Sveriges Magi-Arkiv är Sveriges första “trollerimuseum”, hopsamlat av Christer Nilsson/trollkarlen Christer el Ricco och beläget i Nyköping. Det är en samling innehållande allt som rör trolleri och trollkarlar. Häri finns t.ex. rekvisita från början på 1800-talet till dagens, trollerilådor, böcker, tidningar, kataloger, affischer, fotografier, bilder, reklammaterial, program, tidningsurklipp, trollstavar, nålmärken, frimärken, ex libris, vykort m.m.
Samlingen påbörjades år 1946. 1983 flyttade den in i nya källarlokaler i centrala Nyköping, där den besökts av åtskilliga trollkarlar och trolleriintresserade. Lokalerna blev sedermera för små – eller kanske är det samlingen som är för omfattande?

Delar av Sveriges Magi-Arkiv var utställt på Södermanlands Museum under tiden 16 december 1995 – 3 mars 1996. Utställningen, som kallades “Simsalabim”, var formgiven av Britta Tunberg med Maria Perstedt som projektledare. Riksutställningars ljus- och ljudtekniker Sten Notsjö och dess filmproducent Per Sandén medarbetade också i produktionen. Den upptog fem stora rum i Konsthallen. I det första presenterades sju välkända trollkarlar – Houdini, Dante, Brazil Jack, Max Hofzinser, Hector El Neco,Truxa, Joe Labero. I nästa rum berättades i ord, bild och ljud trollerikonstens fascinerande historia från den första dokumenterade trollkarlen Dedi (omkring år 2600 före Kr.).
I rum tre kunde man själv få lära sig trolla, på non stop-film se Christer Nilsson utföra äldre trolleritrick och beundra ett stort antal antika trollerilådor, trolleriböcker m.m. I det fjärde rummet fanns 100-tals trolleriapparater utställda, man kunde bekanta sig med alla trollkarlar, som verkat i Nyköping osv. I det sista rummet uppträdde då och då trollkarlar, vilket var mycket populärt. På väggarna i detta rum, och även i de övriga, fanns fantasieggande äldre trolleriaffischer. Vid invigningen den 16 december 1995 var entréhallen fylld med folk, och det var kö utanför. Intresset var alltså stort, och inte blev det mindre p.g.a. att det var Joe Labero, som invigde utställningen. Tidningar, radio och TV hade reportage om denna den första riktigt stora trolleriutställningen i Norden.
Ett besök på utställningen “Svävande och itusågade damer” på NK-villan i Nyköping (15/2-7/3 2012) Filmat av Håkan Romlin, Mantorp.
Delar av Sveriges Magi-Arkiv har under åren även utställts på Sporthallen, Nyköping; Konservkompaniet, Nyköping; Biblioteket, Nyköping; Culturum, Nyköping; Skogshöjd, Södertälje; Stadsmuseet, Norrköping; Teaterhistoriska Museet, Göteborg; Malmö Museum (vandringsutställning); Frölunda Kulturhus; Dieselverkstaden, Nacka; Gripemuséet, Nyköping; Pelles Lusthus, Nyköping, FISM – Världskongressen i trolleri, Älvsjömässan, NK-Villan, Nyköping. Sedan juni 2014 har Sveriges Magi-Arkiv en större utställning i Kulturhuset Slottsvakten (f.d. Konsthallen) i Nyköping.

Se bilder >>> från utställningen på Slottsvakten.
Arkivet har fått publicitet genom otaliga artiklar i pressen – Södermanlands Nyheter, Folket, Sörmlandsbygden och ett 40-tal andra landsortstidningar, Dagens Nyheter, Expressen, Samlar-Nytt, Hemmets Journal, Året Runt, ICA-kuriren, Nostalgi-Börsen, Släkthistoriskt Forum, facktidskrifter för trollkarlar världen runt. Den mest utförliga och vackrast illustrerade artikeln finns i Antik & Auktion nr 4 1994 (tre helsidor i färg).
2010 gjorde TV-programmet “Antikrundan” (2 miljoner tittare) ett fyra minuter långt inslag om Sveriges Magi-Arkiv.
I Sveriges Magi-Arkiv är målet att varje föremål ska vara registrerat, så att man snabbt kan se vad det använts till och hur, av vem, hur gammalt det är, vem som tillverkat det och med en kort historik om effekten.
När det gäller tidningsklipp, reklam etc., så är detta ordnat i bokstavsordning och så att man kan följa varje trollkarls verksamhet genom åren. Detta material var en förutsättning för att boken “Trollare och andra underhållare” (Christer Nilsson, ISBN 91-7136-409-9) skulle kunna skrivas. De cirka 300 illustrationerna på de 288 sidorna kommer ur arkivet. 2007 kom en ny bok “Sveriges trollkarlar”. Häri finns 1.165 biografier över trollkarlar tillsammans med närmare 500 foton på de 328 sidorna.
De vackraste och mest intressanta affischerna – finns från 1700-talets och till dagens – är monterade på blädder-ramar och kan alltså lätt avnjutas.
Sveriges Magi-Arkiv har idag – för att bara nämna en del av materialet – cirka 8.000 trolleritidskrifter, 7.000 reklambroschyrer etc., 5.000 sidor tidningsurklipp, 7.000 fotografier, 2.500 affischer, 1.500 trolleriapparater, 500 trollerikataloger, 500 svenska trolleriböcker”
Material ur samlingarna har under 2008 utlånats och använts bl.a. i filmen “Flickan”, boken “Festligt” och boken om Joe Labero.
Våren 2016 flyttades det allra mesta av trollerirekvisitan i samlingen Sveriges Magi-Arkiv till det nyöppnade Sveriges Trollerimuseum, Sandvik, Kolmården, där det smakfullt ställdes ut och arrangerades av Tim Star och där det numera kan studeras.
Sidan drivs idag ideellt till minne av Christer Nilsson (1931-2022)
Om du har maginyheter att tipsa om, maila din info till:
tipsa@magiarkivet.se
2 reaktioner till “Sveriges Magi-Arkiv”
Kommentarer är stängda.