Jörgen Sondell – En stark SM-debut!

Jörgen håller glatt upp två tärningar
Foto: Olav Holten

Grattis till andraplatsen i Mikromagi i Svenska Mästerskapen i magi som ägde rum i april. Det har gått några veckor sedan SM, hur känns det nu när det har fått sjunka in litegrann?

Jo det känns jättebra och jag är stolt över vad jag lyckats åstadkomma och det var höga poäng jag fick också.

Hur kommer det sig att du ställde upp? Var det för utmaningens skull, eller för en egen deadline, kanske för gemenskapen eller var det något annat?

Jag brukar säga att det är Tom Stones ”fel”. Som jag kommer ihåg det så frågade jag Tom om råd på magikonferensen The Session 2020.
Jag undrade hur jag skulle kunna komma framåt med mitt trolleri. Han sa att han kunde ge råd, men bara om jag faktiskt lovade att göra det han sa. ”Visst”, tänkte jag och meningen därefter sa han ”Du behöver en deadline… så nu anmäler du dig till SM i april”…
De som stod runt omkring säger att jag tappade all färg i ansiktet. Att tävla var inget som då ens funnits i mina tankebanor, men det var bara att göra som man blev tillsagd. Så jag fick åka hem och börja knåpa ihop embryot till en akt. Jag hade en akt klar fram till SM 2020 men sen kom pandemin och allt blev inställt. Under pandemin har det gått både upp och ner med utvecklingen, men akten har blivit bättre allt eftersom.

Har du tävlat inom magi förut?

Aldrig och det var nog inget jag tänkt mig göra om jag inte blivit uppmanad till det. Jag har lätt för att bli för nervös när det är en massa proffs som tittar på så då hade det varit lättare att låta bli.

Blev din medverkan i SM som du hade föreställt dig?

Det är svårt att föreställa sig hur det är att tävla för första gången och väldigt svårt att veta hur det skulle gå. Det var väldigt nervöst att framföra detta för en jury och en massa trolleriproffs i publiken. Jag visste i och för sig att nerverna skulle vara min värsta fiende, så jag var inte helt oförberedd på det – och jag fick starkt stöd från medtävlande och funktionärer, så det gick rätt bra tack vare dem. Vad som var annorlunda var att när man sitter hemma och tränar är reaktionerna från publiken obefintlig. Det var faktiskt helt fantastiskt när man var klar och fick dundrande applåder från publiken det kändes väldigt annorlunda jämfört med den tysta väggen där hemma.

En tärning dyker upp i munnen på Jörgen
Foto: Olav Holten

Kan du kortfattat beskriva din tävlingsakt?

Det är svårt att beskriva i ord men det är en herre som sitter vid sitt bord och jobbar med tärningsstatistik. Han vill egentligen helst äta kakor men under tiden han jobbar så försvinner tärningar och dyker upp under tärningskoppen. Han tror han har fått koll på hur det funkar och han tror han kan trolla under en kort period. Då och då dyker en mindre tärning upp och stör arbetet. Magin jobbar lite mot honom och till slut vinner magin över honom och han får helt enkelt ge upp.

Jörgen tävlar
Foto: Martin Cederbom

Du har flertalet egna, samt kreativa och originella lösningar i din akt. Kan du berätta lite mer om dessa?

Ja man vill ju inte avslöja för mycket om dem men det är något som växt fram med tiden. Jag gillar verkligen problemlösning men vet också att det gör man bäst tillsammans med andra. Jag har därför bollat många idéer och lösningar med trollerikollegor och det har lett fram till olika lösningar för effekterna i akten. Du själv, Jakob, har bland annat varit med vid framtagandet av effekten kopp till kaka och färgbytet på pennan. Det börjar oftast med att man testar med en prototyp som kanske är gjort av kartong och tejp och inte sällan funkar den väldigt bra så man håller fast vid den och vartefter man tränar sin akt så förfinar och förbättrar man lösningen steg för steg. Andra effekter kommer till av en slump som effekten där jag bryter en kaka och en massa små tärningar dyker upp. Där var första iden att bara 2 små tärningar skulle dyka upp men det visade sig att jag enkelt kunde få fram 20 st istället vilket gav en effekt som också passade in i storyn bättre.

Om du hade kunnat ge dig själv ett gäng goda råd inför tävlingen, vad hade du sagt till dig själv då?

Ta hjälp av andra vid skapandet av din akt. Allt från att bygga gimmickar, till att bolla speciella effekter, till regihjälp
Gå din egen väg när du inte tycker det andra säger stämmer med det du själv vill eller tycker. Notera gärna ner synpunkter och idéer från andra. Man kan alltid ändra sig senare och plocka upp en idé igen.
Träna mer, man kan inte träna för mycket!
Träna så mycket det går inför en större publik. Det har ju inte varit det lättaste att få till, men man har fått göra det man kunnat.
Bli inte så fruktansvärt nervös!
Många av de här råden har jag redan lyssnat på men tänker att det är bra råd till andra som vill utveckla sitt trolleri.

Om man tänker på svenskt tävlingstrolleri i sin helhet, vad tycker du om det? Vad är bra och vad skulle kunna bli bättre?

Jag tycker att det jag såg var väldigt bra. Jag tror det hade kunnat varit bra med nån typ av förberedande tävling på lokal nivå men det är ju tyvärr inte möjligt i alla delar av landet. Jag som inte tävlat tidigare förstår inte hur man bedöms utifrån de kriterier som finns. Jag hade tyckt det hade varit intressant att få en genomgång av hur akten bedömts på de olika kriterierna. Jag tror att alla som tävlade skulle ha haft nytta av det för att kunna utveckla sig.

Nämn ett minne från kongressen i Uppsala som du tror att du kommer att bära med dig länge.

Applåderna jag fick efter min akt, det var något jag inte hade väntat mig, men som jag kommer bära med mig länge.

Vad står på tur härnäst för dig och alla dina tärningar? Ser vi dig i FISM i ett sydeuropeiskt land om två år?

Jag har ingen aning. Vi får se vart det tar vägen. Jag har i alla fall begärt feedback från flera håll och listat ner de förbättringsområden jag håller med om och kommer fortsätta jobba med akten så den blir tightare och tydligare. Men jag vill även jobba med mina befintliga effekter och göra dem ännu starkare. Nu finns ju också utrymme att lägga till nya spännande saker.

Är det något som jag har glömt bort att fråga som du tycker borde nämnas?

Ja. Jag vi ge ett stort tack till alla som hjälpt mig på ett eller annat sätt under resans gång. Det är många som hjälpt mig med både stort och smått. Jag nämner inga namn så jag inte glömmer någon men ni vet vilka ni är. Tack så hemskt mycket!

Tack så jättemycket för intervjun och återigen grattis till SM-silvret!

-Jakob Ljungkvist

Västerbottens-kurriren skrev den 8 Maj en artikel om Jörgens framgångar. Tyvärr bakom en betalvägg.

Lyssna på även på Jörgens medverkan i SR P4 Västerbotten, där han förutom att berätta om SM-succén bjuder på ett litet magiskt trick. (Intervjun börjar 1 timme, 13 minuter och 30 sekunder in i sändningen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.