Svenska Mästerskapen i Magi 2023

SM 2023 hölls i samarbete med Stockholms Stadsteater, och hade ett ovanligt starkt startfält och många pristagare!

Alla pristagarna vid SM i magi 2023

Resultatlistan kommer från Svensk Magisk Cirkel. Foto: Olav Holten

SCEN

Allmän magi
1. Nikola Arkane – 85p – GRAND PRIX SCEN
2. (inget pris delades ut)
3. Bertil Fredström – 65p
4. Noah Selg – 64p (junior)

Komisk magi
1.(inget pris delades ut)
2. Hanna Günther – 78p
3. Martin Cederbom – 72p

Mentalmagi
1. (inget pris delades ut)
2. (inget pris delades ut)
3. Micke Askernäs – 65p

CLOSE-UP

Mikromagi
1. Adrian Videla – 85p – GRAND PRIX CLOSE-UP
2. (inget pris delades ut)
3. Jörgen Sondell – 68p
4. Robert Österman – 63p
5. Alvin Hodzic – 61p (junior)

Kortmagi
1. (inget pris delades ut)
2. Felix Fallkvist – 75p
3. Lukas Hagby – 74p
3. Vilgot Michelin – 74p (junior)
5. Felix Störbäck – 71p
6. Nori Koba – 65p (junior)

Salongsmagi
1. Nikola Arkane – 83p
2. Elton Sessler – 70p (junior)
3. Lucas Martinez – 65p

BARNTROLLERI

1. Kalle Nilsson – 82p
2. Jonas Århammar – 76p
3. Hanna Günther – 69p
4. Olle Nilsson – 68p
Nikola Arkane – diskvalificerad pga tidsöverdrag

JUNIOR-SM

SCEN – Allmän magi
2. Noah Selg

CLOSE-UP – Kortmagi
1. Vilgot Michelin
2. Nori Koba

CLOSE-UP – Mikromagi
2. Alvin Hodzic

CLOSE-UP – Salongsmagi
1. Elton Sessler

Grand Prix-vinnarna Nikola och Adrian
Grand Prix-vinnarna Adrian Videla och Nikola Arkane. Foto: Olav Holten

SM i Close-up

Referat av Roger Isberg

I close up tävlingen var det totalt 12 deltagare.

Först ut var Nikola Arkane (salongsmagi). Nikola hade dukat fram tarotkort på ett litet bord och bägare och en hatt på ett annat bord. Så vi bjöds både på tarotkort och bägarspel med konfetti avslutning.

Nästa var Noriaki Kobayashi (kort), som tog fram 4 ”kompisar” (kungarna ur en kortlek) som letade och till slut hittade kärleken i var sitt kärleksbrev, och det gjorde även Nori.

Därefter kom Vilgot Michelin (kort junior) som demonstrerade sin morfars uppfinningar ur en trälåda, som tillexempel ”härmande spegel” mm som kunde förvandla, förändras och förvåna oss med allsköns konster.

4) Elton Sessler (junior) Det låg en hatt på ett vitt bord och ur den kom en trälåda och ur lådan en röd spongeboll.

5) Felix Störbäck (kort) hittade 4 damer ur en kortlek men ville absolut inte fiffla med damerna, fick hjälp från en i publiken, blandade kort huller om buller och till slut fifflade Felix så att 3 damer kom fram igen.

6) Lucas Martinez (salongsmagi) trollade med kort och rubrik kuber som blev lika och härmade varann i färg.

7) Jörgen Sondell (micromagi) är en gammal croupier som försöker lära sig att kasta tärningar så att han kan vinna, men tärningarna försvinner och kommer tillbaks eller blir kakor, men till slut multipliceras i förminskade format.

8) Lukas Hagby (kort) öppnar med ett klassiskt korttrick och fick två hjälpare.

9) Robert Ace Österman (micromagi) lekte med temat ”Matrix” och ”kod” , trollade med mynt även i hjälparens hand och stal tillslut hans klocka.

10) Alvin Hodzic (micromagi junior) hade en liten resväska med sig som hans mor hade glömt att packa. Han var tvungen då att trolla utan rekvisita. Först hittade han ett mynt och ett snöre, och sen fortsatte med två kort som han hittade på marken, vek ihop dom och dom förvandlades i olika färgar. När han hade trollat färdig öppnade han resväskan som nu var full med rekvisita.

11) Felix Fallkvist (kort) jobbade på ”the Magic bar” och gjorde kortmagi med två hjälpare, med blandningar huller om buller på bordet.

12) Adrian Videla (micromagi) började med en rödros i en bägare som blev en vit ros på bröstet, bägaren blev ett ljus som han tände och brände upp ett tråd som blev hel igen. Han skar sig med en sax, blev blodig, rosen blev röd och Adrian vann grandprix.

SM i Scenmagi

Referat av Roger Isberg

Hanna Günther (allmän) kommer ut i glittrig klänning med högklackat och boa runt halsen troller med dukar och producerar käpp och blommor och till slut glasögonen innan hon lämnar scenen som hon började.

Martin Cederbom (allmän – komedi) var en virrig professor som försökte förklara hur valhacking går till. Han löser tankar och manipulerar hjärnan med AI.

Noah Selg (allmän junior) lånar sin pappas gitarr med siffror på, sen lånar han en sedel som han förvandlar till papper som går upp i rök men som kommer tillbaks.

Nikola Arkane (allmän) kommer in barfota och svartklädd och trollar tyst med en röd duk och ett litet ring som växer och genomtränger duken på olika sätt. Sen kommer små parasoller och blommar ur dukar och sen fler parasoller och på slutet ett fullstort paraply i regnbågens färger som det regnar rosblad ur och då vann Nikola både första pris och Grand prix.

Micke Askernäs (mentalism) fick en åskådare att ta en bunt stora kort varsomhelst ur kortleken. Sen lät Micke sig förblindas med duct-tejp mynt och mera tejp under dans och hög musik. Genom tankeläsning såg Micke alla korten i följd.

Bertil Fredström ”Black Bert” (allmän) som en gammaldags varieté trollkarl vill trolla fram stora blomuppsättningarna ur ett rör men de blir bara små. Till slut efter många mångfärgade parasoller lyckas han med en stor blombukett som fyller scenen.


SM-vinnare barntrolleri
SM-pristagare Barntrolleri. Fr.v. Hanna Günther, Jonas Århammar, Kalle Nilsson. Foto: Olav Holten

SM i Barntrolleri

Referat av Ottar Kraemer

Efter att beklagligt nog ha missat lördagens två SM-tävlingar var det med stor nyfikenhet jag sällade mig till den stora skaran som samlades i Kulturhusets hörsal – en bra mix av ca 50-talet barn och resten trolleriintresserade som i princip fyllde hela gradängen. Hörsalen var för mig en helt ny plats, och den visade sig vara mycket väl lämpad för den här typen av event; bra teknik och ljud och kombinerat med en fantastisk tävlings- och scenpersonal var upplevelsen genomgående kanonbra! En stor eloge till de som varit engagerade i att få SM till stånd 2023!

Föreställningen inleddes med Systrarna DecaVita som med ett medryckande och humoristiskt charlestonnummer dansade in energi i rummet och fick alla att värma upp applådhänderna; ett utmärkt val av konferencierer! Systrarna återkom och höll energin i gång mellan alla tävlingsakter och pratade engagerat med alla barn i salongen samt demonstrerade i förbifarten en tekniskt fullkomlig ballongslukning – ett nummer som alltför många artister framför hafsigt och utan större drama. Här gavs numret rätt inramning och befriades från de plumpa skämt som annars ofta drar ner framförandet.

Först ut bland de tävlande var Olle Nilsson, som äntrade scenen i klassisk trollkarlsmundering och omedelbart inledde en engagerad konversation med hela barnaskaran medan han kämpade med en bångstyrig sidenduk som bytte färg och förvandlades till små röda bollar som sedan försvann och dök upp under trollkonstnärens höga hatt – för att i slutet åter bli en duk som användes för att vinka adjö till publiken. Klassiskt trolleri med små medel som fick med sig barnen och bröt isen mellan publik och artist.

Näst ut var Hanna Günther, och scenen förvandlades till en blomsteräng med allehanda sceneri och rekvisita som ramade in ”Hanna Violetta Lavendulas” förberedelser för att ta emot en massa insekter som hon bjudit in på kalas. Assisterad av sin köttätande växt och barnen i publiken upptäcker Hanna att ”insektsspray” inte är något som är BRA för de inbjudna insekterna och att flaskan med insektsgift bör trollas bort – dock först efter att Hanna i en komisk sekvens råkat spraya sig själv i ansiktet ett flertal gånger. Hanna pratar om blommor, pollen och bin och barnen i publiken håller med som att det nog är bäst att trolla fram lite mer blommor om bina skall våga sig dit efter debaklet med sprayen.
En stor mängd fjäderblommor dyker upp på olika sätt och vis (stundtals även med handfast assistans från ett barn ut publiken) och till sist fylls trollerikonstnärens tidigare tomma hatt med bin och humlor som trivs i den blommande trädgården.
Framträdandet var ett utsnitt ur Hannas trollerishow SimsalaBi – och trots det korta tävlingsformatet fick vi se en imponerade stor del pedagogik och trolleri kring ett specialiserat tema jag inte sett någon annan artist beröra tidigare. Föreställningen och rekvisitan är ambitiös och efter en avslutande svärm av konfettifjärliar på scen tog Hanna hem ett välförtjänt tredjepris i tävlingen.

Scenen förvandlades återigen inför dagens tredje tävlande – Kalle Nilsson. Kalle äntrar scenen i en förvirrad karaktär och pratar rappakalja på allt från japanska till spanska och låter barnen förstå ett den store trollkonstnären Fantastico – vars porträtt pryder en stor sylt på scen – inte kommer att framträda alls. Det framgår att det fallit på Kalles lott att städa upp rekvisitan som skulle ha använts om den ”riktiga” trollerikonstnären varit på plats – bland annat en magisk kula som plötsligt ”fastnar” i luften när Kalle försöker lägga ner den i sin låda. En lång och extremt underhållande sekvens tar vid där Kalle hamnar i brottningsmatch med kulan, som först vägrar flytta på sig och sedan flyter i väg och nästan tar Kalle med sig i flykten! Allt detta framförs med klassiska mimtekniker och en så gott som fulländad färdighet i objektisolering. En sinnrik kombination av clowning, mimartisteri och skådespeleri skapar en illusion som på många sätt är starkare än ett regelrätt ”trolleritrick”. När kulan väl är infångad och tillbaka på sin piedestal täcks kulan med en duk och ”somnar” – innan den plötsligt flyger i väg igen och Kalle får sätta efter den. Framförandet av detta klassiska nummer blir långt starkare än vanligt eftersom objektet redan fått en ”själ” i publikens ögon och artistens kamp med den bångstyriga kulan blir både roligare och mer meningsfull. Medan allt går fel för den stackars ”underdogen” Kalle – som måste brottas med allt från bångstyriga hattar till korvar(!) och näsdukar – går numret perfekt hem medan energin sprutar i rummet. Akten går i ett furiöst tempo och undertecknad har aldrig sett en artist lägga så mycket energi på så få minuter – men det betalar sig! Både för karaktären, som till sist inser att det är han som är magisk när skylten förvandlas och visar hans ansikte i stället för den försvunne trollkarlens, och för Kalle Nilsson som tog hem första pris i tävlingen med denna suveräna akt.

Jonas Århammar tar vid i tävlingen och engagerar sig tätt med barnen i publiken genom en ständig dialog med åskådarna. Barnen får svara på frågor och gissa var en boll gömmer sig; under en kopparbägare eller i trollerikonstnärens ficka? Gissningarna haglar, men är ständigt fel – bollen dyker upp där åskådarna minst anar det om och om igen innan Jonas förklarar att bollen inte rimligen kan vara där barnen gissar (under koppen) eftersom koppen innehåller först en orimligt stor citron och sedan en bakpotatis – innan den till sista också visar sig innehålla påsen den ursprungligen förvarades i! Jonas bjuder också på en klassiker i form av ”plocka mynt bakom örat på ett barn”, men numret dras till sin absoluta extrem när mynten som kommer ur örat på assistenten blir större och större och till sist nästan är större än barnets huvud. Det sista som dyker upp ur assistentens öra är – till barnpublikens odelade förtjusning – Jonas sko!
Jonas lägger en stor del av akten på interaktionen med publiken, och det är tydligt att han själv uppskattar dialogen lika mycket som barnen i rummet. Uppenbarligen uppskattade domarskaran detsamma, och Jonas förärades ett fint andrapris för sin insats.

Sist ut för dagen är Nikola Arkane som FizzWizzPop med ett utsnitt ur föreställningen Pop! som nyligen hade sverigepremiär. Nikola får med sig barnen från start när hon förklarar att hon ”pratar bra engelska – och dålig svenska!” (inte helt sant – majoriteten av numret är på klingande svenska, inkluderande utrop av ”Milda makter!” och andra svedismer som låter extra roliga från Fizz Wizz Pop). Trots att publiken vid det här laget har suttit och matats med intryck i 70 minuter pumpar Nikola in ny energi i barnen, som får hjälpa Fizz Wizz Pop att färglägga en regnbåge, trolla fram sidennäsdukar och hantera bångstyriga skumgummibollar samtidigt som hennes tama fjärilar Pondus och Jocke dyker upp lite här och var, gömda i rekvisitan. Nikolas scenvana och erfarenhet av barntrolleri lyser i framträdandet, och akten inkluderar både tempoväxlingar, berättarsegment och en smittande entusiasm som får alla engagerade trots att akten i första hand har de yngre barnen i fokus. Undertecknad har tidigare liknat Fizz Wizz Pop vid ”en blandning av Pippi Långstrump, en älva – och Gollum”, och vi bjuds på hela spektrat av sinnesstämningar från henne under akten; ett barns obändiga självförtroende, busighet och sprudlande entusiasm när något oväntat händer.
Tyvärr är tävlingsvärldens regler hårda och när Fizz Wizz Pops äventyr drar över på tiden med en dryg minut är en tredje medalj för Nikola utom räckhåll denna helg – annars hade kampen om priserna blivit betydligt tuffare i toppen av prispallen.

Sammanfattningsvis skall vi vara genuint stolta över våra kollegor som deltog i tävlingen – samtliga akter var underhållande och bjöd inte på några fadäser eller missar. Barntrolleri är en svår genre att prestera bra inom och det krävs betydligt fler färdigheter än bara att kunna framföra tricken i sig; att kunna entusiasmera och interagera med barn och att våga presentera en historia och en komplex men relaterabar karaktär som sätter trolleriet i kontext är minst lika viktigt.

/Ottar Kraemer, som hittade konfettifjärilar i kavajslaget vid hemkomsten.


Posta gärna dina egna kommentarer och åsikter här nedanför! Vad tyckte du om tävlingarna? Vad tyckte du om att ha mer ett festivalprogram än ett konferensprogram? Vad var bra, och vad var mindre bra?

En kommentar till “Svenska Mästerskapen i Magi 2023”

  1. Det låter som ett fantastiskt SM! Stort grattis till alla prisvinnare och till arrangörerna. Önskar jag kunnat vara där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.