Finland 2

Circus Finlandia träffade vi på i staden Kitee. Den vanliga cirkusplatsen var upptagen så man fick lägga sig på reservplatsen – en mycket liten parkeringsplats, men man hade legat där förr, så man visste att man fick ha alla vagnar etc ganska långt därifrån. Allt går…

När jag hämtade våra biljetter, som Björn Gammals varit bussig att ordna, så vem satt i kassan? Jo, vännen buktalaren och trollkarlen Sebastian! Överraskande och glatt möte för oss båda. Jag lärde känna Sebastian när han turnerade halva säsongen med Cirkus Victoria 2011 och han besökte då också Magi-Arkivet.

Före föreställningen hälsade jag på förre cirkusdirektören Carl-Gustaf Jernström (idag är ju sonen Carl Jernström Jr direktör). Vi fann varandra och fick många trevliga pratstunder. Han visade mig också Marko Karvos husvagn och även vi fick ett trevligt samtal, varvid jag önskade honom lycka till i kommande världsmästerskapen i Blackpool. Samtalet kunde inte bli så långt eftersom Marko måste flygträna fåglarna i tältet före föreställningen.

Marku Karvo och Carl-Gustaf Jernström

Utanför tältet spelade en självspelande orgel och clowner lät sig fotograferas.

I det stora tältet med en vacker stjärnhimmel var så gott som varenda stol såld! Clownen Bonbon skämtade med publiken före föreställningen och jag påminde honom om när vi sågs senast – för ett 20-tal år sen efter en Maximumföreställning, då direktör Bengt Kjellquist bjöd på party efter denna.

Den stora orkestern spelade och direktör Carl Jernström Jr hälsade välkommen på finska och svenska. Men alla artister pratade finska i sina program, så en hel del roligheter gick oss förbi…

Lauri Vatan inledde programmet med ett trapetsnummer. Valtteri var clown på enhjuling och återkom senare med en betydligt vassare enhjulingsakt, där han bl.a. cyklade med styltor! Duo Kate & Pasi utförde imponerande parakrobatik och Kates specialitet är fotjonglering, bl.a. på Pasis rygg. Bonbon och Tina gjorde flera framträdanden: Hon är klädd i krinolin och börjar färdas snabbare och snabbare runt manegen medan Bonbon inte hinner med. Bonbon ska spela fiol men stolen vickar, sågar av ena benet – bra, men fiolen faller sönder så då spelar han på sågen istället. Bonbon och Tina gör den kända kanonkungsakten. Varm humor som uppskattas av båda barn och vuxna.

Vlad Olondars kattor var osedvanligt väldresserade! De sju vita angorakattorna gjorde inte en enda miss eller vägran – och snabbt gick det. Nog den bästa kattakt vi sett! Oriental Swan är ett par som utför akrobatik där hon dansar på tåspetsarna hela tiden. Bland annat står hon på tåspetsen på hans huvud. Mycket vacker akt! Marko Karvo  tillsammans med sin partner avslutade första avdelningen. Vi har sett Markos akt både i Lund och vid FISM i Stockholm inför trollkarlar, så det var intressant att se den inför lekmän. Akten slog enormt! Men så är hans duvproduktioner, sönderriven tidning, dräktbyte på Vanessa, burproduktioner och de stora fågelframtrollningarna med flygturer runt hela tältet av allra högsta klass!

The Buldig Brothers är två herrar som säkert jonglerar klubbor mellan sig i en mängd formationer. Hela tiden pratar de och av publiken att döma var det riktigt roligt – vi fattade inte ett dugg. Troupe Stoian arbetar med rysk stång och gör det bra! Sebastian är inte bara en mycket bra buktalare  – han är en härlig artist också! Publiken älskar hans nummer med de två dockorna, och när han tar fram två åskådare, som får ganska läskiga röster, så jublas det! Cirkusdirektörens specialitet är att jonglera till häst. Carl Jernström Jr     har full kontroll på både käglor, bollar och facklor. I år ska visst alla cirkusar ha motorcyklar i glob och vi har sett en hel del. Men The Diorios tar nog priset. Fyra grabbar på motorcyklar och en kvinna i mitten på den lilla globen verkar det inte finnas plats för men köra i full fart däri gör de! Mycket imponerande!

Så var det final – och det är bara att konstatera att detta var nog årets cirkusupplevelse nr 1! Efter att ha tackat för oss fick vi som avskedsgåva den nya boken “The Enchanting Circus Finlandia” och jag återkommer med en recension därav.

 

Duo Kate & Pasi, Oriental Swan

Vlad Olondar

 

Valtteri, The Buldig Brothers

Marko Karvo och Vanessa

Sebastian

 

Bonbon & Tina, Carl Jernström Jr

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Finland 2”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.