Besök i Magi-Arkivet

Den 22 januari åkte Filiokus Fredrik från Hallstahammar till Nyköping. Efter en kopp the och några mackor begav vi oss till Magi-Arkivet.

Fredrik är en otroligt ivrig samlare av bollvaser (se hans samling här nedan!).  Men Fredrik inte bara samlar ”“ han forskar och lär sig allt om de olika versioner av vaser som finnas. Jag fick lära mig att det finns t.ex. traditionell bollvas, colorchanging ball vase, Morisons pillbox, Thayer/Owen orangevas, canonballvase, ballvase and mallet. Bollvaser finns med tre grundprinciper: bollvas med skal som nås från sidan, colorchanging med ett skal med pigg, Morison med två skal som ger en ny boll. Fredrik ger t.o.m. föredrag om detta ämne!

bollpokaler

I boken “Sports and pastimes” från 1676, beskrivs bollvasprincipen för första gången. En textrad däri säger mycket om magi – “för den som inte vet hemligheten är det här ett mycket bra trick!”, Klockrent! Ett annat citat ur boken: “Jag såg en som gjorde det här (bollvasen). Folk skrek att han var en häxa, och hade han inte visat hur tricket gick till, så hade han blivit utkastad från andra våningen.” I boken finns också en av de första annonserna för trollerirekvisita: “The egg box, melting-box, globes, balls, the wooden bell and many other things in this nature, are made and sold by Mr. Rob Spooner, ivory turner, at the Achorn in the Long-walk, between Christ Church and the Lame-Hospital.” “Sports and pastimes” är ett nytryck av originalet från 1676. 300 numrerade och signerade kopior har getts ut.

Fredrik 003

Efter en snabbtitt i arkivet så ägnade vi oss åt det Fredrik egentligen kommit för. Jag hade ju två colorchanging ball vase av Conradi-Horsters tillverkning i gott skick med patina som Fredrik länge haft ett gott öga till”¦ Så han fick dem plus en liten gammal trävas cirka 1920-tal i byte mot en trollerilåda ”Der kleine Zauberer” från C. Baudenbacher 1900 i komplett skick men med sliten låda. Båda var vi nöjda med dagen, som avslutades med ett annat av Fredriks stora intressen ”“ semlor!

Läs mer här: http://filiokusfredrik.blogspot.com/2010/01/basta-samlardagen-hittils.html

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.