Svenskt tävlingstrolleri – en lägesrapport

Huvuddomare i trolleri

Inför SM 2022 i Uppsala var vi säkert många som var oroliga för att antalet tävlande skulle bli få och kvalitén sisådär. Covid19-pandemin och dess restriktioner har kraftigt skadat vår konstart: det har varit ont om arbetstillfällen för yrkesverksamma och svårt att få visa sin konst för amatörerna.

Det är otvetydigt så att vi har betydligt färre yrkesverksamma trolleriartister nu än 2019 och många trolleri-intresserade har gått vidare till andra intressen. Det märktes tydligt på deltagarantalet på SM-kongressen, strax under 100. Men det var “lagom” många som tävlade, lägsta-nivån var i stort sett acceptabel och kvalitén överlag var överraskande hög.

Juryn kunde dela ut Grand Prix i såväl Close Up Magi: Jacob Schenström som Close Up Magi Juniorer: Vilgot Michelin och Scenmagi: Arkadia.

Det delades ut första pris (dvs den bäste i grenen nådde upp till mer än 80 p) i Allmän magi, Mentalmagi och Barntrolleri.

Det var bara tre juniorer som tävlade, alla i Close Up Magi och alla tre nådde tillräckligt med poäng för att få ett pris. Här hade det såklart varit roligt med några fler ungdomar och även i scenmagi.

Sammanfattningsvis kan man säga att trolleriet i Sverige, av kvalitén på tävlingsakterna vid SM 2022 att döma, har överlevt pandemin och kommit ut starkt på andra sidan.

Här finns hela resultatlistan: https://www.svenskmagiskcirkel.se/resultat-sm-2022/

-Gay Ljungberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.