Cirkus Wictoria 2011

Det är ganska förvånande! Birgit och Stig Mosshagen startade Cirkus Wictoria 1986 och drev den till 2002. Därefter ägdes cirkusen av Åke Skogh. 2008 köpte Lars-Åke Jonsson och hans maka Karin Cirkus Wictoria. Lars-Åke hade ingen som helst cirkusbakgrund eller kunskap om cirkus ”“ bara ett stort cirkusintresse. 2009 åkte man ut på turné med Wictoria, och det är nu tredje året som Lars-Åke är cirkusdirektör. Och man har bjudit på riktigt bra program hela tiden!

Själva cirkusen är ju som en ”tårta” ”“ allt fräscht, snyggt, välvårdat precis som Stig Mosshagen ville ha det. Fyramannaorkestern spelar bra, ljustekniken imponerande och personalen väldrillad. Och ”“ vilket inte betyder lite -  affischutsättarna jobbar enormt! Jag vet ingen cirkusreklam som syns så bra  som Wictorias ”“åtminstone i Nyköping!

2011 års program är verkligt bra! Inte ett enda svagt nummer! Först måste nämnas fyndet Sebastian! En ung finsk artist som har flera egna akter men som också fungerar som pausclown med bl.a. komisk  jonglering, sagoscen med häxa till prinsessa och prins, mekanisk hund. Och det är riktigt skönt att se en clown med charm, elegant klädsel, egna idéer ”“ och ingen vattensprutning på publiken! Sebastian inleder programmet, men spotlighten vill inte finna honom. Så småningom lyckas han emellertid fånga spotlighten ”“ på riktigt som ett stort lysande klot mellan händerna, som han sen kastar upp till orkestern, som plötsligt badar i ljus!

Så hälsar cirkusdirektören oss välkomna och Sebastians (som inte har något med Sebastian att göra) ”“ tre akrobatiska clowner ”“ underhåller bl.a. med en stol. Jessica Bengtsson presenterar skolhästen Aramis, en vacker nordsvensk travare, som gör sin debut i år. Jessica är inte bara duktig ”“ hon fick ju i höstas ”Årets Charlie” av Cirkusakademien ”“ hon är också en charmig och leende dressör. Los Gauchos bjöd på argentinskt temperamentsfullt trumspel och bolasuppvisning (kedjor med klot som snurras och slår i golvet) i rasande tempo. Sebastian gör sin buktalarakt med en fågel och blir ideligen avbrutna av en katt som dyker upp ur en soptunna. Buktaleriet med två publikassistenter drog ner många skratt. En mycket bra buktalarakt! Halyna i solotrapets gör en djärv och spännande uppvisning. Jessica visar som avslutning på första avdelningen upp fyra sibiriska kameler i en harmonisk dressyr.

Skönt med en paus utan ponnyridning i manegen! De ridsugna kunde istället rida på kameler utanför tältet.

Paul Arrjeta visar sin pricksäkerhet genom att skjuta med armborst mot sin partner Edit under artistnamnet Le Sagilaire. Han utför också det nervpirrande numret med fyra armborst, där den första pilen avfyrar nästa o.s.v. och den sista pilen prickar en ballong precis ovanför Pauls huvud! Jessica återkom nu med sex busiga ponnies. Ruslana skadade sig i Stockholm och kunde inte uppträda men Valeriy hade som tur med sig sitt extranummer som nu lagts in i programmet istället ”“ ett klädbytarnummer. Och det var både annorlunda och riktig bra! Sebastian, som har flera olika trolleriakter på lager, gjorde här en med komik och käppar, ringar, duk och skumgummibollar tillsammans med en flicka från publiken. Ett bra kattnummer, som inte finns med i programhäftet, charmade djurälskarna ”“ och katterna verkade verkligen sugna på att få visa sina konster! De tre Sebastians återkom nu med tempofylld språngbrädesakrobatik. Vilka hopp den späda kvinnan gjorde! Och vid ett hopp hamnade hon stående på en liten plattform högt upp på en perch hållen av en av männen! Vi fick även se en extra attraktion eftersom linan som hon skulle åka ner med från plattformen hade fastnat, så hon fick hoppa från den höjden ner i famnen på en av männen”¦

Karin Jonsson sjöng ”There is no business like showbusiness”, Lars-Åke tackade och hoppades på återseende och sedvanlig final med alla artister avslutade toppenprogrammet. Jag kan bara rekommendera ett besök på Cirkus Wictoria! Är du inte cirkusintresserad så gå för Sebastians buktaleri- eller trolleriakt!

Jessica Bengtsson med Aramis

Sebastians, Sebastian buktalar

Los Gauchos

Halyna, Sebatian

Jessica Bengtsson med en kamel

Le Sagilaire med armborst, Sebastian trollar

Kädbytarparet

Katt på klot

Trio Sebatians

Cirkusfoton Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Cirkus Wictoria 2011”

  1. Underbart att det finns journalister som gör reportage som vi vill läsa. Detta hade vi missat om inte magiarkivet hade funnits!
    En stooor eloge till Christer och Gertrud!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.