Trolleri i lagens namn!

I våras gjorde Leif Olberius och Johan Ståhl ungefär 900 trollerilektioner för skolelever i Uppsala. Det är riktigt många lektioner.

Det hela började med att Johan Ståhl, några dagar efter vinsten i Talang, våren 2021 får ett besked att hans projektförslag för “Skapande Skola” gått igenom. Han mindes inte ens att han skickat in detta.

Vi backar bandet lite.

Ett politiskt kulturbeslut 2007 ledde till att “Förordning (2007:1436) om statsbidrag till kulturell verksamhet i skolan” utfärdades. Inte en lag i egentlig mening, men så nära man kan komma i alla fall.

Detta blev 2008 startskottet till vad som sedan dess har kallats för “Skapande skola”. Kulturrådet, som är en av kulturdepartementets förvaltningsmyndigheter är den som beslutar om det statliga bidraget som utgår för denna verksamhet.

Men som alla andra bidrag utgår detta i flera led, kräver budgetplanering etc, så måste detta sökas långt i förväg. Typ ett år i förväg. Minst.

Så det här bidraget sökte alltså Johan Ståhl redan 2020. Mitt i pandemin när allt annat var så mediokert, dimmigt och avlägset.

Men nu, våren 2021 kom alltså beskedet. Det skulle trollas på lektioner “i lagens namn”, eller i alla fall förordingens.

Johan insåg ganska snart att han inte kunde ro detta i land själv. Det skulle helt enkelt inte finnas tid. Han tog hjälp av en riktigt erfaren trollkonstnär, Leif Olberius, som bl.a. gjort en massa teater och tusentals trolleriföreställningar på Östersjöfärjor.

Så tillsammans tog de sig an Uppsalas elever. Eleverna fick inte bara en lektion i trolleri, utan även lite trollerirekvisita. Det var en utmaning i sig, bara att få tag på 900 uppsättningar med skumgummibollar, rätt gummiband, osv, men med Steen Peganis hjälp gick det också vägen.

Leif berättar att det stundom var arbetsamt när han hade tre, kanske fyra lektioner på en dag. En trollerilektion med barn som går på mellanstadiet kan vara ganska intensiv.

Johan var själv mest nöjd med sitt besök på den skola han själv gick på som liten. Han minns så väl när fotografen Mattias Klum kom på besök och barnen då tänkte, och sa: — Har du verkligen gått här? Kan man bli känd, duktig fotograf när man går på den här skolan? Att då få komma tillbaka och förhoppningsvis göra samma intryck på dagens barn var känslosamt.

Man kan tycka olika om huruvida bidragsfinansering är positiv eller negativ för kulturen, men så länge Skapande Skola finns där, borde det vara en självklarhet att det finns trollerikonst med i mixen.

Hur söker man? Själva uppdraget sköts av en s.k. huvudman, oftast kommunen, som många gånger samlar möjliga, av dem godkända förslag på “projekt”. Alltså: Det finns olika processer i olika kommuner för att ‘komma med på listan’ över möjliga projekt. Sedan skall alltså listan ut och skolan skall välja bland dessa projekt. Men: Eftersom förordningen finns, så måste skolorna alltså välja.

Vissa skolor lägger dessutom mer än en lektion per klass. Johan berättade att ett par klasser fick dubbellektion, och då blev det ju ganska lyxigt.

Att ens drömma om att få 30 elever att begripa några grunder på 45 minuter är för mig ganska magiskt.

 

Magnus Bodin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.