Thorbjörn Holmqvist som tog artistnamnet Conny Ray blev invald som medlem i GMK redan 1956. Han har nu beslutat att pensionera sig efter en aktiv trollerikarriär som sträcker sig över sex decennium.

GMK Föreställning 1962
Conny Ray sittande till vänster 1962

“Året var 1956, och en av grundarna till Göteborgs Magiska Klubb, Egonni hade föreställning på Liseberg. Han var då ordförande i klubben, och nämnde att man skulle vara arton år för att bli medlem. Jag hade inte fyllt ännu, men klubben gjorde ett undantag, och jag fick gå med.

Lärde mig något direkt vid mitt inträdesprov. Hade preparerat en hög hatt så att jag kunde visa hatten tom och sedan producera skumgodis i form av röda kräftor. Jag presenterade detta avslutningsnummer med att jag varit och fiskat kräftor, varvid jag visade hatten tom, och trollade fram skumgodis som jag bjöd på. Fick tips då att man aldrig ska tala om i förväg vad man ska trolla fram för då blir det ingen överraskning för åskådarna. Värt att tänka på.”

/Conny Ray

Nu finns referatet från gårdagens auktion. Budgivningen gick över förväntan och nytt rekord sattes för auktion på GMK. Stort tack till Conny Ray för att klubben fick vara med denna kväll.
Tack till Christer Wilén och Mikael Sjökvist som snabbt fixat text och bild.
Auktion med Conny Ray
Auktion med Conny Ray

Äntligen dags för auktion

I veckor har vi kunnat se och sukta efter auktionsföremålen på GMK´s hemsida och funderat över vad vi skulle bjuda på. Nu var det äntligen dags att se utropen i verkligheten.

Allt prydligt förpackat, numrerat och med instruktioner. En mycket stor bredd på olika typer av rekvisita. Något för var och en. Förtrogna med det tyska språket kunde nischa in sig på instruktioner om Zauberkunstrekvisita. Dukar, trollstavar och en stor mängd magiska manicker ropades ut.

Denna fantastiska auktion hade lockat folk från när och fjärran. Dozzie Sjöberg hade rest Stockholm och hedersmedlemmen Carl-Einar Häckner hade hittat tid i sitt turnerande. Även några bud via e-post fanns från grannlandet Norge.

Signerad affisch
Leif, Anders, Martin, Anton och Torbjörn

Ja, det blev ett ”Hej då” för Thorbjörn den här kvällen till mycket fantastisk rekvisita med hög kvalitet, unikhet och sällsynthet.

Vad har inte dessa saker varit med, vilka applåder har de inte hört under Thorbjörns långa karriär. Han tog artistnamnet Conny Ray blev invald som medlem i GMK redan 1956 och är numera hedersmedlem i klubben.

Ordförande Martin Rosvall hälsade alla välkomna och visade upp en bok om trollkarlen Radloff som klubben fått i gåva. Han påminde också om att ta med i beräkningen att ekonomiskt utrymme måste finnas för att betala årsavgiften för de som missat detta. Därefter försvann Martin för en ”slow change” och uppenbarade sig dressad som Conny Ray på scen, vilket möttes med applåder.

Ny applåd när Martin talade om att Thorbjörn generöst gav 20 procent av intäkterna från auktionen till klubben. En ytterligare bonus var att alla som köpte något fick hans fina samlingsvolym Kortspelsboken med trick och påhitt. Auktionspubliken värmdes sedan upp med en unik signerad affisch från Conny Ray där hela vinsten gick till klubben

Intresserade spekulanter
Auktion på Teater Buratino

Så drog auktionen igång och Auktionsförrättare Martin bytte för dagen ut A, Beeee, C mot Första, Andraaaa, Tredje med stort engagemang, stundtals så att slagpinnen for iväg.

Det blev full fart på budgivningen från början. En från alla tidigare auktioner känd takläggare från Halmstad gick ut hårt och plånboken började sina redan i halvtid men vad gjorde det när vi numera kan betala med Swisch.

Vår klubbmästare Johan Reftel förfriskade och stärkte oss med dryck och smörgåsar i pausen så vi orkade nya budgivningar.

Kände någon tveksamhet efter att klubban fallit, så fanns alltid en coachande Martin till hands, som myndigt stöttade med orden: ”Där, där gjorde du ett riktigt fynd”. Det hjälpte mig.

Kvällen avslutades med “Hej, Hej och tack Conny Ray” och auktionsteamet som förutom Martin och Leif Densloe bestod av Anders Sylvan vid kassaboken och Anton Franzon och Torbjörn Lindblad som delade ut sakerna till köparna. När allt räknats ihop blev det ett nytt rekord för auktion på GMK och klubben fick hela 5080 kronor till kassan. Stort tack Thorbjörn!

Så idag är det säker klappöppning och instruktionsläsning för många illusionister som fyndat.

/Christer Wilén

Conny Rays magiska saker
Magiska fynd

Tack för en trevlig auktion

“Vilken kväll det blev på Göteborgs Magiska Klubb när en del av min gamla rekvisita gick på auktion.

Ett trettiotal damer och herrar satt förväntansfulla när ordförande Martin ”Ason Bson Cson” Rosvall, som till min ära tagit på sig rutig kavaj och en halmhatt, hälsade välkommen och med van hand började svänga klubban.

Många av tricken var helt nya, då jag efter köpet upptäckt att de inte passade in i mitt koncept, och blivit liggande som hyllvärmare andra klassiker från trolleri med Conny Ray.

Christer ”Christabuu” Jönsson hade en aktiv kväll, då han sin vana trogen ropade in många av tricken, och dessutom min gamla trollerilåda. Många var med och budade och alla verkade få ta del av samlingen.

Efter att de sextio utropen var gjorda skildes våra vägar, några lite besvikna att de inte fick det önskade, men de flesta lämnade lokalen med ett nöjt leende, även jag när jag förstod att det inköpta kommit i rätta händer.”

/Conny Ray

Auktion med Conny Ray - 2 mars 2020

Text: Christer Wilén. Foto: Mikael Sjökvist och Thorbjörn Holmqvist.