MIC:s månadsmöte den 4 februari

Första klubbmötet hos Moderna Illusionisters Cirkel har nu ägt rum för året. Det var knappt 20 stycken trolleriintresserade som träffades varav två var på besök hos oss för första gången!

Kvällens värd var Don Feri som hade valt temat “Vardagliga trick och bägarspel”. Han gav många idéer på trick som går att visa med vanliga saker som tärningar, mynt, kulor och stenar! Detta varvades med att flera ur klubben uppträdde under kvällen. Det blev en bra blandning och tiden gick som vanligt alldeles för snabbt.

Don Feri började med att visa ett snabbt spongbolltrick och därefter kom Heinz Maresch och visade ett trick för 5 kronor! Han lånade 2 stycken tvåkronor och en enkrona. Han utförde nu ett balanstrick där han lyckades balansera de två tvåkronorna på varandra. Men det var endast ett fyra kronorstrick! Därför ställde han även enkronan på den översta tvåkronan och de balanserade!

Don Feri visade lite mer med spongbollar och förklarade hur han gjorde. Nu var det nästa artists tur att inta scenen. Det var Ulf kjell-Berger som visade sin kinesakt från stora scenen. Ur två tomma lådor kom det fram blommor, girlanger, kinesiska torn och mycket mer. Bollar försvann och fram kom en papegoja. Bollarna dök sedan upp på ett bord! Sedan fick en åskådare komma fram och hålla en bricka under sin haka. Brickan lades på axlarna och den hade en utskärning för halsen. Sedan sattes väggar upp runt huvudet och därefter plockades väggarna framför huvudet bort och då såg vi inget huvud. Ulf hade lyckats att trolla bort ett helt ansikte! Sedan sattes väggarna tillbaka och strax därefter trollade han fram hela huvudet på nytt. Verkligen en stor och fin akt som Ulf visade!

Don Feri visade vad man kan göra med mynt och en penna. Han visade hur han gjorde och tog allt steg för steg i rutinen. Modigt nog ville en av dagens besökare visa sina kunskaper. Det var Vladimir Nuñez som trollade både med kort och mynt. Det var två fina rutiner som han visade och det syntes att han kunde sin sak samt att han var van att framträda för publik. Mycket imponerande att Vladimir vågade trolla framför trollisar vid sitt första besök på MIC!

Nu hade Don Feri en lite längre del. Han visade trolleri med bägarspelet, tärningar, mynt, kulor, ägg och hur man kan se ett bottenkort utan att någon misstänker något. Det som kännetecknar Don Feri är att han är väldigt flink i fingrarna och att han på ett naturligt sätt får med oss i sin show. Samtidigt visar han på en kreativitet där ett mynttrick lika gärna kan vara ett trick med kulor istället för mynt. Han visar att det går att hitta nya vägar och möjligheter beroende på var du är. En solig dag är du på stranden….vad kan jag trolla med här? Jo, det finns stenar och då kan tärningstricket bli ett stentrick!

Att hinna prata med fler är också trevligt och det var dags för paus. Det var ett härligt sorl och det fanns tid för prat, fika, köpa nya trick och dela erfarenheter. Kul! Det är så det ska vara!

Efter pausen välkomnade Don Feri nästa artist Ramondo, Raymond Gustafsson! Han berättade och funderade över vad man gör när något går snett. Exempelvis när kontrollen till ljudet inte fungerar, när en skjortknapp lossnar eller när någon väljer ett kort och säger att det är ett annat… Raymond menar att du ska vara så pass förberedd att du klarar av situationen. Gör inte de svåra tricken utan gör de enkla tricken som du bemästrar. Han berättade med liv och lust om knepiga situationer han varit med om och hur han funderat vidare på att hitta lösningar efter de olika fadäserna. Därför är Raymond väldigt noga med att minska riskerna och bara ha “säkra” trick under sin show. Exempelvis ha stora kort vid en show istället för små där antalet är 50 personer eller fler. När han bordstrollar och det är mycket glas och flaskor på bordet har han med sig en liten träplatta som är klädd med tyg och kan läggas på ett glas, då förhöjs tricket och det syns mycket bättre! Han visade hur man på ett enkelt sätt får fram folk på scenen. Något som han prioriterar är att ha med sig eget ljud och ljus till sina shower. Då vet jag vad jag får och vad jag har. Hans mål är att efter en show ska arrangören vara så nöjd att det kommit ett mejl och tackat för showen! Men arrangören kanske inte ser allt som händer runt omkring en show därför gäller det som artist att inte vara bekväm menar han.

Att Ramondo kan prata det märktes och han kan trolla också! Det visade han många prov på under kvällen. Han trollade med kort, rep, såpbubblor med mera. Han berättade hur han byggt upp en del av rutinerna och tankarna runt tricken. Hans trolleri skapar engagemang och det är snyggt och rent!

Som avslutning för kvällen tog Don Feri fram alla kvällens artister samt en flitig medhjälpare. De fick en stor och härlig applåd. Vi gick nog hem alla som var där och upplevde en minnesvärd och rolig kväll som inspirerar till att lära oss något nytt till nästa gång. Det blir den 4 mars på Hemgården i Norrköping då vi har årsmöte och vi får också besök av Peter Rosengren.

Göran Nordfeldt

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.