosengren

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.