Christer Nilsson – In Memoriam

Svensk magi har förlorat sin största entusiast och sin främsta förkämpe.

Christer Nilsson

Den magiska världen har sorg. Vår nestor Christer Nilsson, Christer el Ricco, har lämnat oss. Våra tankar går till hustrun Gertrud och övrig familj. Christers trolleriintresse väcktes då ha som barn fick ”Charles Hogans trollerilåda”. Det förstärktes när han kunde köpa rekvisita från trollerifirman Harries och en dag satt i publiken och såg Hector El Neco uppträda. Christer berättar om upplevelsen i sin bok ”Trollare och andra underhållare”: ”Vilken upplevelse det blev, då jag fick se en riktig trollerikonstnär uppträda! (—) Tänk att kunna plocka pengar ur luften, att låta en kanin spårlöst försvinna eller att trolla fram massor av dukar ur en tom hatt… Det var trolleri!”
Så blev Christer en trollerikonstnär och han arbetade semi-professionellt, först mellan åren 1949–1975 och därefter från 1995 då trolleriverksamheten återupptogs. Till vardags arbetade Christer som frisörmästare i Nyköping. Genom åren har Christer genom sina framträdanden, ofta tillsammans med hustrun Gertrud, bidragit till att trollerikonsten fått sprida glädje, förundran och mystik. År 2001 utsågs Christers akt till bästa individuella akt vid Stadsmästerskapen i trolleri i Västerås. Christer arrangerade också flera magikongresser, till exempel ”Nyköpings Magiska Gästabud” 1(961, 1972, 1984) samt ”Nordisk Magi-kongress i Nyköping 1989”.
Christers insatser och engagemang för trollerikonsten resulterade i att han verkade som redaktör för Svensk Magisk Cirkels tidning ”Trollkarlen” i 23 år. Han skrev också böckerna ”Trollare och andra underhållare” (1990) och ”Sveriges trollkarlar” (2007). Böckerna utgör ovärderliga källor till trollerikonstens historia i Sverige. Christer skapade också ”Sveriges Magi-Arkiv” där hans samlingar av rekvisita, memorabilia och affischer är unika i sitt slag. Genom hemsidan ”Sveriges Magi-Arkiv” fick läsarna inte bara nyheter från den magiska världen. Hemsidan blev även det fönster där vi fick ständiga inblickar i hans gedigna kunnande om trollerikonstens historia via rekvisitan i Magi-Arkivet. Vi är många som har varma minnen från spännande möten i Christers arkiv i källaren under huset där han drev sin frisörsalong, men också från hemmet och det rum där han bevarade hyllmeter av arkivmaterial.
Christer fick många utmärkelser för sina kunskaper och sitt artisteri. Han utsågs till Magins Trofaste riddare 1977. 1995 fick Christer Nyköpings kommuns kulturstipendium för värdefulla forskningsinsatser inom magin och för sitt arbete som trollerikonstnär. 2006 fick han Landstinget Sörmlands honnörsstipendium för kulturella insatser inom trollerikonsten. Christer var hedersledamot i Svensk Magisk Cirkel och innehade föreningens förtjänsttecken samt förtjänsttecken med blå-gult band. Christer var medlem i Juniorernas Magiska Klubb, Moderna Illusionisters Cirkel, Göteborgs Magiska Klubb, The Magic Academy of Sweden samt Svensk Magisk Cirkel. Han var även territorial och International Vice President i International Brotherhood of Magicians.
Vi är många inom den magiska världen som har personliga minnen av Christer. Låt oss dela dem nedan i kommentarsfältet och minnas. Christer, vila i frid!


Minnesord i DN

16 reaktioner till “Christer Nilsson – In Memoriam”

 1. En stor och viktig person har gått ur tiden. Vi har Christer att tacka för så mycket av vårt kollektiva kunnande om vår konstart genom hans arbete med magiarkivet, och hans skrivarglöd i form av böcker och artiklar kommer att vara till gagn både för oss och i kommande generationer.
  Jag minns särskilt Christers välvilja och stora generositet gentemot den yngre generationen – han var den förste jag hörde tala om vikten av att stötta unga trollkonstnärer så att vi säkrar den fortsatta utvecklingen av vår konstart.
  Denna klarsynthet; att vi måste blicka både framåt och bakåt och inte fastna i våra egna korta sekunder i rampljuset, är en viktig lärdom att minnas från vår gode vän, mentor och förebild som nu gått bort.
  Vila i frid, Christer, vi saknar dig innerligt!

 2. Åh, va fint skrivet om Christer!

  Min finaste minne av Christer är hans skarpa penna. Jag hade för flera år sedan en trolleriföreställning i närheten av Nyköping dit Christer kom. Vid den tidpunkten visste jag inte så mycket mer om honom än att han brukade skriva referat från kongresser och olika tävlingssammanhang. Det var minsann inte alltid några skönskrivningar. Han var ärlig och skrev det han tyckte.
  När jag ställde mig på scenen och såg Christer där han satt bland publiken med penna och anteckningsblock blev jag minst sagt lite stressad. Någon dag senare kunde jag på Magiarkivet.se läsa vad han hade skrivit om föreställningen. Jag blev överväldigad över den positiva respons jag fick. Vid den tidpunkten var jag ganska ny inom trolleriet och jag kände hur Christers positiva ord om min föreställning lyfte mig.

  Det är framförallt under min tid i SMC:s styrelse som jag hade kontakt med Christer. Han var mån om att medlemmarna ute i landet skulle få ta del av trollerihändelser både i Sverige och utomlands.

  Christer hade en enorm kunskap och var länge vår länk till många av de kända och okända trollkarlar som sedan länge lämnat oss.

  Hans bidrag till svenskt trolleri kan nog inte överskattas.

  Jag kommer att sakna hans skarpa penna.

  Vila i frid Christer!

 3. Finns inga ord…
  Han har betytt så mycket för magin i Sverige men tack och lov lever hans livsverk vidare.
  ?

 4. En fin presetation av vännen Christer. Hans kunskap om magi i Skandinavien var enorm, en kunskap som han med generös vänlighet delade med sig av. Om det var något man undrade över, så var det till Christer man vände sig. Vi fick kontakt med varandra i början av sextiotalet och vi har, med varierande intensitet, fortsatt att brevväxla sedan dess. Jag beundrade honom för hans engagemang i sitt magiska samlande, och han var känd och respekterad i alla samlarkretsar. Tack Christer!

 5. Jag har känt Christer i nästan 60 år. Han och Gertrud är två av de få som varit med under hela min tid i magin. Ibland hade vi olika uppfattning, men han var alltid vänlig och entusiastisk.

  Beklagar din sorg, Gertrud! Ta hand om dig

 6. Christer,
  en av dem som jag kände innan jag kunde gå…

  Mina hälsningar till Gertrud som alltid fanns med,
  till övrig familj som fanns bakom.

  Christer lämnar ett stort arv efter sig. Han har skapat mycket och det är med glädje jag vet att hans minne lever vidare. Trollkarlar kommer i all framtid att läsa vad han hara skrivit, hans samlingar kommer att ses men framför allt så kommer jag att minnas honom som en god vän i vår familj.

  oscar

 7. Christer var unik og en jeg alltid så opp til. En magi-stayer av ypperste klasse har forlatt oss. RIP??

 8. Christer Nilsson var en riktig svensk gentleman og riktig god representant for magien. Ære være Christer Nilsson minde. Jeg sender mine kondolanser fra det dypeste i mitt hjerte til Christer Nilssons familie of Svensk Magisk Cirkel.

  mvh
  Ray Speedy
  alias
  Hans Peter Sandberg

 9. Mina varmaste kondoleanser till Gertrud och familjen. Det fanns alltid något glittrande i blicken när man träffade Christer o Gertrud. Hade förmånen att besöka magiarkivet och även utställningen på slottsvaktaren. En god kopp kaffe i trädgården med magiska samtal. Det var alltid lite extra nervöst när Christer fanns i publiken. Man fick skärpa sig lite extra så recensionen skulle bli bra sen 😉
  Ett stort tomrum lämnas magivärlden. Tack för allt.

 10. Jag kommer att sakna våra fikastunder när jag passerar Nyköping.
  Du var alltid så generös med din kunskap och dina tankar. Du var väldigt rak i dina åsikter när du tyckte att något var galet. Men jag har också fått den varmaste recensionen någonsin av just dig Christer. Mer tanke på all din kunskap och insikt och vår konstform så värmde det extra mycket när du gillade ett uppträdande du såg.

  När jag började samla på trärekvisita så lärde du mig en massa om hur man bör organisera sin samling så att det blir lättare att hålla koll själv och för eftervärlden att förstå vad det är för saker i samlingen.

  En tänkvärd kommentar du hade om samlandet var:
  -Dozzie, du och Loeld ni samlar på en massa fina saker i nyskick som står vackert uppställda i era skåp. Men jag vill gärna samla på saker som är lite kantstötta men som har använts av trollkarlar. Det är större värde för mig.

  Så klokt. Tack för fin vänskap. Jag kommer att sakna dig.

  Kram till dig Gertrud. Tack för all ditt goda hembakta fika.
  / Dozzie

 11. Intresset för trolleriets historia började med Christers fantastiska bok för många, många år sedan. Som tonåring köpte jag boken Trollare och andra underhållare och tillbringade många timmar med att läsa om olika fantastiska och intressanta trollkarlar, buktalare, hypnotisörer och ficktjuvar. En helt ny och fantastisk värld öppnades för mig.

  Mina kondoleanser till familjen.

 12. Tack vare Christers aldrig svikande intresse för det skrivna ordet inom magin och för rekvisitan inom den magiska konsten blev hans dröm om Sveriges Trollerimuseum verklighet i samarbete med Tim Star. Bakom denna framgång finns också Gertrud som så länge funnits vid Christers sida. Tack Christer och Gertrud.

 13. DÖDEN ÄR SOM ETT SKEPP VILKET LÄMNAR STRANDEN
  NÄR DET KOMMIT TILL HORISONTEN VAREST HIMMEL OCH HAV MÖTES
  SÄGER DE KVARVARANDE:
  NU ÄR HAN BORTA.

  MEN LIKA SÄKERT ÄR DET ATT DE VILKA REST I FÖRVÄG
  SÄGER/ SE NU KOMMER HAN – VÄLKOMMEN !!!!
  —————-
  R I P

  ZZ.

 14. En siste hilsen til Christer fra din norske venn, jan Crosby med takk for mange gode ord til meg gjennom mange års bekjentskap. R.I.P.? min venn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.