Helt magiskt

Lördagen den 3 december gick det 10:e och sista programmet i serien “Helt magiskt” i SVT1. Ja, några repriser återstår och sen finns ju alltid SVT Play. Kanske kan det vara på sin plats att ge några utlåtanden om den största serie trolleri som gått i svensk TV.

Jag trodde nog i början att 10 program skulle vara i mesta laget, men det fungerade. Jag har inte hört någon som klagat på det, varken trollkarlar eller lekmän. De tre trollkarlarna – Charlie Caper, Joe Labero, Michael Halvarson – har gjort ett mycket bra jobb. Vi som sett de flesta av Laberos  helaftons-föreställningar kände givetvis igen alla de storstilade illusioner han framförde – med något undantag. Svävande pianot var ju en härlig avslutning! Caper och Halvarson bjöd däremot på massor av nya trick eller variationer på gamla. De imponerade verkligen på mig!  Däremot har “tävlingsmomentet” försämrat programmen – i all synnerhet då redaktionen inte ens kunde variera “straffen”! Kändisarna som skulle trolla har väl ibland bara fått stå bredvid – med några lysande undantag. T.ex. Sara Edwardsson som hjälpte Charlie Caper med Multiplying Bottles. Tack alla för bra reklam för vår konstart!

Här några uttalanden från andra trollkarlar:

Jocke Hemmingson: Ganska bra program med bra trick och nummer! Fått mycket idéer!

Andreas Ulanowsky: Det är så kul att se en hel serie av program som visar olika sätt att göra trolleri, som close up, stage, och stora illusioner. Jag tyckte att vi såg bra illusioner, men close up rutinerna var bättre. Man kan väl hoppas att det finns ökande intresse för trolleri nu, och att vi får se mera av detta runt om i Sverige.

Mats Kjellström: Jag upplevde att programmen var mycket bra med många variationer. Hoppas på en ny serie. Trolleri är kul!

Per Eklund: Serien har flyttat fram trollerikonstens positioner bland allmänheten, som roats och underhållits, trots recensenters ifrågasättande. Intressant format där olika genrer inom konstarten fått utrymme att presentera sig. Hög ambitionsnivå och intressanta stilistiska särdrag. Helt Magiskt har dessutom inspirerat de intresserade i trollerisverige och vi kommer i framtiden att få höra att det var många som bestämde sig för att börja trolla när de såg denna serie. Serien ska inspirera och de som såg ska undvika att kopiera…

Per Johan Råsmark: Eftersom så många har sagt vad de tyckte var bra med serien så tänkte jag säga något om vad som kan förbättras. Annars håller jag med Per ovan om vad som har varit bra. Själva tävlingsmomentet är rätt obegripligt och det drar ner programmet… något. Ska man göra tävling i trolleri med kändisar tycker jag att Celebracadabra (amerikanskt programserie från 2008) var mycket bättre. Varför måste allt på TV vara en tävling numera? Men överlag är jag positiv till programmet.

Per Klasson: Tävlingsmomentet trist! Fantastiskt kul att se riktigt klassiska trick man bara har läst om i gamla böcker. Jag tror att det har gett ett ökat intresse för trolleri hos yngre tittare.

Kim Gordon: Tycker att det var en trevlig sammansättning av artister. Detta kommer att lyfta fram trolleriet ett tag fram över. Tävlingen kunde de dock slopa.

Zack Segelström: Roligt med klassiska nummer! Några deltagare vann nog på denna serie i tv och någon förlorade nog myten om sig som den stora illusionisten. Men gillar inte momentet tävling och scenframställning i kombination.

Göran Calås: Serien är ett viktigt inslag för att odla kulturen. Hade varit roligt att se fler trollisar göra sina grejor. Blev förvånad när det var samma tävlande. All heder åt de medverkande.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Helt magiskt”

  1. Jag vill bara tala om att jag inte är en trollkarl, men gillar trolleri en hel del och det var roligt att se trolleri på TV igen, precis som det var på 1970-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.