Jacob Schenström- Close-up Mästare 2022

Jacob kastar upp en liten boll i luften
Foto: Olav Holten

Grattis till Grand Prix-vinsten i Closeup vid Svenska Mästerskapen i April, Jacob! Hur känns det nu när det fått sjunka in lite?

Tack så mycket! Det kändes väldigt bra efteråt. Sen har jag inte hunnit tänka på det så mycket utan det har det varit full fart dels med att ta itu med allt som jag inte hann med innan, jobba vidare med akten och så är det mycket gigs just nu också.

Varför ställde du upp alls? Var det för utmaningens skull?

SM var ett delmål för mig inför FISM i sommar, där jag hade som mål att få akten färdigbyggt. Men att tävla i allmänhet tycker jag är ett grymt sätt att få mer gjort, utvecklas och träffa nya människor. Det öppnar också nya dörrar för en.

Blev det som du hade föreställt dig?

Det tycker jag nog. Normalt tycker jag om att vara väldigt bra förbered och ha kört akten inför publik många gånger. Det hann jag inte den här gången. Jag fick en rejäl miss på en ny effekt jag gjort och lagt ner alldeles för mycket tid på. Det ska förhoppningsvis vara åtgärdat nu. Annars är jag nöjd, mycket hade kunnat gå fel. Jag hade inte hunnit repa så mycket som jag velat. Mitt bägarspel fick jag första idén till 2009, det här är 3:e versionen. Jag har jobbat med den i perioder genom åren. Framförallt har det tagit tid att fundera ut lösningar på olika problem och bygga. Det var också första gången jag gjorde en hel akt till musik, men jag gillade det.

Vad tänker du om svenskt tävlingstrolleri?

Jag tyckte det jag såg generellt höll en hög nivå. Det är ju verkligen kul att det anordnas tävlingar här i Sverige och att folk anmäler sig till dem och tävlar. Jag hoppas att fler anmäler sig. Det finns ju verkligen många duktiga trollkarlar här i landet. Någonting vi kan göra i en tävlingsakt är att ta det extra steget som kanske inte är praktiskt möjligt när vi trollar vanligt för att det är för tidskrävande eller omständligt. En riktigt bra akt bygger man inte heller upp på ett år utan det är ett längre arbete. Jag tror också att Magic Weekend och Uppsala Magic & Comedy kommer lämna stora tomrum efter sig. Kongresserna är en möjlighet vi har att träffas och utvecklas tillsammans och hålla intresset vid liv. Jag hoppas att någon tar stafettpinnen vidare.

Något mer du vill nämna från kongressen?

Ja, Miguel Muñoz akt som är så bra så jag blev tårögd! Sen var det ju otroligt kul att träffa alla kollegor varav många jag inte hade sett på flera år.

Vad händer för dig härnäst?

Just nu är det mycket gig några veckor till. Jag försöker lägga så mycket tid jag kan ändå på akten inför FISM. Men hade velat lägga mer. Samtidigt efter pandemin så får man passa på och jobba när det går. Jag har börjat jobba med Leif Olberius med mitt framförandet i akten, vilket verkligen är bra för mig. Det är också lite mekaniska grejor som måste fixas men jag vill inte uppehålla mig för mycket med det och göra en Simon, hehe. Sen ska musiken finjusteras och slutligen så ska jag repa, repa, repa och försöka göra den mycket inför publik sista månaden.
Jag åker över till Kanada tillsammans med Martin Hansson, vilket är skönt då kan vi stötta varandra och hjälpa varandra med teknikcheck m.m. Målet är ju givetvis att ta en medalj men framförallt att ha kul och vara nöjd med mitt framförande.

Tack för att du tog dig tid att svara på våra frågor, Jacob! Vi håller tummarna inför FISM!

Jacob täcker över bollen med en bägare
Foto: Olav Holten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.