Galashowen vid Uppsala Magic & Comedy

Det blev en högst värdig och inte minst rolig avslutning på femårsjubilerande festivalen Uppsala Magic & Comedy som huserat i staden sedan 24 april. Uppsala Konsert och Kongress förvandlades till ett korthus.

”Magic & Comedy” är ett synnerligen bra och självklart namn för hela denna festival. Bra komik är ju magisk och magi utan humor ganska hopplös. Så en kombination är idealisk. Avslutningen i lördags bjöd också på mängder av välförtjänta skratt.

Mycket av det stod konferencieren Stefan Odelberg för. ”Han är ju inte riktigt riktig den där” som en i publiken frustande uttryckte det. Och visst kunde man ibland önska att man fick veta vilka vitamintillskott han använder för maken till energi på scenen ser man sällan. Hans svada gick i raketfart och övergångarna och uppslagen var ofta hisnande. Och då nådde han aldrig ens fram till de magitrick han hela tiden utlovade.

Men de gjorde övriga desto oftare. Man kan om man verkligen vill. Vem skulle kunna trott att en man som föds utan händer (och fötter, men det spelar mindre roll) skulle bli en suverän kortmagiker. Men kanadensiske Mahdi Gilbert visade att det handlar om tajming, bortkollrande prat och ett par medhjälpare från publiken så vips förtrollar men sina åhörare.

Ännu mera kort, eller rättare sagt tusentals fler bjöd kinesiska Juliana Chen, VM-vinnare i saken 1997, på. Det fullkomligen sprutade spelkort från henne under det koreograferade och visuella framträdandet.

Alla som försökt att under tidsnöd klä på bångstyriga barn kunde kanske lära av franska Nathalie Romier som bytte utstyrsel totalt på ett par sekunder, många gånger om. Dessutom sjöng hon och hanterade sin bångstyriga höna. Suveränt!

Festivalgeneralen (som tillsammans med Anna Wikestedt Fällmar gjort grovjobbet) själv, Johan Ståhl, bjöd på ett par roliga nummer med sin obestridliga fingerfärdighet och scencharm. Sist vi sågs bjöd han recensenten på glass, men icke så denna gång tyvärr, kunde annars ha varit svalkande i denna intensiva kväll.

Jag var lite rädd för att de båda ståuppkomikerna skulle kännas fjuttiga utan inslag av trolleri. Men både Karin Adelsköld och Carl Stanley är så skickliga att det blev skrattmagi ändå. Råa skämt om barnlivet, kroppskultur, PMS, dickpicks, veganer och mycket annat fick publiken med sig ordentligt.

Den avslutande galakvällen fick stående ovationer av den stora publiken och det kan arrangörerna ta med sig för hela initiativet. De har verkligen lyckats med mottot ”att göra Uppsala roligare” och det är bara att önska dem lycka till med nästa års evenemang. Inte helt lätt att överträffa en sådan här kväll men med lite trolleri och ett glatt humör så ska det nog gå.

Foton Arto Airaksinen

 

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.