En Magisk Måndag – Göteborgs Magiska Klubbs möte den 4 mars

Med lite lätt dis, mulet och duggregn, var Teater Buratino välbesökt och förväntansfull med anledning av kvällens tema och den utlovade extra-auktionen!

Martin Rosvall hälsar kvällens sällskap välkomna, och extra välkomna var denna kväll de anhöriga till Mr Jan, vilket kvällens auktion var till ära. Martin passade på att meddela klubbmedlemmarna om att det återigen finns fina nya kortlekar till försäljning hos klubben till ett mycket förmånligt pris.

Anders Fox 1
Anders Fox

Kvällens föredragshållare, GMK medlemmen Anders Fox, hade rest från Köpenhamn för att tala om konceptet barmagi. Bar-och restaurangmagi är vad Anders har ägnat sig åt under lång tid, och har dessutom internationell erfarenhet. Sammanfattningsvis ett mycket lärorikt seminarium.

Anders Fox 2
Else och Christer förtrollas av Anders

Anders Fox delade med sig av tips och lärdomar från sina erfarenheter i bar- och restaurangmiljö. Han berättade om olika idéer till öppningsfraser när du närmar dig gäster, och vilka typer av trick som lämpar sig för olika situationer i barmiljö. Anders gav också viktiga tips och tankar med saker att tänka på för att lyckas när du trollar på restauranger. Anders själv har ett förflutet inom hotell- och restaurangbranschen, och han har också en utbildning som bartender. Detta har varit viktigt för Anders för att på djupet förstå miljön och kontexten han nu verkar i.

Anders Fox 3
Anders Sylvan blandar ihop korten

Två viktiga tips för att lyckas som barmagiker och att ge ett mervärde för restaurangen är bland annat att få gästerna komma tillbaka till restaurangen, och också få gästerna att följa restaurangen i ex. sociala medier. Avslutningsvis fick publikum chansen att ställa frågor och diskutera innehållet. Det påmindes också om att det finns chans att lyssna på Anders Fox om barmagi under SM-helgen i Växjö den 29-31 mars (anmälan senast 17 mars). Passa då också på att besök O’Learys kvällen innan för att se Anders in action.

Kvällen fortsatte efter en kortare paus med auktion. De magiska attiraljer som skulle gå under klubban denna kväll var donerade av familjen till Mahmoud ”Mr Jan” Djanforouz, som beklagligt gått bort för en tid sedan. Mr Jans fru som hjälp till att sy och tillverka olika trollerisaker var på plats och hade med sig foton från GMKs klubbmöten från 90-talet. Vi hittade också inträdesansökan samt det nummer av Tricks där det står om Mr Jans introllning på hösten 1997.

Anders Fox 4
Magiska blickar på alla fina saker från Mr Jan

Det var många fina fynd som gjordes under kvällen, allt ifrån sidendukar, till ringspel och hemliga lådor med diverse kortlekar. Den stora röda sidenduken gick för 500 kr, lika så det stora fina ringspelet (det lilla ringspelet gick för 140 kr, inte så illa det heller). Det såldes också två fina stavar, trollerikäppar, Harries sedelmysterium och flera saker som Mr Jan tillverkat själv då han var en mycket duktig finmekaniker. Totalt inbringade auktionen 5 450 kr och klubben tackar Mr Jans anhöriga oerhört mycket för att GMK fick vara med och föra alla fina saker vidare.

Som vanligt avslutades kvällen med mingeltrolleri och snack tills timmen var sen och det var dags att ta sig hemåt.

Text: Jesper Blomqvist. Foto: Anders Ripa.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.