Trollkarlen inför finalen: Jag har förberett mig i ett år

Johan Ståhl, 41, blev den första som skickades raka vägen till finalen av Talang 2021 – som avgörs om en vecka. Då kommer han tampas med en minnesmästare, en rappare och en sångare om förstaplatsen.

– Det känns helt overkligt, säger trollkarlen. ”När jag var fyra år så såg jag en trollkarl i Uppsala som trollade fram godis ur eld och sen den dagen har jag velat kunna trolla”, säger Johan Ståhl. På tisdag åker 41-årige Johan Ståhl från Uppsala till Stockholm för repetition inför fredagsfinalen av TV4:s talangtävling, men han är fortfarande inte hundra på att hans maginummer sitter.

– Det jag har gjort är att lägga ett drygt år på att skapa ett nummer som jag bara kan göra en gång, för att på nått sett få chansen att vara med och tampas i täten. Det är så pass svårt att jag mycket väl kan misslyckas i direktsänd tv för 1,5–2 miljoner tittare. Men jag måste lägga ribban där, annars har jag ingenting där att göra, säger han. ”Kommer bli en dunderbra final”
Trollkarlen vill inte avslöja om han kommer att dra fram några kort ur skjortärmen, så som han gjorde under audition, men försäkrar tv-tittarna att de kommer att känna igen sig. I alla fall i början.

– Men sen så blir det en väldigt stor förändring och framför allt juryn kommer att sitta och undra vart vi är på väg. Det kommer att vara som ”På spåret”. Jag har skapat något väldigt annorlunda.

I finalen kommer tittarna även att få se minnesmästaren Martin Nilson, rapparen Gift Blessing och sångaren Elwin Heikkinen, som också gott vidare i tävlingen.

– Jag tror att det kommer att bli en dunderbra final och jag vet som sagt inte om jag kommer att lyckas med mitt nummer. Men om jag misslyckas så är den minnesvärd, och om jag lyckas så är den väldigt minnesvärd, säger Johan.

För honom skulle en vinst betyda allt, säger han.

– Det skulle vara drömmen. Jag har hållit på med trolleri i 27 år och nu har jag möjligheten att slå igenom över en kväll. Att få åka ut i Sverige och sätta upp mina fingerfärdighetsmagi-föreställningar. Att bara ha den chansen känns helt overkligt, men också helt fantastiskt. Bianca Ingrosso tryckte på golden buzzer och skickade Johan raka vägen till finalen av Talang för några veckor sen.
Johan blev övertygad om att trolleri var hans grej redan som fyraåring, då han såg en man trolla fram godis ur eld.

– Det var en självklarhet för mig att jag skulle bli trollkarl, men jag hittade först inte vägen. Jag önskade mig en trolleriask av mamma och pappa, men den var så dålig att jag inte förstår varför den ens fanns. Men sen så lärde min morfar mig ett trick med 21 kort i 3 rader och jag tänkte nu.

Men även då försvann vägen snabbt igen, tills han träffade en kompis som lärt sig att trolla bort en femkrona.

– Det tog en sommars tjat innan han sa att han skulle lära mig det. Och det var vägen in.

Efter det hittade de nämligen Uppsala magiska befrämjare, en liten trolleriförening i Uppsala, som han är med i än i dag.

– Det som är häftigt med de här hemliga trollerimötena är att en 7-åring och en 83-åring kan sitta och prata och det finns ingen generationsbarriär. Kunskapen flödar mellan generationerna ganska friktionsfritt.

Han hoppas att hans tid i Talang fått en del barn att upptäcka magins värld.

– Det skulle vara en dröm om någon 18-åring kommer fram om 7 år och säger att han såg mig… å jag får ståpäls av att bara säga det här… att han såg mig få en golden buzzer i Talang och att det fick honom att bestämma sig för att börja trolla. Det vore fantastiskt för trolleri är en så fin passion och hobby. Och man kan ha den hela livet.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.