Hur kunde det hända? För att göra en lång historia kort, kan man kanske säga att det blev som en plötslig förälskelse. Peter trodde inte att trolleri var hans grej eftersom det för hans del länge förknippats med sliskiga medelålders män som vill visa hur duktiga de är. Några vänner inom teatern satte upp en pjäs med trolleri som tema. ”Jättekul”, tyckte Peter och blev omvänd. Alltsedan dess har Peter känt en hunger efter att få upptäcka och lära sig mer om trolleri. Och det har gått snabbt.
Redan 2020 satte Peter upp och spelade sin första trolleriföreställning. Pga. Pandemin blev det mindre föreställningar som passade honom bra då han såg det som ett sätt att få pröva sina nya magiska vingar i ett lite mindre sammanhang. Arbetssättet från teatern har varit en god hjälp för Peters egen utvecklingsprocess när det kommer till trolleri. Repetitionsprocessen kan vara svår och smärtsam, berättar Peter. ”Allt är dåligt i början men det blir bra till slut”. ”Man behöver”, säger Peter ”stå ut med att man är dålig början”. Man kan inte heller sitta på sin egen kammare och tänka ut allting själv. ”Man måste få komma ut och spela för riktiga människor. Publiken kanske reagerar på ett helt eller delvis annat sätt än det som du tänkte.
Peter har följt sitt eget arbetssätt från teatern när han arbetade med sin SM akt. Intresset för mental magi har funnits med hela tiden och därför var det ingen överraskning att Peter ställde upp i grenen Mentalism. Den första och ursprungliga idén vara att skapa någonting som för en lekman framstår som totalt omöjligt.

I Peters SM akt tog detta sig i uttryck att fyra olika åskådare fick välja ett kort från en varsin kortlek. Varje kortlek hade också en egen färg på baksidan. Korten blandades och samtidigt uppmanades åskådarna att också byta kort med varandra, Det hela utmynnande i att alla kort hamnade huller om buller. Redan innan akten började hade Peter gjort en förutsägelse som såg ut att misslyckas. Från alla kort som hamnat huller om buller visade Peter fyra kort på ett ställ som dock inte var åskådarnas valda kort. Istället var det fyra äss i samma svit. Den mycket oväntade vändningen kom när Peter vände på korten och det visade sig att det var kort med rätt färg från respektive åskådares kortlek. En mycket stark och oväntad final.
Peters akt innehöll även ett par mindre mentalisteffekter som användes för att bygga upp sluteffekten som egentligen var hans huvudgrej. ”Kanske var det de mindre effekterna som var starkast för åskådarna uppe på scen”, men berättar Peter, det var den sista effekten som han hela tiden hoppades skulle göra starkast intryck på domarjuryn bestående av trollerikonstnärer.
Det gick hela vägen och det var en märkbart glad Peter som fick motta sitt förstapris under Galamiddagen i Uppsala.
Peter berättar att han har tagit hjälp av många olika trollerikonstnärer i arbetet med sin SM akt, en del mer och andra mindre. Han berättar också att han har fått mycket stöd, uppmuntran och goda råd från sin familj som har varit ett viktigt bollplank i hela processen.
Jag ser fram emot att följa Peters fortsatta resa. Någonting säger mig att det här bara är en början på något mycket större. Fortsättning följer…
-Tore Skytèn