Arkadia – Svensk Mästare 2022

Arkadia med gevär - Foto: Olav Holten
Foto: Olav Holten

Grattis till Grand Prix i Svenska Mästerskapen i April, Arkadia! Hur många grenar ställde du upp i?

Ja, det blev ju i alla tre grenarna. Close-up, Barntrolleri och Scenmagi. I Close-up kastade jag ihop en sentimental mysrutin för Salongsmagi. I Barntrolleri gjorde jag ett relativt nytt nummer som nästan aldrig testats live och på Scenmagin ställde jag upp i komisk magi men blev flyttad till Allmän magi med min senaste utveckling av min kulfångst.

Hur kom det sig att det blev så många?

En vis man (Nåja, det var Gaston.. .) tyckte att om du ändå ska tävla i en gren så är helgen förstörd, då kan du lika gärna tävla i allt. Så jag gjorde det. Det var rätt jobbigt.

Varför ställde du upp alls? Var det utmaningen, eller för att sätta en personlig deadline, eller för gemenskapen, eller vad…?

När jag väljer ett material att tävla med, så tvingar jag mig själv att verkligen skärskåda rutinen. Alla halvmessyrer som jag “kommit undan med” sätts under lupp. Jag upplever att det är få saker som får mig att skärpa till en rutin så mycket som att ställa upp i en tävling eller ett tv-program. Nya lösningar tvingas fram, just därför att det finns en deadline. Dessutom vet jag om att kollegor, vänner och artister jag ser upp till ska se eländet. Då får jag ju skärpa mig – en aning.

Blev det som du hade föreställt dig? Vad stämde med förväntningarna och vad blev annorlunda?

Det är alltid en massa saker som händer som inte blev precis som en tänkt. Men på det stora hela är jag nöjd och glad. Jag repar rätt intensivt inför en sån här grej, och det betalar sig alltid.

Om du idag hade kunnat åka tillbaka i tiden och ge dig själv goda råd inför tävlingen, vad skulle du sagt till dig själv?

Jag skulle sagt: Varför glömde du att ta med din kudde och öronproppar!?

Vad tänker du om svenskt tävlingstrolleri? Vad är bra, och vad kan bli bättre?

Generellt skulle jag säga att många akter är väldigt bra. En hel del är dessutom väldigt nyskapande. Vad jag tycker skulle behövts är fler deltävlingar, klubbmästerskap eller liknande som har som syfte att jobba fram starka SM-akter. Jag tror det hade varit bra för den allmänna nivån.

Arkadia med sina priser i famnen

Nämn ett minne från kongressen, något du tror kommer att minnas länge.

Jag tävlade, som sagt, i alla tre grenarna. Och det jag kommer att minnas är den genuint stöttande och öppenhjärtigt stämningen som fanns mellan alla tävlande. Alla stöttade och hjälpte varandra in i det sista. Detsamma gäller den grymt proffsiga crewn som hjälpte oss att göra våra nummer. Vilka klippor!

Vad händer för Arkadia härnäst?

Jag turnerar väldigt intensivt under sommaren och det har precis börjat. Min husbil är fulladdad och nu är det bara att resa från festival till festival. Detta skriver jag i husbilen, mitt i natten efter fem föreställningar idag. Skönt!

Har du några tips eller råd till de som funderar på att tävla nästa år?

Massor! Men här är fyra råd som man kan starta med

  • Be om hjälp! Tveka inte att höra av dig till någon du tror fattar vad det är du vill berätta.
  • Se det som att du anmäler en akt, inte ett trick. Fråga dig vad temat är och förstärk det med manus, kostym och trick.
  • Repa tills du nästan hatar akten.
  • Gå på och ha riktigt kul! (Det kan vara rätt svårt efter allt jobb, nerver och känslor – men försök!)


Vi tackar så mycket, Arkadia! Lycka till med sommarens turnéer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.