Äntligen!

När jag träffade Filokus Fredrik i Nävekvarn så hade han med sig den låda affischer som jag ropade in på auktionen efter Kent Olsson i Malmö. Fredrik hämtade sina lådor vid ett jobb i Malmö och hade då vänligheten att ta med min låda. Och vi har inte setts sedan dess”¦ men nu äntligen fick jag se vad jag bjudit på!

Detta var den enda lådan med affischer som fanns vid auktionen och då jag hört talas så mycket om alla dyrbarheter i fråga om affischer som Kent samlat på sig, så var jag ju nyfiken. Lådan innehöll tre affischer”¦ Plus lite Dantebroschyrer och program (som jag redan hade). Man blev ju lite besviken ”“ inte för pengarna för budet var hyfsat ”“ men vart har alla affischer tagit vägen? Eller hade Kent ingen stor samling affischer?

I lådan fanns en Lee Grabel-affisch som denne använde 1950-1955 och som är signerad av Grabel. (Amerikansk trollkarl född 1919 – uppfann Floating Piano 1949)

Där var Sorcars jätteaffisch (180×200 cm!) ”“ samma som han skickade personligen till Sveriges Magi-Arkiv på 1960-talet. (Då jag redan har denna så är den till salu för 400:- )

Men så var det fyndet! Edmund Renks affisch som han använde då han inledde sin professionella karriär som 20-åring med bl.a. kortmanipulationer. En mycket ovanlig affisch som jag faktiskt aldrig tidigare sett varken i verkligheten eller på bild! Renk (1877-1968) var en dansk trollkarl som 1905 utökade sin repertoar betydligt då han övertog Baron von Tegethoffs stora illusionsshow med apparater och personal och med vilken han turnerade över hela världen med stor ekonomisk framgång.  Från denna tid finns en hel del imponerande affischer i Nationalmuseet i Köpenhamn.

Av det övriga materialet fanns den berömda ”Dantes Trunk Book”.  När Dante turnerade i Tjeckoslovakien och gjorde stor succé och stora pengar på 1930-talet så visste han inte att han inte fick ta ut de förtjänade pengarna ur landet”¦ Han kom då på idén att låta trycka en reklambroschyr för dessa. Och det blev den största trollkarlsreklam som någonsin gjorts! 58 sidor i stort format (50×30 cm), färgsidor, fyllda med fotografier och text om Dantes turnéer över hela världen. (Då jag redan har denna så är den till salu – SÅLD! )

Det fanns även flera Danteprogram som jag behåller i arkivet, då de skiljer sig något i fråga om årtal och utförande till de jag har. Även en större karikatyr av Norm Nielsen med autograf (1988) får bli i arkivet.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Äntligen!”

 1. Kent Olsson hade nog den dyrbaraste samlingen affischer i Norden, kanske t o m i norra Europa. Förklaringen till att det fanns så få till salu på auktionen är att de allra dyraste kördes direkt till tippen.

  Kent var mycket rädd om dessa stora affischer och förvarade dem under sin breda King Size-säng så att de kunde ligga ovikta. Han skötte dem som barn och hade en tyngd över dem.

  Särskilt två affischer i denna samling blev han bjuden stora summor för. Det handlade om mellan 20.000-30.000 US dollar för var och en. Jag hjälpte Kent med brevväxlingen, men när det kom till kritan ville Kent plötsligt inte sälja. “Jag kommer att sakna dem för mycket,” konstaterade han till sist, när han måste bestämma sig.

  Det har nu visat sig att Kent dog av en omfattande aortabristning, vilket ledde till att både sängen och dyrbara affischerna blev genomdränkta av blod under flera timmar. Det rörde sig om ett 50-tal affischer av olika värde. Begravningsbyrån körde genast både sängen och affischerna till soptippen i Malmö.

  Sic transit gloria mundi – så förgås all världens härlighet!

  Ulf Mörling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.