Akademiska Barnsjukhuset

Fasaden av Akademiska Barnsjukhuset2016 inledde Johan Ståhl ett projekt i samarbete med Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala, där 7-8 trollkonstnärer besöker barnsjukhuset, varannan vecka, året om. Någon enstaka har fallit bort, någon enstaka har kommit till, men i stort är det samma skara trollkonstnärer som nu gör detta för sjätte året i rad. Vi bad en av dem, Leif Olberius, berätta lite om projektet:

För ett antal år sedan kontaktade Johan Ståhl mig och frågade om jag var intresserad av ett projekt på Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala. Vi skulle trolla och lära ut enkla trick till barn som var inlagda. Självklart ville jag det. Johan sökte pengar från barnfonden och vi kunde köpa in en massa material och enkla trick. Vi hittade snabbt hur vi kunde jobba på lekterapin och ibland uppe på avdelningarna.

Tre trollkonstnärer på sjukhuset
Leif, Johan & Tobbe utanför Lekterapin.
Jag kan inte berätta om några enskilda fall, men att få barn som ibland är svårt sjuka att glömma att de har ont eller är slutkörda av cellgifter är fantastiskt. Deras skratt och lyckan de utstrålar när de får trolla fram en blomma i en vas eller att få en gummisnodd att hoppa om och om igen har fyllt oss med en alldeles särskild värme. Den tålmodiga personalen på lekterapin ser fortfarande lika överraskad ut varje gång en liten trollstav dyker upp, även om det är femtionde gången samma dag.

Nu har det gått några år och vi har varit ett antal trollerikonstnärer som har besökt barnsjukhuset och fortsätter att göra så. Jobbet är både hjärtevärmande och hjärtskärande, ibland kokar man av lycka och ibland är tårarna väldigt, väldigt nära.

Johan fortsätter hela tiden att jobba för att det ska kunna fortsätta och söker nya pengar och beställer mer material.
Jag har trollat på väldigt många platser och lärt ut trolleri till väldigt många, på ingen plats har jag känt mig viktigare än på barnsjukhuset.

– Leif Olberius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.