Moderna Illusionisters Cirkels möte den 1 april

Den här gången höll vi för ovanlighetens skull till hos Staaf Magic’s Magiteater i Motala och vid 18:30-tiden hade ett drygt 20-tal medlemmar, utöver familjen Staaf samlats, och fler droppade in vart eftersom.

Som första punkt på programmet fick vi se Staaf Magic’s tävlingsakt från 2018, som innehöll en mängd både stora och små illusioner, presenterade i rask takt. Genomgående tema var ”Den förtrollade rosen” (som i fysiks form både gick sönder och lagades). Bland de större illusionerna bjöds vi bl.a. på framtrollning av två personer, samt en väldigt snygg och ren itusågning i genomskinlig låda. Allt kändes väldigt genomtänkt och proffsigt.

Direkt efter föreställningen fick vi en kort presentation av nya styrelsen, samt genomgång av kvällens kommande programpunkter.

Därefter berättade Staaf:arna om lokalen och hur de efter 6 veckors intensivt arbete med planering och dekor lyckats bli klara till premiären den 14/12 förra året, som också blivit väldigt lyckad och uppskattad. Att ha en egen lokal innebär en hel del praktiska saker som måste ordnas, som t.ex. kassasystem, brandsäkring, ventilationskontroll och rättigheter om man vill kunna servera alkoholhaltiga drycker. Tanken på sikt är att kunna erbjuda allt från exklusiva helaftonsföreställningar med 3-rätters-meny till enklare matinéföreställningar för drop-in-publik under sommaren.

Sedan fick vi också se årets tävlingsakt, som var betydligt mer sparsmakad vad gällde tricken, med allt fokus på enbart en Sword Suspension-illusion, men där de istället lagt ner mer arbete på att förfina en berättelse runt tricket, så att det blev som en scen hämtad ur en saga ”“ fortfarande med ”Den Förtrollade Rosen” som tema.

Vi bjöds på väldigt gott fika med fralla, kaffe/te/läst och kakor, under vilket vi fick chans att ge våra komplimanger för tävlingsakterna samt titta lite extra på lokalen och ställa fler frågor om den.

Tack vara att vi hade tillgång till en så stor scen, höll Mr. Dannyman en kort workshop i ”Entré & Sorti ”“ att tänka på när man går på och av en scen”. Det vi tillsammans kom fram till var att man bör planera både sin entré och sorti så att det ger ett proffsigt intryck, utan att överarbeta momenten, och att de också bör gå ihop med karaktären man spelar i övrigt. (T.ex. en komisk akt motiverar en komisk entré och ibland kan det även passa med ouvertyr, entrémusik, ljudeffekter eller förinspelad introduktion.)

Därefter tackade Staaf Magic för sig med ytterligare ett par proffsigt utförda illusioner (varianter av Assistants Revenge och Substitution Trunk) och fick stora ovationer.

Vid det här laget började alla bli rätt trötta, men orkade ändå hålla koncentrationen uppe för en kort auktion av lite äldre och unik rekvisita, som Tim Star hade lovat hjälpa till att avyttra efter ett dödsbo, med lite demonstration av Mr. Dannyman.

Även om det låg lite avigt till (från t.ex. Norrköping sett) och det blev rätt sent, så tror jag att de flesta höll med om att det varit väl värt att ta sig dit och att vi fick en väldigt trevlig kväll tillsammans.

Dannyman

Foto Birgitta Staaf

Detta möte hölls i Staaf Magics Magiteater i Motala. Tim Star skriver: “Tusen tack för ett toppenmöte hos familjen Staaf i deras fantastiska Magiteater. Ni som missade det, missade en toppenföreställning och dessutom vår hemliga gäst Carl-Einar Häckner, som kom och hälsade på. Dannyman gjorde en toppenlecture och var auktionsutropare – i toppform som vanligt.”

Dagen efter spenderade  Häckner hos Tim Star med bl.a. ett besök i Sveriges trollerimuseum.

Bilden kan innehålla: Carl-Einar Häckner, står och inomhus
Foto Tim Star
Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.