Cirkus Benneweis

P1030571

Till stor nytta när man vill se cirkusar är Ole Simonsens Cirkuskalender www.cirkus.dk., och där hittade vi vad vi ville och kunde se. I Bogense, Danmark, hittade vi Cirkus Benneweis. Tältet var bara halvbesatt och före föreställningen fick de, som ville, rida på häst i manegen. Riktig cirkusmusik som svängde spelades av Bogdan Szlachcic´s 6-manna orkester.

Föreställningen inleddes med att clownen Don Christian sminkade sig vid sminkbordet och conferencieren Judy Glosted, som varit sprechstallmeister i sex år hos Benneewis och visar upp sig i olika fantastiska creationer ”“ en del som Diana Benneweis använde på sin tid i cirkusen ”“ sjöng och presenterade första artistnumret: Sharon Folco och tre lydiga dromedarer. Don Christian fyllde ut en kort paus med ballonglek. Trio Stoian visade sitt kunnande ”“ inte minst den kvinnliga partnern ”“ med rysk barr. Hon gjorde otroligt höga hopp med volter. John Pablo Garcias och hans hustru Vikkis luftnummer i flygmaskin var kanske mer originellt än spännande. Två ur Donnertfamiljen gjorde en charmig Pas de deux på hästryggen. En clown måste tydligen ha med ett vattennummer ”“ och helst skvätta på publien”¦ Don Christians började med att den kvinnliga partnern spelade musik på vattenglas, men sen blev det mer och mer vatten. Sharon Folco återkom  – nu med en silverglittrande jätteelefant som snällt utförde allt utan större åthävor.

Paus varvid jättelånga köer av ridintresserade skulle få sina två varv runt manegen på den ensamma hästen. Nämnas bör att chefregissören Marek Benneweis genom hela föreställningen på ett mycket trevligt och intresserat sätt tog del av vad som hände i manegen.

Pat Clarisson´s hundnummer Hot Dogs har vi sett på massor av cirkusar, vilket väl tyder på att hans akt är omtyckt av direktionerna, men personligen är jag inte så tänd på hans presentation, men hundarna är pigga och alerta.  Don Christian skulle nu trolla. Clowndräkten förvandlas till frack, tre rep blir hopknutna i håv, gummihöna ur duvkastrull, produktion ur hatt, produktion ur öppningsbart rör, parasollillusionen med åskådare som kläs upp i dress som senare blir en damklänning (liknande effekten som Love gjorde på mig vid MICs försommarfest). Trio Stoian återkom nu i ett trampolinnummer. Kattdressören Olandar gör entré på höghjuling med katt på axlarna. Sju vita angorakattor gör sedan det ena tricket efter det andra ”“ utan att strejka. Ett härligt nummer! Prisbelönte jonglören Semion Krachinov jobbar i högt tempo med bollar och käglor. Fångar även bollar i en burk på hög stång. Don Christian gör ett getingnummer. Familjen Donnert ”“ en tjej och tre killar ”“ intar manegen med ett tempofyllt jockeynummer.

Finalen börjar som inledningen men sen kommer alla artisterna in och föreställningen får välförtjänta applåder av en nöjd publik.

DSC_9465

 Conferencieren Judy Glosted i en av sina fantastiska creationer

DSC_9467

 Sharon Folker med dromedarer

DSC_9470 DSC_9478

John Pablo Garcia med flygmaskin, jonglören Semion Krachinov

DSC_9476 DSC_9475

Olandar med katt, Trio Stoian med springbräda

DSC_9474

Don Christian trollar

DSC_9472

Sharon Folco med elefant

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.