KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

K, Mr
se Marc-Wogau, Kaj

Kaj, Trollkarlen
se Wogau, Kaj

Kalinskö
(Karl Östling) Kärrgruvan, bagare, gruvarbetare. Gjorde sin första turné som trollkarl i 15-årsåldern. Tillsammans med kraftkarlen Malmgren och med rekvisitan i en barnvagn drog de runt i trakterna, fick låna lokaler gratis och med en entréavgift på 25 öre, så blev det några kronors förtjänst. Nöjesutbudet var inte stort på 1920-talet. Kalle hade några specialiteter som han var ensam om. "Ur en tom resväska plockade han massor av prylar med anknytning till mänskligheten - han ville nämligen ha ett budskap att komma med. Han plockade ballonger ur en hatt, konstrade med biljardbollar, trollade bort vigselringar och tvättade dukar i tomma tvättmedelspaket." Senare trollade han under beredskapstiden, han trollade ihop med Karin Juel och en gång t.o.m. på Grand Hotel i Stockholm.

Kandar se Walter, Thomas

Kane, Daniel
(Daniel Grossfurtner) 1984, Karlskoga, studerande, S, ÖMC. När Daniel var sju år såg han en trollerilåda demonstreras på TV-shop, och den måste han bara ha. Han lärde sig alla tricken, men när hans pappa såg en annons från Harries, så blev det snart ännu flera inköpta trick att lära in. När Daniel började i fjärde klass 1994 fick han som lärare en trolleriintresserad sådan -
trollkarlen Mr Polo. Han blev Daniels mentor. Detta år fick Daniel åka till trollerikongressen i Lund, och det blev ju en riktig kick! Året efter besökte han Davenports trollerishop i London, trollerintresset växte och tricken hemma blev fler och fler.  Så fick han veta att det faktiskt bodde en trollkarl i hemstaden - Bror Segerström - och han tog Daniel med till ett möte i Örebro Magiska Klubb, där Daniel blev medlem. År 2001 ställde ÖMC upp i Stadsmästerskapet i Västerås, och Daniel blev en i laget. ÖMC vann det året! Idag har Daniel bra med engagemang - en till fem jobb i veckan, och han tränar för fullt på en duvakt, som han ska ställa upp med i världsmästerskapstävlingarna i Stockholm 2006. Duvmagi är Daniels specialitet, men han är allround när det gäller trolleri. Daniel Kane har satsat på magin som proffs sedan han gick ut gymnasiet.


Karadja (Ebba Hector) 1900- , Malmö. Assisterade på 1920-talet sin man Hector El Neco och framträdde då som Madame Elca och var "medium i tankeläsningens mysterium". Cirka 1930-1960 uppträdde Ebba Hector under artistnamnet Karadja. Hon hade nämligen i hemlighet börjat träna in en del trick medan hennes man var ute på sina turnéer. En dag när man ringde och ville engagera Hector var han på turné, men Karadja föreslog sig själv. Hon gjorde lycka och sedan fortsatte hon på den vägen. Programmet var humoristiskt och omväxlande och bjöd på färggrannna effekter. Karadja var enda närvarande kvinnan vid Svensk Magisk Cirkels bildande.

Karlén, Bo, 1934, Säter, Helsingborg, Laholm, kyrkoherde, A, SMC 1994, TIG. Trollerilåda när han fyllde 12. På 1950-talet trollade han så flitigt att han finanserade studierna till damfrisör därmed. 1980 började han läsa teologi och prästvigdes 1984. Men trollandet har han fortsatt med. Och han är en både skicklig och underhållande trollkarl med en mängd förfrågningar om medverkan vid olika tillställningar.

Karlsson, Daniel,
1979, Helsingborg, Karlskrona, artist, P. Trolleri har alltid varit det stora i hans liv och nu på 2000-talet har han kommit så långt att han kan leva på det. Han har bl.a framträtt på Liseberg, Skansen, Gröna Lund, Spy Bar, Sturekompagniet, Syster O Bror, turné i Frankrike för ett stort bilmärke, i TV. Daniel är mångsidig - scen- och close-up-trolleri, bakom baren eller mingel. Har haft trolleriskola i en annonstidning i Blekinge. Slog världsrekord i myntrullning (Most Coin Rolls in a minute) 2004. Pianisten Jens Sporron och Daniel har i flera år arbetat ihop i akten "Magic Music Duo".

Karlsson, Trollkarlen (Mikael Karlsson) Stockholm. Har gett föreställningar (30 minuter, entré 45:-) i Leksaksmuseet i Stockholm under många år på 1990-talet. Turnerar för Folkets Hus och Parker. Arbetar även som skådespelare.

Karta, Jack se Jack, Gentleman

Karto, Mr (Gunnar Forsberg) 1922-1988, Hägersten, Vallentuna, tjänsteman, S, SMC 1956. Trollade offentligt före 1960-talet, därefter mest intresserad av kortkonster. Spelkortssamlare.

Katz, David (David Philipson) 1948, ekon.dr., Stockholm, Stallarholmen, Hägersten, S, JMK, SMC 1963 (president). Började trolla som liten och under skoltiden drygade han ut kassan genom att uppträda. Det fanns cirkustraditioner i släkten, em mormorsfar var akrobat på Cirkus Brazil Jack och en mormor brukade roa med kortkonster. På 1960-talet hade David framgångar vid juniortävlingarna i trolleri. Han uppfann och sålde även en duvproduktionsidé. De offentliga framträdandena kom i bakgrunden. Tillsammans med hustrun Birgit startades 1982 firman David Katz Productions, Cirkusrekvisita eller "The Mystery House", som affären även kallades. Katalog nr 1 utkom 1985. Rekvisitan importerades och en stor del av sortimentet bestod av trollerilitteratur. Man hade öppet hus då och då. Firman var även med i The Scandinavian Magic Dealers Association och ställde ut vid deras kongresser t.o.m. 1994. Firman avvecklades efter Birgits död 1994.

Kelly, Mr (Ragnar Leonardsson) Norrköping, S, MIC. Deltog i "Morgondagens stjärnor" 1949. En tidning skrev: "Hos Mr Kelly, som för dagen inte var i form utan tappade en del grejor, var smokingen det roligaste, ty det var inte under detta årtionde den sist tvättades..."  Mr Kelly reste med sin "Magiska revy" tillsammans med Marian (Marion Lundberg) som "Kelly and Partner - Nordens illusionistpar i en bländande entré."  I Nyköping 1947 lockade man 20 personer och enligt mina anteckningar så var det "Fiasko! Uruselt utförande." Reste i flera omgångar som assistent till Max Hofzinser. Uppträdde 1940 i en turnerande varieté på Nöjesfältet Barnums Arena. Mr Kelly har även uppträtt under namnet Ragnarsson.

Kendo, Mr se Jensen, Kenneth

Kesselofski, The Great
(Paul Francis Kessel) 1948, London, Uppsala, P. Lärde sig utbrytning 1971. Och den akt som blev resultatet betecknar Kessel som "en blandning av Houdini, Groucho Marx och Charlie Chaplin". Kessel och hans partner och manager Gilbert Fiske (John Robert Fiske) kom till Sverige 1981, stannade och gjorde succé med sina akter och helaftonsföreställningar. De sågs i TV bl.a. I "Måndagsbörsen", Vaduvill" och i filmen "Amorosa". Tyvärr har Kesselofski fått ryggbesvär av sina utbrytningsnummer, så idag ägnar paret sig mera åt komiska produktioner. Se TOAU

Khan, Ken (Ken Aggarwal) 1959, Karlstad, S, SMC 1973. Ägnade sig huvudsakligen åt manipulationer med käppar, bollar, kort och cigaretter. Var verksam som lärare i Ken Hardys trolleriklubb i Karlstad. 1975 framträdde han i amerikansk TV, tidigare hade han setts i svenska programmet "I kikaren". 1977 kom Ken på andra plats i manipulation i juniorklassen i Nordiska Mästerskapen i Göteborg. Under sina studier i USA fick Ken Khan medverka i en av galaföreställningarna vid IBM:s trollerikongress 1979. Ken Khan har medarbetat i SMC:s bok "Trolleri som hobby". 1990 gav Ken ut en bok "Visuella sceneffekter med kort".

Kidd, George (George Adeljung) 1960, Härnösand, trolleriartist, P, SMC 1981. Intresset för trolleri kom vid tre år ålder när han fick assistera en trollerikonstnär på en julfest. Första egna trolleriföreställningen gjordes vid fem års ålder. Började samla trollerilådor vid 15 års ålder. Mentor och lärare i buktaleri var Rune Göransson och mentor och trollerilärare var Folke "Blåbär" Blomberg.  Idag är  massvis med föreställningar avverkade. George är nog en av de trollkarlar som har använt mest tryckt reklam. Förutom trolleri sysslar George med buktaleri, imitationer, stå upp-komik, sång och musik, fakirkonster, har även spelat revy och vid juletid agerar han som tomte och leker med barnen. Han har också skrivit trollerihäften, t.ex. Förbluffande tändstickstrix, Trolleri, Trolleri för nybörjare, Femton år med trolleri. Startat Öbacka Magiska Trolleri-Sällskap, som då och då ger ut tidningen Magicus. Har även uppträtt under namnen Stephen McJohn och Mystic Mac Trici.

Kimmo (Kimmo Tähtinen) 1956, Tyresö, A, SMC 1972. Duktig close up-trollare, som även tävlade.

Kios (Staffan Östäng och Karl-Ivan Försth). Dessa två herrar trollade samman och underhöll bland annat på hotell i Trondheim på 1990-talet.

Kirby, Peter
se Joker, Mr

Kireno
även Sidi-El-Kireno (Arne Örtenmark) 1913, Köping, Göteborg, detektiv, egen företagare, artist. Turnerade på 1940-talet i Finland som fakir och var känd för sitt rakbladsätande, liggande på spikmatta och krossat glas. Han lät korsfästa sig på Gröna Lunds Tivoli. Han uppträdde även som trollkarl, och under åren 1943-1948 drev han Arnes Byrå - "Skandinaviens billigaste trollerifirma". Fem olika kataloger utgavs. Han uppträdde också som trollkarlen Raijkon.

Kiwi, Mr
se Laufke, Sten

Kjell-Berger
(Ulf Kjell-Berger) 1943, Norrköping, Valdemarsvik, byggnadsingenjör, SMC 1961, MIC.
Såg Max Hofzinser i sexårsåldern, gick hem och studerade trolleriböcker och vid 14 år var han redo för offentliga framträdanden. Var med och bildade Moderna Illusionisters Cirkel 1968 och var dess förste ordförande. Sedan  har han under alla år utfört ett mycket lovvärt arbete i och för föreningen, där han f.n. är dess kassör. Har även uppträtt under namnen El Gaze och Bergér.

Klingberg, Lars
, 1945, bankdirektör, Stockholm, SMC 1963 (president, kassör, förtjänsttecken). Lars specialitet är kortmagi och han har tävlat i den grenen. En ny kortlek, gärna en bardisk att hålla till vid och några trevliga människor som vill bli underhållna en stund, det är rätt förutsättningar för att Lars ska visa några trick.

Klyve, Göran, 1944, ingenjör, Norrköping, S, SMC 1978, MIC. Mångsidig trollkarl med stort intresse för den magiska konsten. Han blev intresserad av trolleri när han som sexåring hittade
några av sin fars gamla trolleritrick hemma på farfars vind. Det finns ingen gren inom magin som inte Göran provat på eller visat vid något av Moderna Illusionisters Cirkels möten. Men bäst är han absolut som trollkarl för barn. Och så blev han också Svensk Mästare i barntrolleri 1997 - och då var det första gången han tävlade! Göran är också flitig uppfinnare och förbättrare av trollerieffekter. Trick som Åby-travet, Alpha Mind, Mental Vision är några Klyveeffekter, som Harries säljer och även exporterar med framgång. Han ses också ofta i denna firmas stånd vid olika trollerikongresser. Inom MIC har Göran lagt ner mycket tid och arbete.

Knight, Christopher se Larsson, Claes M.

Koch, Martin, 1969, Linköping, A, SMC 1984. 1983 hade en chokladfabrikant en pristävling där barn fick önska sig  vad som helst för 5.000:- Martin var en av de fem vinnarna och han hade önskat sig en trollerilåda. Och han hade ritat hur den skulle se ut och vad den skulle innehålla. Harries fick ordern, och Martin blev nöjd och ännu mera trollkarl än tidigare. Han hade börjat intressera sig för trolleri som sjuåring. 1985 trollade Martin flera gånger i TV-programmet "Sommarmorgon", och han deltog samma år i rikstävlingen "Talang -85".

Kolm, Petter 1967, Västerås, Stockholm,
Zürich, New York, doktor, filosofie doktor i matematik, S, SMC 1980. Åtta år gammal fick Petter en trollerilåda. Han praktiskt taget sov med denna låda och tog varje tillfälle att träna tricken. När Petter var tolv år kom han med i Svensk Magisk Cirkel. Ett år senare började han tävla - med framgång såväl som junior i kortmagi och senare som senior i scenmagi. Under tonåren uppträdde han när han kunde och var han kunde. Petter ansåg – och anser – att trolleri kan anpassas till varje arrangemang och varje tillfälle. Vid scenprogrammen arbetade han i frack och kråsskjorta, trollade med duvor och en kanin, kinesiska ringarna, Blendo, kortfångst m.m. Som utbytesstudent  trollade han i USA, han uppträdde flitigt under studier i Europa - bodde flera år i Zürich - och Nord-Amerika, och nu när han bosatt sig i New York uppträder han med såväl scentrolleri som med close up-magi, vilket han kan presentera på olika språk. Hans akter kännetecknar en professionell modern trollkarl genom originell och underhållande presentation kombinerad med personlighet och charm. Under sina första trolleriår uppträdde Petter under namnet Mr
Zeem.,
nu som Petter.

Kompani d´Heks ( Ann-Sofie Glimmerfalk och Maria Henström ) 1938,1938, Göteborg, S, GMK. Kompani d´Heks består av två dansare och magiker som experimenterar gränsöverskridande mellan olika konstformer. Magi, sång, dragspel, teater, cirkus och dans vävs samman till en föreställning, där många känslor väcks hos publiken. Deras första föreställning gavs 5 december år 2004. Kompani d´Heks har tidigare haft föreställningar på bl.a. Atalante i Göteborg, Kulturnatten i Mölndal, Teater Aftonstjärnan, Pustervik, Gröna Lund och på privata evenemang såsom på en fest för Chalmersdoktorander, på hyresgästföreningar, för företag, på barnkalas, för både barn, ungdomar och vuxna. Visionen inför framtiden är att fylla upp saknaden av föreställningar som vår och igenom en aktivt deltagande publik inspirera till ett eget skapande! 2006 tilldelades Kompani d´Heks ett stipendium från Rotary.  

Konst-Svinger, Mr (Inge Grönlund) 1926-1970, Arvidsjaur, verkmästare, S, JMK, SMC 1961. Uppträdde i elegant frack och med Harriesrekvisita.

Korkki, Mr E.
(Eero Korkki) 1916-1994, artist, Finland, Landskrona, P. Trollkonstnär, utbrytare, buktalare, musiker och atlet. Gick till sjöss som 15-åring, hamnade i Argentina, där han kom in i cirkuslivet. Turnerade sedan i många år runt jordklotet, för att så återkomma hem till Finland. Här startade han en egen liten cirkus, där han själv svarade för alla numren.
1957 flyttade han till Landskrona och började arbeta på Öresundsvarvet. Nu blev det mest framträdanden som trollande clown. Under sin storhetstid blev Korkki känd som en av världens starkaste män, men han var också en imponerande utbrytarkung. Bland annat använde han under åren 1939-1985 en utbrytarstock, som han köpt från utbrytaren Uno Sunell. Denna har hamnat i Sveriges Magi-Arkiv, medan all annan rekvisita som såldes på auktion i Helsingborg, köptes av brorsöner. Det materialet lär nu finnas på ett hembygdsmuseum i Finland.

Koski (Arthur Fors) 1901, Umeå, handelsresande, A, MS. Gav på 1950-, 1960- och 1970-talen i norra Sverige många föreställningar för välgörande ändamål men mot gage även för föreningar och sällskap. Han hade ett roande program som varade upp till en timme. Ofta trollade han med kaffepaket, då han var representant för en kaffefirma. Hans bordstrolleri var av hög klass.

Kraemer, Ottar
, 1979, Västerås, Uppsala, jur.kand., S, VMK. "The Juggling Magician" Ottar Kraemer kan enligt sin reklam presentera trolleri, stand up comedy, jonglering, ballongskulptering, mentalism, utbrytning och föreställningarna kan ges på svenska, engelska, tyska eller franska.
Carl-Ottar Kraemer har under flera säsonger trollat på Disney World utanför Paris.

Krepper, Magnus, 1967, Norrköping, Göteborg, Stockholm, skådespelare, P, SMC 1979, MIC. Började som trollkarl - förstås med en trollerilåda. Första betalda uppträdandet vid 12 års ålder var vid en stor orienteringstävling. Hans första artistnamn var Magnuso, men snart blev det bara det riktiga namnet. Vann en amatörtävling i hemstaden 1979. Trolleriet ledde in honom på dansen, då han tyckte att alla trollkarlar rörde sig så tråkigt på scenen, och han involverade nu även dans i sina trolleriuppträdanden. 1981 var Magnus med i finalen i "Nya ansikten", 1986 trollade han i Lilla Manegen på Liseberg, 1989 var han med i De okändas revy och här trollade han till 1500-tals musik i form av en dansande gycklare. Samma år var han med i TV-programmet Nygammalt. I många år försörjde Magnus sig som trollkarl. På 1990-talet trollade han i en helt annan stil tillsammans med Peter Svensson under namnet The Goodlooking Brothers.  Här stacks svärd genom en pappkartong i vilken en av dem satt, en sågades mitt av med cirkelsåg, och stödd på bara en kvast svävade en av dem. "En brutal show, komisk magi och galenskap utförd i vita frackar och med sliskiga leenden". Och detta är ju bara ett lite smakprov på de akter och de engagemang som Krepper haft under åren. Vid 30 lade han trolleriintresset på is. Efter att ha gått genom Balettakademin utbildade han sig vid Teaterhögskolan i Stockholm 1994-98. Numera är han framgångsrik skådespelare i åtskilliga TV-serier, teateruppsättningar och medverkan i filmer. I TV-adventskalendern "När karusellerna sover" 1998 spelade han trollkarlen Igor Johansson, där han även fick trolla.

Kronstrand, Bror, hovin
tendent, konstnär, Stockholm, A, MB. Fick bl.a. visa ett fingerborgstrick inför Gustaf V.

Krümmel, Thomas, 1986, Stockholm, Barkarby, teaterstuderande, S, VMK, SMC 1994. Fick den sedvanliga trollerilådan när han var 6 år och började trolla. Kommit på andra och tredje plats i salongsmagi. Tog hem förstapriset i barntrolleri vid SM 2003.  Vann John Houdi Magic Award år 2002 som mest underhållande juniortrollkarl.  För-trollade (kalibrerade domarna) på SM 2004 med en trevlig scoutakt. Har medverkat i "Lattjo Laban" på TV4 flera gånger tillsammans med Tobbe. Har även setts i barnprogram på SVT. Trollar i Artistförrådets föreställning "Garfield Magic Show".

Kuliagin se Niklas, Mr

Kvast, Agda
(Britt-Marie Fransson, tidigare Karlsson) 1967, Västervik, förskollärare, A. När Britt-Marie var fem år så skulle hon bli "trollkonstnär". Hon skulle lära sig att trolla på riktigt, inget fusk. Hennes pappa trollade för henne - rev sönder papper och "hokus, pokus" så var de hela. Det var magi! Hon var helt fascinerad. På önskelistorna när hon var liten stod givetvis trollerilådor. Britt-Marie fick sådana och  började som nioåring att träna framför spegeln så att hon skulle kunna ha trolleriföreställningar – började inför klasskamraterna. I tolvårsåldern så började hon trolla för dagis/lekisbarn utklädd till "Trolle". Trolle var en trollkonstnär med svart hatt, mustasch och iförd en svart kavaj. Det var senare i 25-årsåldern som Britt-Marie tänkte, varför vara utklädd till man när jag är kvinna? Så föddes Agda Kvast och det är utklädd till henne som hon trollar för barn.