TROLLKARLEN

Så har nummer 3 2011 av TROLLKARLEN ”“ informationsskrift för Svensk Magisk Cirkel ”“ utkommit. På förstasidan ses ett trevligt foto från en SMC-kongress 1955. På de sista sidorna inbjudes till 2012 års kongress i Malmö den 10-11 mars. Se vidare http://trollerism2012.wordpress.com

Fotot är från ”Svenska Mästerskapet i trolleri, svart magi och fingerfärdighet” som hade premiär på Nöjesfältet i Stockholm den 29 april 1938 och som fortsatte under maj. I den tävlingen som bilden visar ställde fr.v. Robelly, Roxy med Roxyana, Rani, Max Hofzinser, Cassy, Mac Sammel, Pewe upp. Mesta sammanlagda poängsumman fick Roxy  med sin assistent Roxyana, men alla fick medaljer, var och en i en gren”¦ Den enda bevarade medaljen är Ranis, som hans son Stig Noord äger.  Fotot från Sveriges Magi-Arkiv.

För de som ej läst Sett, hört & hänt på Internet kan sidorna 4-9 vara av intresse. Magnus Bodin ger sina intryck av Magic Weekend 2011. Litteratur i urval av Denis Behr har kommit till del 5 och handlar om manipulation. Denna serie är ju en liten guldgruva i och med man inte behöver läsa hela böckerna som omtalas ”“ de bästa godbitarna omnämns så det är bara att slå upp! Samuel Varg Thunberg har upptäckt mycket av intresse i tavlan The Conjurer av Hieronymos Bosch, vilket de flesta av oss förbisett! Micke Askernäs berättar om Houdini ”“ vi får hela hans levnadshistoria på 4 sidor. (Kanske kunde han även nämnt att Houdini arbetade på en cirkus i Köpenhamn, då hans mor dog, och då han i all hast begav sig till USA, så blev en hel del fängsel kvar. Detta är skälet till att sådana dyrbarheter nu ägs av åtminstone två samlare i Sverige.) Nino Scholl ger läsarna tricket Tapped och Johan Lindén tricket Kort i hatt. Inbjudan till året SMC-julfest är sista inslaget i det 28 sidiga numret.

Roligt att TROLLKARLEN utkommer ganska regelbundet eftersom det är det enda tryckta materialet om vad som sker inom magin i Sverige. Redaktör är Erik Nordvall och Axel Adlercreutz svarar för den eleganta layouten.

TILLÄGG: Ovanstående skrev jag på morgonen den 15 december. När jag kom hem på eftermiddagen samma dag och hämtade posten i brevlådan, så låg där ett brev med julhälsning från Stig Noord tillsammans med en julklapp – Ranis medalj!!! Denna medalj med texten “S.M. i Trolleri Mr Rani Svensk Mästare i Svartkonst Nöjesfältet 1933” finns alltså nu i Sveriges Magi-Arkiv.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.